Judaismus > Obecná náboženská debata

Hezká duchovní cesta! ;-)

<< < (6/8) > >>

Elazar:
Ne, nemůže, milý martinedeporresi. Pro začátek definice (naprosto slovníková) z wikipedie:

Celibát (z latinského přídavného jména caelebs = neženatý, svobodný) je závazek žít bez manželství, případně též bez pohlavních styků. Celibát je tradičně spjat s mužským i ženským mnišstvím (v různých světových náboženstvích, nejen v křesťanství) a některými řeholemi, v západní (pozdější římskokatolické) církvi se však již před velkým schizmatem začal prosazovat i u neřeholních kněží; dnes je povinný celibát všech kněží jedním z charakteristických rozdílů římskokatolické církve oproti východním i protestantským církvím i oproti řeckokatolické církvi, i ve východních církvích jsou však vyšší církevní funkce obvykle spjaty s mnišstvím a tím i s celibátem. V některých kulturách jsou s očekáváním nebo požadavkem celibátu spojeny i různé další společenské funkce a role, například v českých zemích v prvních desetiletích 20. století byl celibát povinný pro učitelky.

S B-hem ani s žádnou jinou entitou nemá celibát nic společného. Je to úřední záležitost.

Askeze, odříkání, zdrženlivost ohledně pozemských slastí, to jsou věci, které mohou leckomu na jeho duchovní cestě prospět a mohou mít s B-hem leccos společného. Není to sice mechanika (to by vás fyzikové hnali), ale k něčemu to být může. Nikoli ovšem celibát. Nezaměňujte pojmy.  ;)

martindeporres:
Milý Elazare, je to trochu hra se slovíčky a  jiný úhel pohledu. Člověk může žít asketicky, aniž celibát dodržuje, neboť chápu celibát jako podmnožinu askeze. Vy vidíte celibát jako na něco úředně nařízeného shora a máte pravdu. Já ho vidím jako osobní svobodné vnitřní rozhodnutí odevzdat se úplně Nejvyššímu a myslím, že mám pravdu taky. Jestli současně s tím kdo se stane knězem, řeholníkem, nebo žije ve světě to už je tak trochu vedlejší.

Elazar:
Žádná hra se slovíčky. Naopak, pravě kvůli neznalosti nebo kvůli míchání pojmů, jíž tady exemplárně předvádíte, považují někteří lidé celibát za cosi, co je duchovně podmíněno nebo dokonce nutné pro správný duchovní život, chas ve-chalila nařízené Biblí. Celibát je právní nařízení. Víc se o tom nehodlám bavit. Nastudujte si CIC. Tečka.

martindeporres:

--- Citace: Elazar kdy 23. Července 2010, 11:44:20 ---Žádná hra se slovíčky. Naopak, pravě kvůli neznalosti nebo kvůli míchání pojmů, jíž tady exemplárně předvádíte, považují někteří lidé celibát za cosi, co je duchovně podmíněno nebo dokonce nutné pro správný duchovní život, 

--- Ukončit citaci ---
Opět podsouvání něčeho, co jsem vůbec nenapsal.  Nejste první a jediný, kdo to tu dělá.  ;) Třeba až zjistíte, jaký je význam slova "chápat" které jsem tady opakovaně použil, tak možná  zjistíte, co jsem vám vlastně chtěl říct. Hezký šábes. 

Elazar:
Jaképak podsouvání? Chápat? To, že vy chápete celibát nějak, neznamená, že to tak je. Stejně můžete chápat letadlo jako druh tramvaje, argumentovat, že je to také dopravní prostředek, ale zkrátka to tak není. Pokud tvrdíte, že celibát má něco společného s B-hem, pak lžete sobě (v tom lepším případě) i jiným (v tom horším).

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi