Judaismus > Obecná náboženská debata
Hezká duchovní cesta! ;-)
sad:
Tady nejde o ješitnost, ale o skutečnost, že celibát je dle Tóry proti B-hu.
Jinak popřejme náboženskému turistovi cestu, jakou si zvolil a hodně odznáčků na holi :).
martindeporres:
Ono je to milá sad asi trochu i o tom, že každý člověk je jedinečný, tedy i jeho duchovní cesta je jedinečná. A co když třeba Nejvyšší někomu ten celibát zvolí jako jeho duchovní cestu? A někomu ji může připravit klidně od hinduismu přes budhismus až ke křesťanství nebo k judaismu. Nebo nemůže? Jeho cesty a záměry s námi jsou nevyzpytatelné. Lze pochopit mechanismus celibátu a i to, proč je, a lze pochopit i to, že ho někdo odmítá. A opět vám řeknu, že i zastánci i odpůrci mají pravdu. ;)
sad:
Zajisté. Ale ohledně judaismu bych byla opravdu hodně opatrná.
Navíc, co znamená, že si někdo vystačí s B-ží láskou? Je snad málo intenzivní, nebo až příliš?
B-ží láska a B-ží spravedlnost je tu pro všechny.
Myslíte si, snad, že člověk, jenž celibát nedodržuje, je duchovní nedochůdče atp.? Zajisté ne.
Takže si užijte celibát (nebo třeba taky ne – co já vím?), ale s Tórou a židovstvím jej nespojujte.
Jsem s přátelským pozdravem.
Elazar:
--- Citace: martindeporres kdy 21. Července 2010, 17:33:42 ---Ono je to milá sad asi trochu i o tom, že každý člověk je jedinečný, tedy i jeho duchovní cesta je jedinečná. A co když třeba Nejvyšší někomu ten celibát zvolí jako jeho duchovní cestu? A někomu ji může připravit klidně od hinduismu přes budhismus až ke křesťanství nebo k judaismu. Nebo nemůže? Jeho cesty a záměry s námi jsou nevyzpytatelné. Lze pochopit mechanismus celibátu a i to, proč je, a lze pochopit i to, že ho někdo odmítá. A opět vám řeknu, že i zastánci i odpůrci mají pravdu. ;)
--- Ukončit citaci ---
Mechanismus celibátu lze pochopit velmi snadno, nemá však nic společného ani s B-hem, ani s bohem, ani s Ježíšem, ani s Novým zákonem, možná při troše té úplně nejlepší vůle lze cosi odvodit, byť ne tak kategoricky, z Pavla, avšak vůbec nic ohledně celibátu kněží. Celibát je lidský vynález vytvořený proto, by se zabránilo dědičnosti církevních úřadů a statků. Rozuměj: kdyby mohl být pontifem maximem (ježto jako "římský velekněz" z dob císařsko-pohanských je titulem papeže) jen Petrův potomek (podobně jako tomu bylo v případě Aharona a původního, skutečného kněžství), pak by všichni Italové přišli zkrátka ;)
--- Citace: sad kdy 21. Července 2010, 13:14:25 ---Jinak popřejme náboženskému turistovi cestu, jakou si zvolil a hodně odznáčků na holi :).
--- Ukončit citaci ---
A razítek do památníčku :D
martindeporres:
A představte si, milý Elazare, že s B.hem i mít může. Jde v podstatě o to, přesunout tu část energie z těch částí těla, která nám slouží ke spojení se ženami do jiných oblastí těla, které ná slouží ke spojení s Nejvyšším. Prostá mechanika. A nemusí to mít vůbec nic společného s nějakými církevními statky a úřady. Jsou i tací, kteří si ho zvolili dobrovolně ač kněží nejsou. A naopak jsou kněží, kteří dodržují stejně přísný celibát jako jejich otcové a dědové. ;)
Milá sad: řeč tady byla o přestupu anglikánského kněze na katolictví , celibát a judaismus jste začala spojovat vy, nikoliv já. A rozhodně si nemyslím, že lidi v celibátu nežijící jsou duchovní nedochůdčata. To jste zase napsala vy, já tohle neřekl a ani nemyslím. Já jen napsal že chápu ty, kteří se pro něj rozhodli a chápu i jeho odpůrce.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi