Judaismus > Obecná náboženská debata

Hezká duchovní cesta! ;-)

<< < (7/8) > >>

sad:
Vážený Martine,

toto jste napsal vy: A co když třeba Nejvyšší někomu ten celibát zvolí jako jeho duchovní cestu? A někomu ji může připravit klidně od hinduismu přes budhismus až ke křesťanství nebo k judaismu.

Prostě tam vidím slovo judaismus...

Takže kráčejte svou cestou, sublimujte energie atd., ale nedělejte z nikoho tupce.

Jsem s pozdravem.

martindeporres:
Milý Elazar. Ale opravdu podsouváte. :) Já jsem tu nikde netvrdil, že celibát je nutný pro správný duchovní život. Já jen řekl, že chápu, jestli se někdo v celibátu rozhodne žít. Nic víc nic míň. Podívejte,   každý člověk má svoji duchovní cestu a to takovou, která je v tu chvíli pro něj nejlepší a po ní ho Nejvyšší vede. A někoho holt vede jako tátu od pěti dětí a někoho vede třeba jako řeholníka. A můžem se dohadovat, třeba kdo z nás má lepší boty  nebo televizi, ale co se týče duchovní cesty každý máme tu, která nám právě teď patří a kterou potřebujeme. 

Sad: a vy vylučujete, že by se mohl budhista nebo hinduista stát židem? Já ne. Tohle měl být příklad na  jedinečnost a neopakovatelnost duchovní cesty u každého člověka. I když budete chodit s někým do stejné synagogy a budete slyšet slova jednoho a téhož rabína, každý z vás si z jeho slov odnese něco
jiného. A není to o tom, jestli je někdo chytřejší nebo tupějsí.

sad:
Vážený pane DePorresi,
to samozřejmě nevylučuji. Jenomže stane-li se buddhista, či hinduista (lépe řečeno: stane-li se hinduistický bhakta, potažmo buddhistický bhikšu) židem, zanechá svůj minulý život za sebou. Pokud se náhodou neožení (tj. nesplní micvu), bude si dobře vědom faktu, že bezženství nikterak ve službě Hospodinu nepomáhá.

Prostě jsme si neporozuměli. Toť vše.

Zůstávám s úctou.

martindeporres:
milá sad: tyhle věci  tedy celibát a přerod hinduisty v žida spojujete dohromady rovněž vy.  Já to takhle rozhodně nemyslel, pokud jste to tak pochopila, přijměte moji omluvu  nepřesnou formulaci.  Jo souhlasím s vámi v tom, že nařízení  "milujte se a množte se a naplňujte zemi" (snad mě nechytnete za slovo za další velice volnou formulaci  :) ) je prostě pro slušně praktikujícího  žida závazek,  přes který nejede vlak. Berte to tak, že tu opravdu nikoho k celibátu nenutím,  ani ho neprosazuji jako jedinou a dokonce ani nedoporučuji jako nejlepší duchovní cestu, napsal jsem pouze a jenom slovo "chápu" . Vše ostatní nad to jste přidali s Elazarem rukou  nerozlučnou  ;)  Přeji vám vše dobré.

Elazar:

--- Citace: martindeporres kdy 24. Července 2010, 00:21:03 ---Milý Elazar. Ale opravdu podsouváte. :) Já jsem tu nikde netvrdil, že celibát je nutný pro správný duchovní život.

--- Ukončit citaci ---

Psal jsem někde, že něco takového tvrdíte? Co třeba začít u čtení, lekce 1.?  ;)
Dovolím si to připomenout:

--- Citovat ---kvůli neznalosti ... považují někteří lidé celibát za cosi, co je ... nutné pro správný duchovní život
--- Ukončit citaci ---

Co se týče přímo vaší osoby, psal jsem toto:

--- Citovat ---Pokud tvrdíte, že celibát má něco společného s B-hem, pak lžete sobě (v tom lepším případě) i jiným (v tom horším).
--- Ukončit citaci ---
a to jako reakci na:

--- Citace: martindeporres kdy 22. Července 2010, 19:21:02 ---A představte si, milý Elazare, že s B.hem i mít může.  Jde v podstatě o to, přesunout tu část energie z těch částí těla, která nám slouží ke spojení se ženami do jiných oblastí těla, které ná slouží ke spojení s Nejvyšším.
--- Ukončit citaci ---

A také jsem nic k ničemu nepřidal, pouze upozornil na jisté matení a zaměňování pojmů, což je věc vám takřka vlastní.  :)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi