Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse
Izrael zabránil připlutí lodí do teroristické Gazy: 10 mrtvých
janagab:
Zdravím všechny, včera mi přišel mail od Rady ČT s jejich konečným stanoviskem k účasti redaktorů ČT na "humanitární" flotile do Gazy. No, říkám si, aspoň něco - snad ten závěr je uspokojivý - tady je jejich vyjádření:
Vážená paní ,
zdravím Vás po odmlce, dané projednáváním Vaší stížnosti.Se svojí stížností jste přišla první, jak se však následně ukázalo, ne jediná.
Jak jsem Vás již informoval, na nejbližším jednání rady jsem Vaši stížnost předložil členům Rady ČT k projednání. Vzhledem k její závažnosti byla projednána okamžitě. Na doporučení rady si GŘ ČT vyžádal k této věci také stanovisko etického panelu. Na posledním zasedání byla rada seznámena se stanoviskem GŘ i etického panelu. Následné stanovisko rady Vám přikládám.
Zřejmě jste zaznamenala, že na úseku zpravodajství ČT došlo mezitím i k zásadní personální změně.
Závěrem Vám přeji hezký zbytek léta a hezký den
Jan Brandejs, rada České televize
V Praze dne 16. srpna 2010
Rada České televize se znovu zabývala Vaším dopisem. Rada se k záležitosti kolem účasti štábu České televize na plavbě konvoje lodí do Gazy vrátila poté, kdy dostala jednak vyžádané stanovisko generálního ředitele a jednak stanovisko Etického panelu České televize.
Rada České televize obdržela k účasti štábu České televize na této akci i k reportážím v této souvislosti odvysílaným, celou řadu stížností, jejichž obsahem byl zejména nesouhlas s vysláním štábu České televize a také následné neobjektivní informování o průběhu celé operace.
V obsáhlém stanovisku, které Rada České televize obdržela od generálního ředitele je široce zmiňováno zpravodajství České televize z oblasti Blízkého východu, je připomínána účast ostatních médií na této akci a obecně zdůrazňována role novinářů, zejména veřejnoprávních médií. Podle stanoviska Etického panelu České televize nebyly zpravodajské materiály odvysílané po incidentu zaujaté, Etický panel připomíná, že zpravodajství České televize referovalo i o později zjištěném účelu expedice (nejen doprava humanitárního materiálu, ale i proražení blokády Gazy). Etický panel dále konstatuje, že přítomnost novinářů na místech očekávaných střetů nemůže být považován a priori za zaujetí stanoviska.
Rada České televize se zabývala touto situací bezprostředně po obdržení prvních reakcí diváků na svém jednání dne 9. 6. 2010. Už na tomto jednání se členové Rady České televize dozvěděli, že o účasti štábu České televize na plavbě do pásma Gazy bylo rozhodnuto na úrovni redakce zpravodajství České televize a jejího bývalého vedení. Na základě všech dostupných informací Rada České televize konstatuje:
1. Česká televize neměla přijmout pozvání k nalodění štábu od jedné strany probíhajícího sporu, tedy od propalestinských organizací.
2. Jakákoliv cesta štábu České televize do oblastí konfliktů musí být organizována na základě rozhodnutí nejvyššího vedení České televize, nikoliv na úrovni redakce.
3. Rada České televize považuje stížnosti pisatelů za oprávněné a doporučuje generálnímu řediteli přijmout taková opatření, aby se v budoucnu podobná situace neopakovala.[/b]
Věříme, že uvedené vysvětlení přijmete za dostačující.
S pozdravem za Radu České televize
PaedDr. Jiří Baumruk, předseda Rady České televize
Albert Ahornchen:
Bravo :)
bibin:
Nemyslím si, že pan Janeček by dělal personální změny kvůli flotille a jejímu vyznění. Realita je taková, že do televize muselo přijít pozvání, někdo (tedy vrátný, kotelník a redakční elév) ho převzali a schválili (tedy účast na plavbě), přičemž muselo být od počátku jasné, že nejde o okružní plavbu Bosporem, nýbrž, plavbu do býv. egyptského vojenského governorátu Gaza,t.č. ovládaného šíítskými rebely údajně" svobodně zvolenými."(Pokud Hamas bere rukojmí i mezi vlastními, míra "vysoké" demokratičnosti "odevzdaných hlasů" pro tuto bandu je jasná) Tedy- mělo být kontaktováno zastoupení Izraele (pokud "hoši" chtěli natáčet v il terit. vodách, nebo v Aškelonu (IL se netajil tím, že do Gazy" se" nejezdí). Poctivý novinář žádá o akreditaci v zemi, v níž chce byť minutu působit, ať už ji dostane či nikoli. Místo toho naši hrdinní žurnalisté provedli nalodění neznámo kde....v Turecku?, v kyperské Famagustě?, odkud loď plula směr Gaza, ovšem s komorskou imatrikulací, a domovským přístavem Moroni...(týká se Mavi Marmary). Oni měli povolení "komorských" úřadů" točit na palubě komorské lodi? Ale jistěže ne. Organizovala se nátlaková akce, tak proč do ní s Italy, Španěly, Turky i Řeky nejít. A hezky ty Izraelce zkoupat. Což se i stalo, společnost (il) je iatrogenizována tím, kdy zas co kdo vypraví (nějaký Galloway z Morning Staru, UK) chystá loď z Londýna k Yom Kippur. A mají být dvě další. A slyšíme jen omluvy, omluvy, přitom...., jeden z al-Bucharího hadísů hovoří o tom, že šahídem se člověk stává nejen zahynutím v boji, ale i pádem z výšky (myšlena střecha domu) a utopením. Proto jen výjimečně umí Arabové a muslimové plavat (byla tu řeč o zkoupání- je to asociace). Vyjímkou snad byli kesonovou nemocí postižení otroci, kteří se vrhali z dhau do vod Arabského zálivu pro perly, poutáni za chodidlo. Kdysi. Každý má právo se stát šahídem, a tak ta koupel-kdyby to bylo na mně, by byla všem umožněna. Respektuji to, že Cahal vydává lodě za turecké, stejně jako JPost respektoval můj názor, že byly komorské, kambodžské a jiné. Lodní rejstřík má i Mongolsko. Tak vyčkejme.
gvodrazka:
To Janagab:
Domnívám se, že Vám patří velký dík a obdiv, že jste jako první správně vycítila "levotu" a briskně na ni upozornila. Přiznám se upřímně, že jsem nevěřil v dosažení nějakého názorového posunu v Radě ČT. Podcenil jsem účinek množství písemných i jiných stížností. O to víc se nyní stydím před lidmi, kteří nezaváhali a u Rady ČT si vydupali sebekritiku a distanc od podobných leváren.
I když se to možná nezdá, je to dost velký úspěch a já gratuluji. :)
Tomsik:
Super!
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi