Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse
minarety ve Švýcarsku
Scooolie:
Mistře Gvodrazko, tvrdit, že Tóra obsahuje postulát nenásilí je značně odvážné tvrzení... a že postulát nenásilí časem vznikl, tak to bych už viděl jako vliv oněch vnějších okolností ;)
Doporučuji k četbě moji oblíbenou, útlou (!), knížečku "Labyrint síly a ráj slabosti", která v zásadě řeší totéž... slabí se dovolávají nenásilí a práva, silní (svého) práva a síly..
gvodrazka:
;D
Nezabiješ Scooolieho, nezabiješ Scooolieho, nezabiješ Scooolieho, nezabiješ Scooolieho,nezabiješ Scooolieho...
;)
Elazar:
--- Citace: Scooolie kdy 10. Prosince 2009, 09:11:48 ---Nejprve k oné mírumilovnosti Židů. Budete se na mě za to zlobit, ale jsem přesvědčený, že je prostě vynucená dějinami. Židé si jako menšina nemohli moc vyskakovat a ze zkušenosti dobře věděli, že jakékoliv pochybení jednotlivce šeredně odskáče celá komunita. Tedy pochybení skutečné i vymyšlené. Proto si Židé velmi rozumně osvojili nenásilí - jako jedinou možnou zásadu, která jim umožňuje v majoritní společnosti přežít. Jinak by je prostě středověká křesťanská Evropa vyhladila. A ta zmínka o křesťanství právě dokazuje, jak mírumilovné učení, pokud se stane učením vládnoucím, dokáže rychle degenerovat v mocenský nástroj, který zcela převrací původní podstatu. Totéž by se stalo s židovstvím, kdyby mělo možnost vládnout. Tím jsem si dokonale jistý.
Jinak co se týče zapalování a převracení auťáků, doporučují návštěvu některých čtvrtí v Izraeli třeba v době, kdy se má konat Gay Pride Parade nebo když tam někdo vjede o šabatu autem ;D Rázem se nám obrázek ghándíovských andílků mění na obraz Mošeho po návratu ze Sinaje a shlédnutí zlatého uměleckého díla ;)
--- Ukončit citaci ---
Tomu říkám trefa do černého. Bravo. Lépe bych to asi nenapsal. Ostatně i naše zdroje z mišnických a talmudických dob ukazují, že k oné beránčí a holubičí povaze měli naši předkové v té době ještě hodně daleko a vůdčí autority museli vynaložit nemálo úsilí, aby zkrotily ty "radikální elementy" - nu, dvakrát se jim to nepovedlo, a jak jsme dopadli.
Ano milý Gugi, je to tak. Je hezké, že si židovství z celými jeho dějinami tak idealizuješ, ale občas je to onen pověstný úkrok stranou od pravdy. ;) Ty také nejsi zrovna dvakrát "mírumilovný", když jde o muslimy (v Izraeli a v Evropě) nebo Rusy (kdekoli na světě a ve vesmíru) ;) A navíc židovství si onu epizodu "vládnoucího kultu diktujícího všem okolo" prožilo - za Hasmonejců. Nebylo to nic pěkného a také nám to nic dobrého nepřineslo.
martindeporres:
Milý Elazar, zase mě můžete klidně vynadat, ale rozdíl vidím v tom, že zatímco Izraelité rozhodně nebyli beránci v otázce země zaslíbené při jejím dobývání a udržení relativně prťavého kousku téhle planety je stálo a stále stojí hodně úsilí a krve a dál se víceméně nesnažili expandovat, naopak neustále se museli bránit proti útokům zvenčí, muslimové, ať minulí nebo současní, ten svůj boj pojali celosvětově a expanzi a šíření islámu mečem jim Korán přikazuje. Rozhodně mi tak nějak uniklo, že by chtěl Izrael dobýt třeba Egypt a tam zavést judaismus.
Tamar:
Já nechápu, o čem se hádáte? ;D
Diskuze nezačala tím, že by kdokoli tvrdil, že Židé jsou dobyvačný národ, ale tím, že Gugi prohlásil, že jsou od přírody (.. ehm.. ;D tedy od Pánaboha) mírumilovní.. A Scoolie mu oponuje v tom, že mírumilovný je každý, kdo nemá nějaké rozhodující postavení a musí se přizpůsobovat. A že přirozená lidská povaha směřuje k tomu "být militantní, agresivní, dobyvační v situaci, kdy si to můžeme dovolit a nehrozí nám odveta". Že Židé jsou mírumilovní a nenásilní pouze proto, že se nikdy nedostali do situace, kde by jim ta odveta nehrozila..
(Já nevím, jak to je - kdo z nich má pravdu - jen mi připadá, že když si nebudem dobře číst o čem se vlastně diskutuje, zavede nás to postupně někam skoro jinam.. :D ;D
--- Citace: Scooolie kdy 10. Prosince 2009, 12:17:01 --- postulát nenásilí časem vznikl, tak to bych už viděl jako vliv oněch vnějších okolností ;)
--- Ukončit citaci ---
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi