Buck: asi bych nebral Novinky jako ten nejobjektivnější zdroj. Vezměte to tak, že to je de facto komunistický server a podle toho se tam stahují lidé určitého způsobu myšlení (jinak řečeno primitivové). B.hužel, co se týče Romů, zkuste mi najít člověka, který by neměl nějakou zkušenost s jejich kriminalitou. Zatímco antisemitismus je záležitost v podstatě iracionální, byť v evropské kultuře ošklivě hluboko zakořeněná, postoj obyvatelstva vůči Romům má častó své racionální základy, které jsou dány způsobem jejich života a které Romové sami ochotně přiživují. Mám jen otázku: jak to, že nikdo nebyl za x století(!) schopen Romy naučit to, že je lepší pracovat než nepracovat, vzdělávat se než vzdělání opomíjet, zákon respektovat místo porušovat. Neboť vezmeme-li to po stránce historické již císař Karel VI. vydal drakonický patent proti nim (zřejmě již tehdy byly s tímto etnikem jakési neblahé zkušenosti). A ať se to zkoušelo po dobrém či po zlém, výsledek v konečné fázi nulový. Stále pokud někdo řekne Rom, asociace většinou bývá člověk, který nepracuje, žije ze sociálních dávek a kriminálník. Byť připouštím, že je to image scestná a ne vždy odpovídající pravdě, ptám se, nakolik sami Romové pracují na tom, aby ji změnili? Neb jsem skálopevně přesvědčen, že etnikum romské je etnikum s obrovským potenciálem. Schází jen jedno jediné. Tento potenciál uchopit a nasměrovat ho směrem, kerý bude přínosný jak pro Romy samotné, tak i pro okolní národy, se kterými žijí. Jakou motivaci použít k tomu, aby se Romové integrovali do společnosti, která je obklopuje a přinesli tím prospěch sobě i těm okolo? Ten, kdo nalezne odpověď na tuto otázku budiž odměněn cenou Nobelovou. A já tomu člověku půjdu políbit nohu a budu ho nazývat opravdovým mudrcem a Mistrem života.