Všeobecná kategorie > Bezpečnost - armáda, zpravodajství, policie
Bezprecedentní protest/vzpoura izraelských vojáků u Západní zdi
mrstejskal:
Je to dilema na způsob řešení neřešitelného. Tématu jsem věnoval článek na svém blogu, odkaz zde:
https://stejskal.bigbloger.lidovky.cz/c/107444/Dilema-vojaka-aneb-Prijmout-nelze-pochopit-ano.html
gvodrazka:
Je jedním z postulátů sionismu osidlování historických území Izraele?
Je sionismus jedním z prvků politiky Státu Izrael?
Je CAHAL jedním z nástrojů k uplatňování politiky Státu Izrael?
Pokud jsou předcházející otázky zodpovězeny kladně, pak nechápu, proč Cahal vyklizuje židovské osadníky, což jsem dost dobře nechápal již velice dlouho předtím.
Nevím, jestli by mi jako vojákovi pomohla odpověď velícímu důstojníkovi: Rozkaz splnit neodmítám, jen toho nejsem schopen. :-[
petahyah:
Voják musí splnit rozkaz, a pak si může stěžovat.
Voják není od toho aby demonstroval své politické názory.
Za rozhodnutí jsou jednoznačně zodpovědní volení zástupci a vláda, ne armáda.
V Izraeli zatím nevládne armáda, naštěstí se Izrael ještě nedostal na úroveň nějaké středoamerické junty, turecka minulého století nebo africké banánové republiky. ;D
Scooolie:
Mě se osobně velmi líbí celá úvaha pana Stejskala, včetně závěru. Přesně vystihuje můj pocit. Mohu pochopit, ale nemohu připustit. Anebo chcete-li naopak - nemohu připustit, ale přesto mohu pochopit.
K tomu, co napsal petahyah: Máte pravdu jen částečně. Voják sice není od toho, aby demonstroval své politické názory, ale minimálně od doby Norimberského procesu je zcela jasně řečeno, že je povinností vojáka odmítnout provedení zjevně nezákonného rozkazu - a pojmem "nezákonný" se nerozumí jen rozpor s platným pozitivním právem, ale obecně s právem přirozeným. Takže zásada "voják plní rozkaz a pak si teprve případně stěžuje" neplatí vždy.
Navíc co se týče junty, Turecka nebo Afriky to srovnání nesedí. Tak se přece nejednalo o projev názorů řadových vojáků. Ale naopak o jejich bezvýhradnou poslušnost vojenskému vedení. Nebo myslíte, že řadoví vojáci třeba u generála Pinocheta si vyvěšovali transparenty? ;D By se letěli jednosměrně proletět vrtulníkem nad moře...
K tomu, co napsal gvodrazka : Armáda v demokratické zemi poslouchá příkazy politického vedení země. To je celé. Pokud Izraelci volí strany, které jsou pro likvidaci židovských obcí, pak prostě důsledkem je likvidace těchto obcí. Jak napsal Samuel.
Vámi položenou odpověď si umím velmi dobře představit. A mám pocit, že pokud by to nebylo masivní a znělo by to věrohodně, armáda by to vyřešila tichým vyřazením takového vojáka z jednotky. Stejně se to dělalo při ničení Guš Katif, kdy byli vyřazováni vojáci, pocházející z GK nebo s jasnými vazbami na osidlovací hnutí.
Ovšem na druhou stranu - čistě z vojenského hlediska - voják, který má problém provést rozkaz, je pro velitele v elitní jednotce k ničemu.
Tomsik:
Clanek pana Stejskala je velice korektni, nicmene priklad z roku 1968 mi prijde jako mala manipulace...vojaci IDF nejsou posilani strilet do vlastnich lidi.
Vojaci praporu Samson ocividne shodili do prachu leziciho pod Zdi narku tak vrcholny okamzik jejich kariery, at uz vojenske, nebo civilni, cimz slavnostni prisaha v Izraeli bezesporu je. Jiste je jejich myslenka pro cast lidi prijatelna, pro druhou nikoliv. Nechci polemizovat, jestli je spravna ta politika ci tahle, me jde o to, ze je podle me zcela nepripustne, aby z tak duleziteho momentu pro cely stat Izrael, tedy slavnostni prisahy jejich novych obrancu, tito novi clenove bojovych jednotek udelali show pro media k prosazeni vlastniho nazoru.
Utechou mi budiz, ze to udelalo spise jen par jednotlivcu z celku, tudiz ocividne nedoslo k celkovemu moralnimu upadku praporu.
Netreba polemizovat o tom, jak maji byt tito vojaci potrestani...exemplarni tresty je jiste neminou.
Samozrejme tu zustavaji dalsi nezodpovezene otazky, napr.: Proc IDF dela praci za policii? Vyklizeni osad je praci praci policie, IDF by mela zajistovat pouze bezpecnost perimetru. Proto, kdo si z IDF dela sluhu a tim moralne nici samotne vojaky a nikoliv jen cleny nove, ale jak vime z minule doby i cleny ciste elitnih jednotek?
Mam pocit, ze pokud se tento vlekly problem nebude resit, budou nove a nove problemy a kdo vi kam to dojde...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi