Tak poslyste ja mam orisek. Prihlasili se mi vegetariansti hoste. Tak honem prosim rady a porady co jim pripravit.
Pokud jsou "jen" vegetariani a ne vegani, pak navrhuji :
predkrm : chrest s holandskou omackou
polevka : zeleninovy vyvar s noky (nebo macesovymi knedlicky)
hlavni chod : topinambury (nebo staci normalni brambory) s plnenymi pecenymi rajcaty ci assamskym baklazanem (tomu bych dal prednost, recept napisu dolu)
zakusek : nejaky ten dortik nebo pravy domaci strudl
napoje : necham na hostitelce
pobaveni : nechat Scooolieho nakrajet najemno 5 kg cibule
-------------------------------------------------------------
RECEPT NA ASSAMSKY LILEK
Nejlepe se dela z lilku ne uplne tvrdych, ale pozor, aby mely nejakou stavu. Proste mekci "tak akorat". Oplachnete, ufiknete jen zeleny "spunt", slupku nechate a rozkrojite podelne vejpul a tak dokola, dokud nebudete mit kousky ve tvaru mesicku (tak palec tlustych, vetsi neskodi). Muzete prefiknout vejpul, aby mesicky nebyly moc dlouhe. Lilek lze nakrajet i na vetsi kostky, ale ty se vetsinou rozdusi a rozvari a nezbude nic, maximalne ta fialova slupka. Okamzite po nakrajeni date do nadoby s vodou, lilek velice rad oxiduje a zacina krom nehezke hnede barvy ztracet chut a ziskavat pachut. Duzinu samozrejme i se seminky nechate netknutou, zadne odkrajovani !
Na jeden prumerny lilek (hmotnost netusim, ani obr, ani skrcek) budete potrebovat nejmene 2 velke cibule, ktere po tencich platcich nakrajite bud na kolecka, nebo je setnete vejpul a budete delat pulkolecka.
Ve vetsim hrnci rozpalite koser verzi Hery nebo maslo, ovssem u toho hrozi prepaleni. V nejhorsim pouzijete olej, ale neni to ono. Vlozite cibuli, rovnomerne zamichanim rozlozite a nechate na mirnem ohni do te doby, dokud neziska syte hnedou barvu (nasinec by ji oznacil za temer spalenou). V tom okamziku slijete vodu z lilku a vlozite ho do hrce. Ac by se na zacatku molo zdat, ze se pripali, neni tomu tak. Nechte ho chvili restovat, pak halabala zamichejte a na mirnem oni o nechte pod poklickou podusit cca 15-20 minut. Pusti vodu a stavu, proces se zmeni na duseni. Obcas promichejte. Pridejte sul, pepr, polevkovou lzici garam masaly (v nejhorsim lze zamenit mletou skorici), seminka koriandru (srdce krvaci, ale lze vynechat, nebo nahradit koriandrovou nati). Pridate zarovnanou polevkovou lzici Haldi, neboli kurkumy (ta proste nahradit nelze, leda by nekdo podnikl experiment, zda by nesla precejen nahradit tim, co se prodava pod nazvem "kari", at uz od knora, maggi nebo vitany. Kamarad Ind, kdyz to "kari" poprve videl, byl v soku a pak se dlouho smal. Pak ochutnal a prohlasil, ze je to obycejna smes kurkumy, koriandrove nati a zelenych palivych papricek. Pak se zase smal tomu nazvu). A ted to nejtezsi : zarovnana lzice rajmah masaly. Nahradit proste nejde, jde ji jen vynechat.
Opet obcas michate, a sledujete konzistenci lilku. Pokud zacina byt mekky, ale jeste ne moc, pridate sladkou smetanu nebo plnotucne mleko (hodne, proste aby vznikla omacka, ve ktere bydou pozdeji plovat rozblecane lilky). Ted uz poklicku sundavate kazdou chvili a michate. Nakonec vam v hrnci zbude relativne husta substance, lilky pekne zahustuji, a prijemne vonava a do hneda zbarvena omacka ci poleva ze smetany. To je vse. Snad jen bych doporucil podavat jidelnich miskach nebo hodne hlubokem taliri a misto brambor bych doporucil pitu, ktera stocena do kornoutku slouzi jako lzice ci naberacka jak omacky, tak huste casti z lilku a cibule (ona se tam, mrska, dusenim objevi znovu a v pekne barve). Vyloucit ovsem lzici a nabidnout jinou prilohu na druhem taliri netreba, i tak se to da papat.