Judaismus > Obecná náboženská debata
Genetický výzkum, pokusy a manipulace
eleazar:
Yuri,
tak mě napadá, že by se dalo využít poznatků genetiky k vyšlechtění červenohnědé krávy, aby se už konečně mohl provést rituál para aduma, aby se už mohlo začít pracovat na stavbě Jeruzalémského Chrámu a obnovit každodenní oběti.
Yuri:
Nebude to asi jednoduchá věc, zjistit, jak se které geny projevují, pravděpodobně jich bude větší množství podílejících se na barvě chlupů, možná to bude jedna z mimojaderných dědičností, ovšem myslím si, že by to v zásadě neměl být extra velký problém.
Snažil jsem se něco vygooglit, ovšem nejsem si jistej, jestli jsem to pochopil správně. Parah adimah je označení pro červenou jalovicí (či zrzavou - v angličtině red hair), která nebyla využita k práci. Její popel po splení se přidá do vody, díky níž jsou očištěni ti, kd přišli do styku s mrtvými. Takto vybarvená jalovice je velice vzácná, protože už pouhé dva černé chlupy ji zcela znehodnocují.
Nabízí se otázky - kdy se tato jalovice naposledy objevila? Je potřeba získat celou sérii jalovic, aby se tento rituál mohl opakovat, či vystačí popel z jedné na relativně dlouho?
A ještě jedna věc - není to poprvé, kdy slyším o Chrámu. Vím, že to bylo velice posvátné místo. Kdy byl zbořen a kým? Byla zeď nářků jeho část? A k samotnému parah amidah - tento rituál stačí provádět v samotném Chrámu či by se měl provádět v každé synagoze?
Děkuji za odpověď
Vader:
Co se tyce Chramu : naposledy (2. churban) byl znicen v roce 70 o.l. Rimany v odvete za protirimske povstani. O duvodu, proc B-h pripustil zniceni Chramu existuje nekolik nazoru. Nasledovalo vyhnani zidu do disapory. Zapadni zed (HaKotel, Zed narku) byla - mimo jine- jedna z "podper" (ci stabilizatoru) Chramove hory a byla vnejsi casti jihozapadni strany Chramu (mylim-li se, opravte me). Vybudoval ji kral Herodes Veliky (opet, mylim-li se, opravte me).
Co se tyka cervene kravy - ona v podstate vydrzi na hodne dlouho. Vezmete si, kolik takova krava vazi (presneji ma hmotnost, samozrejme nepocitame v newtonech ale kilogramech) a i za predpokladu, ze vice jak 95% se pri spalovani odpari, zbyde nam dost popela na dlouha leta. Co se tyce predepsane ocisty, tyka se Chramu. Je potreba ocista kohanim (knezi) ale i zbytek zidovske populace zije v necistote. Nedovolim si odhadnout, kolik popela kravy je potreba k ociste milionu lidi. Nemam na to patricne znalosti, nedokazu si precist Talmud. V Tore neni presne mnozstvi receno (nepocitam-li vyrok "jeji popel smichas..., coz by naznacovalo veskery popel, ale ne pomer vody). Kazdopadne absence jejiho popela nas dodnes drzi v ritualni necistote, at se snazime jak se snazime. Prikaz Tory je jasny. Sam se podivuji, kde vzali ucenci z clanku prineseneho kolegou Wardenem jistotu, ze Kohen HaGadol (veleknez) smi konat b-hosluzbu ve stavu ritualni necistoty (viz clanek https://eretz.cz/content/view/4175/1/ ). Predpisy ohledne ocisty se IMHO synagogy netykaji. Nutno podotknout, ze synagogy jsou vicem-mene nouzovym resenim, ackoliv existovaly jeste za dob druheho Chramu.
Mimochodem, zajimavosti je, ze ten, kdo ocistny popel z cervene jalovice pripravuje se jim znecisti, prestoze je prave jeji popel pouzit k ritualnimu ocisteni.
Jinak dle nekterych nazoru cervene jalovice stale existuji, dle jinych jiz ne. Osobne mi unika, proc za predpokladu ze existuji, uz davno nebyly vyuzity...
fanuel:
--- Citace: Yuri kdy 22. Prosince 2007, 12:21:44 ---Fanueli, já se v oblasti genetického výzkumu a vývoje GMO pohybuji. Řeknu vám pouze svůj názor, nemůže to reprezentovat názor mých kolegů.
Pochopitelně, že mě trápí problémy, které jste vyjmenoval. Vím, co se děje v Africe, vím, že o mnoha velice krvavých genocidních konfliktech nevím. Vím, že tam Západ prodává své zbraně, konflikty přiživuje a vydělává na nich (doporučuji film Blood Diamond či Hotel Rwanda). Ovšem co mám dělat? Co děláte pro zlepšení té situace vy? hodíte každý den demonstrovat před ambasádu Číny, aby zavedla ro své občany určité jistoty, či pře ambasádu USA, aby přestali kupovat diamanty, které pochází z válečných zón?
Já dělám to co umím a zas moc toho neumím. Snažím se vylepšit svět díky vému oboru. GMO je cestou, jakým by se dala nasytit populace, netvrdím, že je absolutně bezpečná. To ovšem není ani používání pesticidů.
Jsem proti reprodukčnímu klonování člověka, nedávno byla (bohužel) prolomena bariéra, která zcela znemožňovala klonování primátů. Cílem by ovšem nemělo být naklonování lidského jedince - tím by mělo být lepší poznání, jakým způsobem život funguje a jak by se dala jeho kvalita vylepšit.
--- Ukončit citaci ---
Zdravím, pozdravujte p. Tutera z Grenp.Co se týče mě co dělám?????Mám silnou modlitbu a obávám se že sílnější na světě není je spojením učením
5.knih Moj.a mý inteligence i když zas tak velká není zvládá trivium, a touhy po poznaní i nastolení Velkého Izraele.Stanek(Fanuel)
Elazar:
Ano, popel z červené krávy byl k dispozici ještě ve 4. - 5. století (možná i později). Je ho zapotřebí velmi málo, stačí jej rozmíchat ve vodě. Mohu se podívat do Tohorot nebo Kodašim, pokud je to urgentní.
S těmi druhy "para aduma" je, jak už bylo naznačeno, problém, neboť není jistota, že to je opravdu ona. Podobná situace je v případě blankytné šňůrky (ptil tchelet), která měla být obarvena barvivem získaným z plže jménem chilazon, což je imho tentýž, ze kterého získávali své slavné barvivo naši féničtí bratranci. Ale teď si představte, že se sejde parta rabínů, a donuťte je, aby se shodli na jednom konkrétním druhu... :o Nemožné... Takže řada lidí v Izraeli již nosí modré šňůrky na cicit, jiní se drží toho, že "ještě ne" a nosí bílé.
S para aduma je stejný problém. Musel byste svolat shromáždění rabínů, nejlépe všech důležitých rabínů na světě (ani rozhodnutí izraelského vrchního abinátu není extra závazné), kteří zkrátka budou zkoumat dotyčný druh a pak se musí naprsotou většinou shodnout na tom, že je to ona. Je to na jedné straně skutečně snaha o co nejvěrnější následování micvot, na druhé straně prachsprostá politika.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi