Judaismus > Obecná náboženská debata
Chrám a obnovení obětí
petahyah:
--- Citace: Vader kdy 2. Srpna 2009, 12:46:35 ---Ja vam nevim, ale dovedete si predstavit prilet/prichod rekneme jen pul milionu lidi, kteri se budou kohanim vyptavat na kdeco vsechno ? Ja bych se o budoucnost rabinu nebal.
--- Ukončit citaci ---
A jak to dělali staří Izraelité a pak Judejci, když neměli rabíny, ale "jen" koheny?
petahyah:
--- Citace: Elazar kdy 2. Srpna 2009, 13:35:23 ---Petahyah, zkrať to - napiš jak by to mělo být správně, stejně už názor máš, tak k čemu ty řečnické otázky ;D
--- Ukončit citaci ---
Můj názor je jasný a zároveň nedůležitý! Spíš by mě zajímal (a měl by zajímat i vás) názor rabínů, jak oni obhajují svojí nepostradatelnost a nenahraditelnost.
Pragmaticky řečeno, byli by sami proti sobě, kdyby usilovali o obnovu Chrámu a obětí. ;D
Elazar:
--- Citace: petahyah kdy 2. Srpna 2009, 13:45:15 ---
--- Citace: Vader kdy 2. Srpna 2009, 12:46:35 ---Ja vam nevim, ale dovedete si predstavit prilet/prichod rekneme jen pul milionu lidi, kteri se budou kohanim vyptavat na kdeco vsechno ? Ja bych se o budoucnost rabinu nebal.
--- Ukončit citaci ---
A jak to dělali staří Izraelité a pak Judejci, když neměli rabíny, ale "jen" koheny?
--- Ukončit citaci ---
Měli Mošeho rabejnu, proroky (Samuela), soudce, krále. Ani jeden z nich pokud vím, nebyl kohen. Kohanim halachu nerozhodovali. Věnovali se obětní službě.
--- Citace: petahyah kdy 2. Srpna 2009, 13:51:29 ---
--- Citace: Elazar kdy 2. Srpna 2009, 13:35:23 ---Petahyah, zkrať to - napiš jak by to mělo být správně, stejně už názor máš, tak k čemu ty řečnické otázky ;D
--- Ukončit citaci ---
Můj názor je jasný a zároveň nedůležitý! Spíš by mě zajímal (a měl by zajímat i vás) názor rabínů, jak oni obhajují svojí nepostradatelnost a nenahraditelnost.
Pragmaticky řečeno, byli by sami proti sobě, kdyby usilovali o obnovu Chrámu a obětí. ;D
--- Ukončit citaci ---
Já jejich názor znám, on je už z Talmudu a midrašů - ale proč tebe zajímá něčí názor, když s ním stejně nesouhlasíš a stejně budeš mlít jen svou? ;D :D
Nezajímají tě třeba pohnutky těch rabínů, kteří naopak dost vehementně touží chrám obnovit?
petahyah:
--- Citace: Elazar kdy 2. Srpna 2009, 14:07:37 ---
--- Citace: petahyah kdy 2. Srpna 2009, 13:45:15 ---
--- Ukončit citaci ---
--- Ukončit citaci ---
Měli Mošeho rabejnu, proroky (Samuela), soudce, krále. Ani jeden z nich pokud vím, nebyl kohen. Kohanim halachu nerozhodovali. Věnovali se obětní službě.
--- Citace: petahyah kdy 2. Srpna 2009, 13:51:29 ---
--- Ukončit citaci ---
--- Ukončit citaci ---
Já jejich názor znám, on je už z Talmudu a midrašů - ale proč tebe zajímá něčí názor, když s ním stejně nesouhlasíš a stejně budeš mlít jen svou? ;D :D
Nezajímají tě třeba pohnutky těch rabínů, kteří naopak dost vehementně touží chrám obnovit?[/size]
--- Ukončit citaci ---
Kult byl založen na knežích, ne na králi nebo prorocích, stejně tak výuku Zákona měli na starosti kněží ne rabíni, králové a proroci.
Nebyl náhodou Moše Levita? Je jméno Mošeho někde v Bibli spojeno s titulem rabín? ;D Byli snad proroci nebo králové rabíni?
O Lévim pravil: „Tvé tumím a urím, Hospodine, patří muži tobě zbožně oddanému. Vyzkoušel jsi ho při pokušení v Masse, měl jsi s ním svár při Vodách sváru u Meriby. Řekl o svém otci a o své matce: ‚Nehledím na ně;‘ na své bratry se neohlíží, své syny nezná. Oni dbali na tvou řeč, zachovávali tvou smlouvu. Budou vyučovat tvým právům Jákoba a tvému zákonu Izraele, budou klást před tebe kadidlo a na tvůj oltář celopaly. (Deuteronomium/Devarim 33)
A co třeba něco po předání výše uvedeného nařízení:
Ezdráš 7
Král Artaxerxés nevysílá žádné rabíny, ale znalce Zákona - Levijce.
S nimi poslal lévijce: Šemajáše, Netanjáše, Zebadjáše, Asáela, Šemíramóta, Jónatana, Adónijáše, Tóbijáše a Tób-adónijáše, lévijce, a s nimi kněze Elíšamu a Jórama. Ti učili v Judsku. Měli s sebou knihu Zákona Hospodinova, obcházeli všechna judská města a vyučovali lid. (2. Paralipomenon/Divrej hajjamim 17)
Všechen lid se shromáždil jednomyslně na prostranství před Vodní branou a vyzvali znalce Zákona (kněze) Ezdráše, aby přinesl knihu Mojžíšova zákona, který vydal Hospodin Izraeli. (Nehemjáš 8 ) Proč by měl nosit něco co by bylo obecně dostupné?
Není divu, když Zákon byl po dlouhá léta k dispozici pouze kněžím.
Potom vzal Knihu smlouvy a předčítal lidu. Prohlásili: „Poslušně budeme dělat všechno, o čem Hospodin mluvil. (Exodus/Šemot 24)
Když Mojžíš dokončil zápis slov tohoto zákona do knihy, přikázal lévijcům nosícím schránu Hospodinovy smlouvy: Vezměte knihu tohoto zákona a uložte ji po straně schrány smlouvy Hospodina, vašeho Boha. Tam bude proti tobě svědkem. (Deuteronomium/Devarim 31)
Kdo měl přístup ke schráně? Máme informace o tom, že by kněží Zákon opisovali? Měli kněží přikázáno Zákon opisovat? Kde by tedy rabíni získali Zákon?
Velekněz Chilkijáš řekl písaři Šáfanovi: „Nalezl jsem v Hospodinově domě knihu Zákona.“ Chilkijáš dal tu knihu Šáfanovi a on ji četl. (2. Královská/Melachim 22) + (2. Královská/Melachim 34)
Pokud by byl zákon obecně znám, proč by měla být problémem ztráta Knihy Zákona? Vždyť ho mohli vyučovat rabíni ne? ;D >:D
Staří Izraelité ani Judejci žádné rabíny neměli, ani je nepotřebovali, měli své Bohem vyvolené koheny z kmene Levi. ;D
petahyah:
[quote ]
Nezajímají tě třeba pohnutky těch rabínů, kteří naopak dost vehementně touží chrám obnovit?
[/quote]
No oni jakoby všichni chtějí obnovení Chrámu, ale zároveň vymýšlí tisíce důvodů proč to není možné. Je to jako bych tvrdil, nemůžu přitlouct hřebík, protože mám pouze kladivo z dřevěnou rukojetí, ne s dřevěnou rukojetí natřenou na červeno, a hřebíky mám z Baumaxu, ne z Obi.
Kuli vám jsem se rozepsal a nestihnu jít nakrmit do parku holuby >:(
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi