Judaismus > Rabín odpovídá na Vaše dotazy
SEMICHA LE-RABBANUT - ordinace rabína a zrušení tohoto jmenování
petahyah:
--- Citace: Zina kdy 24. Července 2009, 14:38:15 ---Pane petahyah nezlehčuji takový čin,ale řekněte mě proč by židé měli být vyjimkou.Stávají se takové věci v každé zemi a lidi jsou všude stejní.No a antisemité budou žvanit vždycky.
--- Ukončit citaci ---
Já jsem nepsal nic o tom, že by měli být židé výjimkou. Psal jsem o tom, že by měli být rabíni - zločinci odsouzeni, a to nejen civilními úřady, ale i židovskou komunitou včetně odebrání duchovních funkcí. Něco jiného je, když zločin udělá nějaký anonimní žid, něco jiného když to udělá nějaká duchovní autorita, představitel komunity. >:(
Scooolie:
Já bych připomněl jednu důležitou skutečnost - presumci neviny. Zatím je to v rovině, že FBI říká, že... Jistě, že FBI není nějaká žvanírna a že musí mí asi něco v šuplíku, když tohle pustí do světa, ale přesto bych byl opatrný s označováním hned za zločince a podobně...
zoom:
Zní to možná divně, ale když nějaký kněz, který vystudoval teologickou fakultu a získal titul ThDr. zneužívá chlapečky, kteří mu ministrují a příjde se na to, tak mu titul ThDr neodejmou, protože ho získal za své studium ale jako kněze ho nezaměstná ani vězeňská správa.
Takže, pokud ti rabíni před X lety získali smichu (rabínský diplom) pak jim nemůže být odňat. Kromě toho si myslím, že pokud dělali to, z čeho jsou obviňováni tedy finančních machinací, tak si jistě našli nějakou výmluvu a nějak si to zdůvodnili. Jsou to přece jenom lidé. A dejme tomu, že je odsoudí a že si odsedí nějakou dobu a pak budou propuštěni a pak se teprve ukáže, jestli jejich pochybení bylo natolik silné, že je žádná obec nezaměstná. Protože funkce rabína není o nějakých výlučně duchovních věcech, ale také o životě a smrti. Kongregace se tedy musí ptát, jestli chtějí takového rabína anebo ne. Titul sám je k ničemu. No ale v Izraeli se myslím můžeme těšit na vlnu přistěhovalců z USA, protože antisemitismus se vzedme. :-\
petahyah:
--- Citace: zoom kdy 24. Července 2009, 15:28:04 ---Zní to možná divně, ale když nějaký kněz, který vystudoval teologickou fakultu a získal titul ThDr. zneužívá chlapečky, kteří mu ministrují a příjde se na to, tak mu titul ThDr neodejmou, protože ho získal za své studium ale jako kněze ho nezaměstná ani vězeňská správa.
Takže, pokud ti rabíni před X lety získali smichu (rabínský diplom) pak jim nemůže být odňat. Kromě toho si myslím, že pokud dělali to, z čeho jsou obviňováni tedy finančních machinací, tak si jistě našli nějakou výmluvu a nějak si to zdůvodnili. Jsou to přece jenom lidé. A dejme tomu, že je odsoudí a že si odsedí nějakou dobu a pak budou propuštěni a pak se teprve ukáže, jestli jejich pochybení bylo natolik silné, že je žádná obec nezaměstná. Protože funkce rabína není o nějakých výlučně duchovních věcech, ale také o životě a smrti. Kongregace se tedy musí ptát, jestli chtějí takového rabína anebo ne. Titul sám je k ničemu. No ale v Izraeli se myslím můžeme těšit na vlnu přistěhovalců z USA, protože antisemitismus se vzedme. :-\
--- Ukončit citaci ---
Rabín není primárně akademický titul ( i když se s v dnešní době v Izraeli a snad i v USA uděluje absolventům některých oborů teologie a akademický rabín může být dokonce bez semichy, což už dnes není nic neobvyklého), proto je srovnání s titulem ThDr dosti nepřesné. Já osobně bych semichu srovnal spíše s křesťanským služebně kněžským vysvěcením. Semicha je "přenesení" autority. Rabín je autorizován vydávat rozhodnutí a je oprávněn zastávat některé funkce, třeba být duchovního představitelem komunity.
Všechny tři existující typy semichy jsou sice podmíněny znalostmi, ale znalosti nemohou být jedinou podmínkou. To by pak znamenalo, že pokud by rabín konvertoval třeba k islámu, semicha by mu zůstala, stejně tak by o semichu nemohl přijít rabín - masový vrah. Nevěřím, že by tento problém nebyl řešen nějakým rozhodnutím. >:(
zoom:
Nezapomeňte, že v judaismu není autorita, která by určovala, kdo a kde bude rabínem, ale jedná se o funkci volenou tedy může být člověk se smichou a protože má nějaké nepříjemné vlastnosti, tak ho za rabína stejně nevezmou. Anebo dajan, který byl jmenován na základě zkoušek a volby, pokud se své funkci zpronevěří , soud jehož je členem byl, ho vyloučí a on se se svojí kvalifikací může jít vycpat, protože pokud by se ucházel o místo u jiného soudu, tak ten se ho bude ptát a ověřovat si kde pracoval dosud . A tím vyjde najevo co je dotyčný zač a má po funkci. Bohužel tento systém nahrává podvodníkům, ovšem dnes, kdy je svět velmi otevřený, není riziko, že by podvodník mohl někde vykonávat funkci, aniž by se o tom vědělo.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi