Judaismus > Rabín odpovídá na Vaše dotazy
Jmena mesicu v hebrejskem kalendari
petahyah:
--- Citace: daniel lehotsky kdy 5. Července 2009, 06:44:09 ---protivahu k lunarnemu cyklu som pomyslal ako na naznak oslobodenia od ,,kontroverznych"nazvov.Sapattu bol oznaceny 15.den,Den Splnu.A popri rom niekedy a u niekoho bol 7.,14,21. a 28. den Lunarneho mesiaca,dnom nestastnym.Sabat bol nezavisly od faz mesiaca a vzdialeny od predstav,,nestastneho" dna.Pozehnany a posvateny Stvoritelom.A napr. sivan nenusel byt vobec spojeny zo Sinom,ale ako znamenie blizencov sa mohol spojit s Aronom a mojzisom. a znamenat lasku a priatelstvo medzi ludmi.A nisan nemusi byt spojeny s baalom moze byt nablizko ku kvetinke nican z Velpiesne(2,12).Tamuz od Ezechiela moze naznacovat na mnohe nebezpecenstva pred ktorymi sa maju tento mesiac ludia chranit.Mesiac ,,nespestruju"ziadne sviatky.. :)
--- Ukončit citaci ---
Každý pohanský babylonský měsíc byl spojen s nějakým znamením, což je také pohanský zvyk. Přiznám se, že nechápu souvislost mezi Mojžíšem, Áronem, judaismem a astrologií.
Měsíc sloužil podobně jako hvězdy a slunce, k určování začátků měsíců, dnů a nocí. S pohanskými oslavami Úplňku to němělo co dělat. Úplněk nebyl pro židy důležitý, pro Babyloňay to byl bůh. Nezdá se mi rozumné hledat za každou omluvy pro užití měsíců, které se jmenují po babylonských bozích, nebo které prokazatelně byly zasvěceny babylonským bohům.
daniel lehotsky:
presne o to ide.niekdo nehleda omluvu pro uziti mesicu. :)A niekto hleda. :)toje presne ako WWW a 666. :D
petahyah:
--- Citace: Elazar kdy 5. Července 2009, 09:52:37 ---
--- Citace: achab kdy 5. Července 2009, 02:11:05 ---
--- Citace: petahyah kdy 3. Července 2009, 14:10:01 ---Já jsem spíš měl na mysli proč se začaly užívat v náboženském kalendáři názvy, které jsou buď přímo jmény pohanských bohů, nebo jsou měsíce s těmito názvy přímo zasvěceny pohanským bohům. Zajímalo by mě jestli existuje nějaké vysvětlení. Mě osobně to nevadí, jen mě to zajímá.
--- Ukončit citaci ---
Zajímavý postřeh. Jeden z Pokynů Vznešeného (Šem 23:3) skutečně nedoporučuje, aby bylo slyšáno z našich úst jmen cizích b*hů. A je na to docela vymakaný halachický aparát, takže třeba není úplně košer říkat čtvrtku Saturnův day. Přitom na všech macejvách lidu Jisroele se uvádějí i ty babylonské měsíce, v životě jsem tam nenašel Bul, ba ani Aviv...
Jen jestli to nebude s těmi poexilními žídky stejně jako s námi. Kdo si dneska domyslí, že Mercredi je Merkurův ??
--- Ukončit citaci ---
Dobrý postřeh. Sice petahyah stále nechápe, že náboženský a "civilní" kalendář je totéž (židé žádný civilní kalendář neměli a nemají a rovněž neexistoval žádný civilní kaledář užívaný všeobecně v dané lokalitě), ale jak víme, že pouze babylóňané přikládali měsícům mystický význam? Slavíme snad Roš chodeš jen tak pro nic za nic? Možná to židé dělali rovněž. Kdo bude dneska v "Bul" hledat baála, kdo bude za názvem "Aviv" hledat boha jara... Avu mohli klidně říkat Mót, znamenalo by to smrt (což ten měsíc je), ale především by to bylo jméno keneánského boha.
--- Ukončit citaci ---
Aha já jsem nevěděl, že máte v pase, občanském průkaze a na veškerých smlouvách židovské datování, že civilní datování nepoužíváte. Také jsem nevěděl, že židé v exilu nepoužívali lokální kalendáře jako "civilní" kalendáře (i když ty mohly být pro jinověrce církvení nebo náboženské). Nepoužívaly v úředních dokumentech, při jednání s místními vládci, úřady,... i "civilní" kalendář juliánský, gregoriánský, hidžry, babylonský,...? Kolikrát jsou v Tóře nebo v celém Tanachu užity tyto názvy (bul, av,...)? A pokud jsou užity, kolikrát jsou bez číselného označení měsíce? A kolikrát je užito prosté číslování měsíců?
petahyah:
--- Citace: achab kdy 5. Července 2009, 02:11:05 ---
--- Citace: petahyah kdy 3. Července 2009, 14:10:01 ---Já jsem spíš měl na mysli proč se začaly užívat v náboženském kalendáři názvy, které jsou buď přímo jmény pohanských bohů, nebo jsou měsíce s těmito názvy přímo zasvěceny pohanským bohům. Zajímalo by mě jestli existuje nějaké vysvětlení. Mě osobně to nevadí, jen mě to zajímá.
--- Ukončit citaci ---
Zajímavý postřeh. Jeden z Pokynů Vznešeného (Šem 23:3) skutečně nedoporučuje, aby bylo slyšáno z našich úst jmen cizích b*hů. A je na to docela vymakaný halachický aparát, takže třeba není úplně košer říkat čtvrtku Saturnův day. Přitom na všech macejvách lidu Jisroele se uvádějí i ty babylonské měsíce, v životě jsem tam nenašel Bul, ba ani Aviv...
Jen jestli to nebude s těmi poexilními žídky stejně jako s námi. Kdo si dneska domyslí, že Mercredi je Merkurův ?? Domyšleno ad absurdum, by ale takto žádný fundamentální žídek nemohl udělat státnice z převážné většiny západoevropských jazyků.
Jestli ono to nebude jako s rytinama. Na rytině samotné není nic špatného, klanět se jí, je už na pováženou. On to tu zmínil hned na začátku Elazar. Nazve se měsíc, abychom se domluvili, ne proto, abychom zmiňovali jména cizích b*hů.. Já vím, je to maličko ochmatika, ale jsme tím paradoxně zase v kruhu. Bez tradice to nejde - a odkrajovat se od ní (ve všech kulturách) je maličko nezdravé...
--- Ukončit citaci ---
To je přesně co říkám, pokud se název užívá jako součást civilního kalendáře, kalendáře pro "domluvení se", tak v tom nevidím problém. Ale užití názvů bybylónských bohů bych přirovnal k obrázku Panenky Marie nebo Kršny v synagoze, nikdy by se jim neklaněl, nebyla by to tedy modloslužba, prostě by tam byly a všichni by dělali že neví co znamenají, byly by tam jednoduše proto, že jsou hezké a že je užívají i ti kolem. ;D >:D
petahyah:
--- Citace: achab kdy 5. Července 2009, 02:11:05 ---Jen jestli to nebude s těmi poexilními žídky stejně jako s námi.
Bez tradice to nejde - a odkrajovat se od ní (ve všech kulturách) je maličko nezdravé...
--- Ukončit citaci ---
To by ale znamenalo silnější asimilaci, než si kdo kdy představoval >:( Bylo by to stéjné, jako žid odcházející z Polska do Izraele, nevěděl co je to ukřižování a Panna Marie.
Bez tradice to nejde, ale co když je to tradice cizí, babylonská.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi