Judaismus > Rabín odpovídá na Vaše dotazy

Jmena mesicu v hebrejskem kalendari

<< < (5/10) > >>

petahyah:

--- Citace: daniel lehotsky kdy  5. Července 2009, 10:05:41 ---presne o to ide.niekdo nehleda omluvu pro uziti mesicu. :)A niekto hleda. :)toje presne ako WWW a 666. :D

--- Ukončit citaci ---
Jak by jste vnímal, kdyby si židovští navrátilci z Polska nebo Slovenska přinesli do Izraele měsíce které by se jmenovaly Ukřižování, Ježíš, Pokřtění, Nanebevzetí, Marie...(ne že by je doopravdy katolíci používali)  ;D ? Vnímal by jste je jako pouhé názvy, bez hlubšího významu? Znamenalo by to, že většina neví co názvy znamenají?

Elazar:

--- Citace: petahyah kdy  5. Července 2009, 10:09:35 ---
--- Citace: Elazar kdy  5. Července 2009, 09:52:37 ---
--- Citace: achab kdy  5. Července 2009, 02:11:05 ---
--- Citace: petahyah kdy  3. Července 2009, 14:10:01 ---Já jsem spíš měl na mysli proč se začaly užívat v náboženském kalendáři názvy, které jsou buď přímo jmény pohanských bohů, nebo jsou měsíce s těmito názvy přímo zasvěceny pohanským bohům. Zajímalo by mě jestli existuje nějaké vysvětlení. Mě osobně to nevadí, jen mě to zajímá.

--- Ukončit citaci ---
Zajímavý postřeh.  Jeden z Pokynů Vznešeného (Šem  23:3) skutečně nedoporučuje, aby bylo slyšáno z našich úst jmen cizích b*hů. A je na to docela vymakaný halachický aparát, takže třeba není úplně košer říkat čtvrtku Saturnův day. Přitom na všech macejvách lidu Jisroele se uvádějí i ty babylonské měsíce, v životě jsem tam nenašel Bul, ba ani Aviv...
Jen jestli to nebude s těmi poexilními žídky stejně jako s námi. Kdo si dneska domyslí, že Mercredi je Merkurův ??

--- Ukončit citaci ---

Dobrý postřeh. Sice petahyah stále nechápe, že náboženský a "civilní" kalendář je totéž (židé žádný civilní kalendář neměli a nemají a rovněž neexistoval žádný civilní kaledář užívaný všeobecně v dané lokalitě), ale jak víme, že pouze babylóňané přikládali měsícům mystický význam? Slavíme snad Roš chodeš jen tak pro nic za nic? Možná to židé dělali rovněž. Kdo bude dneska v "Bul" hledat baála, kdo bude za názvem "Aviv" hledat boha jara... Avu mohli klidně říkat  Mót, znamenalo by to smrt (což ten měsíc je), ale především by to bylo jméno keneánského boha.

--- Ukončit citaci ---

Aha já jsem nevěděl, že máte v pase, občanském průkaze a na veškerých smlouvách židovské datování, že civilní datování nepoužíváte.

--- Ukončit citaci ---

Bavíme se o době, kdy židé byli v babylónském vyhnanství (6. století př. o.l.) nebo o 21. století?

--- Citace: petahyah kdy  5. Července 2009, 10:09:35 ---Také jsem nevěděl, že židé v exilu nepoužívali lokální kalendáře jako "civilní" kalendáře (i když ty mohly být pro jinověrce církvení nebo náboženské).

--- Ukončit citaci ---

??? Jaké civilní kalendáře ???

--- Citace: petahyah kdy  5. Července 2009, 10:09:35 ---Nepoužívaly v úředních dokumentech, při jednání s místními vládci, úřady,... i "civilní" kalendář juliánský, gregoriánský, hidžry, babylonský,...?

--- Ukončit citaci ---

jaký civilní kalendář  ??? Petahyah, ty jsi ten nejnatvrdlejší zabedněnec, co kdy na webu působil.... Až do francouzské revoluce neexistovalo nic jako "civilní" kaendář, kerý by mohl být protiváhou "náboženského"
Židé pro vlastní komunikaci používali vlastní kalendář a vlastní letopočet, okolní národy pro svou komuikaci používali svůj kalendář a svůj letopočet. Stačí se podívat na středověké dokumenty.

--- Citace: petahyah kdy  5. Července 2009, 10:43:27 ---Jak by jste vnímal, kdyby si židovští navrátilci z Polska nebo Slovenska přinesli do Izraele měsíce které by se jmenovaly Ukřižování, Ježíš, Pokřtění, Nanebevzetí, Marie...(ne že by je doopravdy katolíci používali)  ;D ? Vnímal by jste je jako pouhé názvy, bez hlubšího významu? Znamenalo by to, že většina neví co názvy znamenají?

--- Ukončit citaci ---

Ruští židé tuším říkají neděli воскресенье. Nevím, do jaké míry s tím mají problém.

--- Citace: petahyah kdy  5. Července 2009, 10:28:21 ---To by ale znamenalo silnější asimilaci, než si kdo kdy představoval

--- Ukončit citaci ---
Ne, to znamená pouze silnější asimilaci, než sis ty představoval. Promiň, ale to, že židé byli pod obrovským vlivem Egypta, Kanánu i Babylóna je obecně známo. A navíc, židé stejně jako akaďané nebo "babylóňané" byli dost dlouho součástí jednoho semitského kulturního okruhu - používali podobnou číselnou soustavu, podobný systém kalendáře...

--- Citace: petahyah kdy  5. Července 2009, 10:28:21 ---Bez tradice to nejde, ale co když je to tradice cizí, babylonská.

--- Ukončit citaci ---

Tak najdi tu ryzí židovskou. Tvé jméno bude vytesáno na čestný piedestal hned vedle Koldweye a Schliemanna. Protože to bude objev tisíciletí.

daniel lehotsky:
A este na piedestal by som snad prilozil Opperta,,,vdaka"ktoremu vieme ze Sin bol sumersky Suen. a sabbatu bol sumersky sappatu. :D ;D.A uz sme rybbicky v akvarku. :).

zoom:
Jen tak pro pana p. v Izraeli skutečně na veškerých úředních dokumentech (dopisy ministerstev, smlouvy se státními podniky apod.) jsou uvedena data židovského i gregoriánského kalendáře, včetně občanského průkazu - tedy pokud se jedná o Žida. Nevím jestli u muslimů je uvedeno datum narození v jejich lunárním kalendáři. Ale třeba to tu někdo ví.

petahyah:

--- Citace: Elazar kdy  5. Července 2009, 11:46:59 ---
Bavíme se o době, kdy židé byli v babylónském vyhnanství (6. století př. o.l.) nebo o 21. století?

Také jsem nevěděl, že židé v exilu nepoužívali lokální kalendáře jako "civilní" kalendáře (i když ty mohly být pro jinověrce církvení nebo náboženské).

??? Jaké civilní kalendáře ???

jaký civilní kalendář  ??? Petahyah, ty jsi ten nejnatvrdlejší zabedněnec, co kdy na webu působil.... Až do francouzské revoluce neexistovalo nic jako "civilní" kaendář, kerý by mohl být protiváhou "náboženského"
Židé pro vlastní komunikaci používali vlastní kalendář a vlastní letopočet, okolní národy pro svou komuikaci používali svůj kalendář a svůj letopočet. Stačí se podívat na středověké dokumenty.

--- Ukončit citaci ---

Bavíme se o všech dobách. Užívaly se snad názvy babylonských měsíců pojmenované podle babylonských bohů pouze v Babylonii, nebo se užívají i v 21 století?

Lokální kalendáře užívané židy jako "civilní" kalendáře (i když ty mohly být pro jinověrce církvení nebo náboženské). Doporučuji čísto to, na co reagujete! Užívali cizí kalendář stejným způsoben jako je dnes užíván kalendář civilní - přesněji gregoriánský nebo muslimský. Termín civilní jsem užil, abych tento kalendář odlišil od kalendáře židovského.

Ruští židé tuším říkají neděli воскресенье. Nevím, do jaké míry s tím mají problém.

--- Ukončit citaci ---

To jsem nevěděl že ruští židé říkají prvnímu dni Jom Vaskrysenije!

--- Citace: Elazar kdy  5. Července 2009, 11:46:59 ---Ne, to znamená pouze silnější asimilaci, než sis ty představoval. Promiň, ale to, že židé byli pod obrovským vlivem Egypta, Kanánu i Babylóna je obecně známo. A navíc, židé stejně jako akaďané nebo "babylóňané" byli dost dlouho součástí jednoho semitského kulturního okruhu - používali podobnou číselnou soustavu, podobný systém kalendáře...

--- Ukončit citaci ---

Člověk, který četl to co jsem napsal, by měl pochopit, že jsem měl na mysli náboženskou asimilaci, ne kulturní asimilaci, přesněji řečeno kulturní podobnost.

Tak najdi tu ryzí židovskou. Tvé jméno bude vytesáno na čestný piedestal hned vedle Koldweye a Schliemanna. Protože to bude objev tisíciletí.

--- Ukončit citaci ---

Stačí když jsem poukázal na prokazatelně pohanský prvek v židovském kalendáři (ke stejnému závěru musel a musí dojít každý kdo si srovná židovský a babylonský kalendář, babylonský panteon, a přečte si základní informace o babylonském náboženství), je mi jasné, že je jednodušší tento pohanský prvek omlouvat, než připustit a případně i odtranit "zrno od plev"  ;D

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi