Judaismus > Obecná náboženská debata
Schrána Smlouvy
gvodrazka:
;)
Souhlas. Srv. zrovna teď proběhlé parašot, ve kterých se objevovaly termíny jako "stan svědectví", "stan setkání" ... :D
menagen:
--- Citace: Elazar kdy 16. Června 2009, 09:21:54 ---... Místem setkávání je synagoga nebo kostel - nikoli Chrám. To je alespoň v židovském pojetí něco úplně jiného. Nemyslím teď všechna vnější nádvoří, mám na mysli jeho "jádro", které bylo rozvržené už od dob stanu na poušti - nádvoří kněží, svatyni a velesvatyni. To určitě žádné místo na shromáždění věřících nebylo. To byl příbytek B-ha.
--- Ukončit citaci ---
--- Citace: gvodrazka kdy 16. Června 2009, 10:25:20 ---... Souhlas. Srv. zrovna teď proběhlé parašot, ve kterých se objevovaly termíny jako "stan svědectví", "stan setkání" ...
--- Ukončit citaci ---
Pozor na nedorozumění - "stan setkávání" (ohel moed) neznamená setkávání věřících, ale setkávání "naší" reality, našeho světa, s projevy b-ží přítomnosti
daniel lehotsky:
,,ed"moze znamenat aj vecnost a aj svedectvo.(aj oko a dvere :)).Zeby skrze ,,dvere"fyzickeho sveta,,ockom kukneme"do vyssiej skutocnosti,ktora nam fyzicky svet udrzuje pri zivote? :o,S pozdravom.
gvodrazka:
:D
To Menagen: jasně, že jsem mluvil o ohel edut a ohel moed jen ve vztahu "setkávání" bnei jisrael s B"h, a nikoliv jako o stanu, kde se koná společenská party am jisrael. ;D
Jsme zralí pro Třetí Bejt Mikdaš? :-[
menagen:
--- Citace: gvodrazka kdy 17. Června 2009, 06:44:42 --- :D
To Menagen: jasně, že jsem mluvil o ohel edut a ohel moed jen ve vztahu "setkávání" bnei jisrael s B"h, a nikoliv jako o stanu, kde se koná společenská party am jisrael. ;D
--- Ukončit citaci ---
Já to tak pochopil, ale v kontextu předchozích příspěvků to mohlo neznalého čtenáře trochu zavádět, tak jsem raději upřesnil... ;)
--- Citace: gvodrazka kdy 17. Června 2009, 06:44:42 ---Jsme zralí pro Třetí Bejt Mikdaš? :-[
--- Ukončit citaci ---
Odpovím, jak je zde poslední dobou zvykem, protiotázkou: Proč byl zbořen druhý Chrám? A změnilo se na tom něco, nebo tehdejší důvody stále trvají?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi