Judaismus > Recepty
Koprová polévka
chaje:
když jsme u polívek z dětství, znáte tuhle česnečku?
utře se česnek se solí (tak tři čtyři stroužky na jednu porci, dá se to do talíře, na to se dá majoránka, kus másla (pro nežidy sádla) a zalije se to vařící vodou. Do toho se dávají na kostičky opečené housky nebo chleba.
U nás to vařila babička, od ní to převzala moje maminka (její snacha) a jedlo to s nadšením celé širší příbuzenstvo. Já to uvařila během let postupně třem chlapům (příteli, prvnímu manželovi, druhému manželovi) a všichni říkali, že je to "jen voda", že jejich matky dávaly do česnečky brambory a salám....tak jsem došla k závěru, že to byla nějaká válečná verze česnečky ;D ale pro mě je stejně jediná 8)
Samuel:
--- Citace: Míla kdy 6. Května 2009, 17:22:30 ---Děkuji všem, že jste mi připomněli moje dětství. Úplně jsem na to zapomněla. Moje maminka jí vařila velice často. Úplně to vidím před sebou. I já to udělám, ale musím sehnat čerstvý kopr. Díky.Míla
--- Ukončit citaci ---
I mně toto téma připomnělo mé dětství. Tolik problémů, jaké jsem měl při tomto jídle, jsem neměl při žádném jiném. :)
Samuel:
To chaje: I pro mně je česnečkou ta Vaše varianta. A toho opečeného chleba čím více, tím lépe.
Někdy se do té česnečky dalo i trochu nastrouhaného eidamu.
Míla:
Ne chaje, žádná válečná česnečka. Tu já moc dobře taky znám a vlastně jinou česnečku ani nevařím. Právě stejně jí dělají i v jedné restauraci u nás s tím, že si tam můžete přidat sýr a nakrájený salám a houstičku podle chuti.
zoom:
Tak k té česnečce, já ji znám stejně jako Chaje ale s tím rozdílem, že se uvaří brambory a ta vařící voda z brambor se nalije na česnek utřený se solí a majoránku a brambory se do polévky přidají. Sádlo může být husí. U nás se to vařilo, když byl někdo nemocný. Podle hesla kam chodí slunce , nechodí lékař, kde se jí časnek, tam nechodí nikdo ;D Musím se přiznat, že mě to moc nechutnalo, ale vřele mi to doporučila když jsem měla chřipku, jedna moje známá z Podkarpatské Rusi tady v Izraeli. Takže to asi je takové židovské z východu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi