Judaismus > Rabín odpovídá na Vaše dotazy
mleko ne-mleko a maso
menagen:
--- Citace: petahyah kdy 9. Března 2009, 18:30:47 ---
... Teoreticky je možné lapat živou zvěř do pastí a pak jí rituálně porazit, kdo ale zkoušel zvěř (a to i chovanou ve farmovém chovu) tímto způsobem porazit, potvrdí že je to srovnatelné s corridou ;D
...
--- Ukončit citaci ---
Tak se to taky dělá. Zrovna minulý týden jsem viděl natočenou šchitu bizona - vypadalo to trochu dobrodružně, ale s trochou know-how a patřičným vybavením se to dá zvládnout. Ona šchita hovězího dobytka taky není zrovna procházka růžovým parkem...
menagen:
--- Citace: petahyah kdy 9. Března 2009, 22:45:02 ---
--- Citace: Vader kdy 9. Března 2009, 22:37:00 ---
--- Citace: petahyah kdy 9. Března 2009, 14:20:26 ---Původně bylo možné drůbež, stejně jako ryby mýchat s mlékem. Rabíni nakonec v 10 století rozhodli...
--- Ukončit citaci ---
mÝchejte si co chcete, ale ryba neni maso ani pro spoustu krestanu, pocitaje v to vsechny katoliky.
--- Ukončit citaci ---
Je to tedy zelenina, ovoce, nebo pečivo?
--- Ukončit citaci ---
Tak jsem si představil, jak na chumru oddělujete ze zavináče trumu, desátek, a pro jistotu i chalu ;D
petahyah:
--- Citace: menagen kdy 9. Března 2009, 22:44:28 ---
Číslované odkazy vedou všechny na zmiňovaný traktát Chulin (TB), takže již od talmudických dob je kuře s mlékem a zvěř s mlékem zakázaná derebanan. Pokud se k tomu rabejnu Geršom vrací, neznamená to, že před ním to nebyla závazná halacha.
Raši pokud vím neposkoval halachu, ale pouze vysvětloval/komentoval texty. Krom toho celá debata na kterou se, petahyah, odvoláváte, mi připadá jako debata o tom, jestli je kuře s mlékem zákaz deorajta nebo derabanan, ale zákaz samotný zpochybňován není.
Jeruzalémský talmud je zajímavý dokument, ale halachu podle něj neurčujeme. Určitě ne tam, kde existuje jasné rozhodnutí Babylonského talmudu.
--- Ukončit citaci ---
Zdá se, že halacha BT nebyla závazná pro všechny komunity, nebo se snad nikdo neřídil JT?
Zatím všechny předložené důkazy ukazují na to, že toto rabínské nařízení může být teoreticky z doby konce Druhého Chrámu, ne starší a ne závazné pro všechny komunity té doby.
Ale co doba 15-ti století od předání Tóry do začátku našeho letopočtu?
zoom:
To je nadmiru zabavne, jak si tu purimove menagenujeme na nervy :) . Ja nevim, proč je to tak těžké pochopit a přijmout. Ale myslím, že by Petahyah měl někoho opravdu chytrého a zkušeného požádat o studijní plán, aby v tom tak netápal. Pak by mu to všechno přišlo logičtější.
Ovšem s tím slanečkem jste to bezvadně odhadl. Nabízí se ještě otázka co s takovým slanečkem v sedmém roce. ::)
No ještě jednou CHAG SAMEACH,
petahyah:
--- Citace: menagen kdy 9. Března 2009, 22:50:47 ---
--- Citace: petahyah kdy 9. Března 2009, 18:30:47 ---
... Teoreticky je možné lapat živou zvěř do pastí a pak jí rituálně porazit, kdo ale zkoušel zvěř (a to i chovanou ve farmovém chovu) tímto způsobem porazit, potvrdí že je to srovnatelné s corridou ;D
...
--- Ukončit citaci ---
Tak se to taky dělá. Zrovna minulý týden jsem viděl natočenou šchitu bizona - vypadalo to trochu dobrodružně, ale s trochou know-how a patřičným vybavením se to dá zvládnout. Ona šchita hovězího dobytka taky není zrovna procházka růžovým parkem...
--- Ukončit citaci ---
Bizon není jelen nebo daněk. Ještě jsem neviděl zvíře, které by vydrželo tak dlouho nehybně ležet ve výběhu jako bizon. Jelen (i chovaný na farmě) se tak snadno nalákat nedá a při jeho porážce jde o život, proto se také střílí, i když je to u farmových chovů protizákoné. Lepší je pokuta, než smrt nebo zmrzačení. >:(
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi