Judaismus > Recepty

Blíží se PURIM

<< < (2/7) > >>

Jicchak:
Náhodou jsem nyní od maminky recept dostal abychom si mohli taky udělat, protže se mi rcepty vymazali.
tady jsou
 Homentašen
1 šálek margarinu, 1/2 šálku cukru, 1/2 šálku medu , 2 vejce, 1 lžička vanilky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička jedlé sody, 5 šálků hladké mouky
Utřeme margarin s cukrem a medem, přidáme rozšlehaná vejce, vanilku a mouku smíchanou s práškem a sodou a zpracujeme na hladké těsto. Zabalíme je do fólie a dáme na 2-3 hodiny do chladničky. Z těsta potom vyválíme placku asi 2 -3 mm silnou a vykrajujeme kolečka, do jejichž středu klademe náplň a kraje těsta spojíme tak, aby vznikl trojúhelník a náplň byla vidět. Pečeme do zlatova asi 20 minut ve středně teplé troubě. 
Maková náplň: 3/4 šálku cukru, 1/4 šálku vody, 20 dkg mletého máku, 1 bílek, 1/2 lžičky vanilky, šťáva z 1/2 citrónu, šťáva z 1/2 pomeranče, 1 lžíce rumu, 1/2 šálku hrozinek, 1/4 lžičky skořice, 1 šálek meruňkového džemu, 1/4 šálku margarinu
Na malém plameni za stálého míchání pomalu vaříme vodu s cukrem a mákem, přidáme bílek, vanilku, citrónovou a pomerančovou šťávu, rum, hrozinky, skořici a za stálého míchání tuto směs asi 5 minut vaříme. Pak vmícháme džem a margarin a ještě chvíli vaříme, aby se margarin rozpustil. Před plněním dáme na chvíli do chladničky.   
(Já tohle množství náplně mám na 2 dávky těsta, ale dělám ty kolečka malé formičkou o průměru 5 a půl cm. vytvaruju ty trojůhelníky docela dovrchu, při pečení se trochu potom rozjedou a jsou z toho takové koláčky).

Jicchak:
Aby to ještě nestačilo
Cukroví královny Ester

1/2 šálku másla nebo margarinu, 1 velké vejce, 1 lžíce vody, 1/2 lžičky vanilky, 1/2 šálku cukru, 2 šálky hladké mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1/4 šálku máku

Utřeme cukr s máslem, přidáme vejce, vodu a vanilku. Nakonec vmícháme mák a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vypracujeme tuhé těsto, zabalíme je do fólie a na několik hodin je dáme do chladničky. Potom vyválíme asi 1 cm silnou placku a vykrajujeme různé tvary. Cukroví pečeme asi 10-15 minut na 180 stupních C.

Jicchak:
A aby ani to ještě nestačilo
Rugelach

4 šálky polohrubé mouky, 2 rozšlehaná vejce, 1/2 šálku cukru, 1/2 šálku pomerančové šťávy, 1 šálek margarinu, 2 lžičky prášku do pečiva, skořice smíchaná s cukrem, olej na potření
Z mouky smíchané s práškem do pečiva, vejci, cukrem, margarinem a pomerančovou šťávou zaděláme těsto a uložíme je na 1 hodinu do chladničky. Těsto potom rozdělíme na 8 dílů a z každého vyválíme tenkou kulatou placku. Pomažeme lehce olejem, posypeme skořicí s cukrem a rozkrájíme na 8 trojúhelníků .Od vnější strany kruhu těsto stočíme a rohlíčky pečeme asi 20 minut při 180 stupních C, až jsou světle hnědé.

tak takto to bývalo u nás doma na purim, ještě když jsem býval v evropě. Samozřejmě nejdůležitější je čtení svitku Ester.

gvodrazka:
 ;)

prosím vás, při výrobě hamantašn dávat pozor při překládání jejich 3 okrajů: jeden cípek musí překrývat ten sousední pouze svým jedním koncem, jinak hamantašn nemají „štábní kulturu“ ;D

zoom:
TO je výborné ale ještě jesli by byly kynuté.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi