Dobrý den,
V našem městě nelze koupit macesovou mouku, ale podle moudrých knih si myslíme že ji lze nahradit o hrubozrnou garahamovou pšeničnou mouku.
A nebo jakou náhražku lze použít na výrobu mecesového chleba ?
Děkuji
Žel, žádnou náhražku
z rituálního hlediska použít nejde - halacha se v tomto neřídí pravidly biochemie.
Jinak mezi
macesovou moukou a
moukou, ze které se pečou macesy, je (ale nemusí být) rozdíl.
Macesová mouka se běžně dělá rozemletím macesů.
Mouka, ze které se pečou macesy, je z pšenice, která byla během svého růstu, výmlatu i mletí střežena aby nebyla nijak napadena atd. - v těchto věcech se ovšem nevyznám, ale doporučuji kontaktovat rabinát nejbližší obce, měli by Vám poradit (od toho tam jsou, ne?
).
Pakliže jste v takové situaci, že nemůžete sehnat mouku ani macesy, nezbývá, než opět kontaktovat rabína a ten by Vám měl poradit, co dělat. Ale věta
Jinak nezapomeňte, že ve starém Egyptě neměli žádou složitou sušící či sterilizující technologii ani žádnou speciální mouku, prostě nenechali těsto vykynout a upekli jej.
je z halachického pohledu naprosto mimo, i když může být v jádru pravdivá.
Nedávno jsem slyšel cosi o nějaké jihoamerické rostlině, z jejiž semínek je možné mletím vyrobit něco jako mouku a z této pak upéct pečivo - až na to, že to není mouka a ta rostlina není obilovina ani nepatří mezi
kitnijot - rabíni teď řeší, co s tím
- ale víc o tom nevím.