Judaismus > Rabín odpovídá na Vaše dotazy
DOTAZY
Tiferet:
Raši vykládá, že v jejich kruh se týká události ohledně Zimrího (šimeonovce) (Nu 25, 14-15), na což midraš navazuje, že se Šime´onovci smluvili na Mojžíše a chtěli ho nachytat kvůli jeho midjánské ženě.
S jejich spolkem zajedno pak odkazuje na Kóracha (mj. rovněž levitu) - Nu 16, 19.
[/quote]
Dobre,jenze tyto udalosti se staly dlouho po smrti Jakoba. To nedava logiku?
Elazar:
Tak 1) Události v Tóře se neřídí nutně časovou posloupností, exegeze Tóry na tyto věci obvykle nebere zřetel, neboť se jedná o text bezčasý (nebo nadčasový), to pro pořádek.
A 2) Ja´akov v těchto verších prorokuje, tzn. že je evidentní (nebo chcete-li "logické"), že se tyto události stanou (naplní) až "v budoucnu" (tedy třeba i dlouho po jeho smrti).
Kromě toho v Tóře u těchto dvou postav chybí při vypisování jejich rodokmenu jméno "Ja´akov" - končí u jmen "Levi" a "Šime´on". Z toho je možné odvodit, že ve společenství a v kruh těchto dvou potomků "dvou nezdárných" synů nevstoupí Jaakovova duše (duch Izraele) ani nebudou mít podíl na slávě Ja´akova - Izraele.
Vader:
Z jineho soudku, kdyz uz jsme jinde nakousli cinsky cesnek. Je-li letos shmita a ja najdu na pultu plodinu s oznacenim "Izrael", jak je to mozne ? Jde o plodiny arabskych farmaru ? A jak je to ted vubec v Izraeli s dodrzovanim shmity nebo s pravnimi predpisy statu Izrael ? Bere stat shmitu na vedomi ?
Scooolie:
Čistě spekulativně (bez toho, že bych znal správnou odpověď): Když stát Izrael díky soudu nebere vážně ani zákaz prodeje chamecu o Pesachu...
Vader:
Nojo, slavne soudnictvi, to dokaze divy. Ale kdo vi, treba se jen mylim a B-h seslal civilni soudce a byrokracii na Izrael za trest ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi