Všeobecná kategorie > Náměty ohledně podoby tohoto fóra

z pátka na sobotu

<< < (8/28) > >>

Samuel:
To Vodník: Myslím, že zde ani tak nejde o to, zda upírat nebo umožňovat o šábesu práva diskuse diskutujícím. Židé, kteří chtějí dodržet šábes nediskutují ať je fórum otevřené nebo ne. Gojim i ti ostatní, kdo nechtějí dodržovat šábes by samozřejmě diskutovat mohli, ale to zde naráží, jak již psala zoom na práci a práva moderátora. Pokud má moderátor mít za fórum odpovědnost a je žid, který dodržuje šábes, nemůže dost dobře čekat do konce šábesu a pak mazat případné nevhodné příspěvky, tedy jednoduše řečeno nemá možnost svou odpovědnost plnit v době šábesu. Pak je pro něho jedinou možností fórum na tu dobu zavřít, není li možné svěřit tuto kompetenci po dobu šábesu někomu jinému.
Budete li v Israeli (ale samozřejmě i jinde - Paříž, Řím,...), také nebudete hovořit o tom, že Vám jako gojim jsou upírána práva nakupovat u židovského obchodníka v době šábesu. Prostě Vám nezbyde než počkat na jeho konec. No, a ten obchodník, to je v tomto případě obdoba moderátora.

Vodník:
Ad Samuel: když je o šábesu výluka, tak v textu stojí něco o tom, že je šábes a o dodržování Tóry (nepamatuju se přesně). Nic o tom, že by moderátor za chod fóra v tom období nemohl ručit - logicky, protože jak vidno moderátorů je tu víc a přinejmenším Scooolie může fórum "ošetřovat" během šábesu.

Obchod židovského obchodníka je jeho majetek a já ho budu respektovat. Proto jsem psal, že je rozhodující, KOMU patří toto fórum. Pokud židům a oni si odhlasují "O šábesu zavřeno!", pak nám ostatním nezbývá než to respektovat.

eleazar:
A co kdyby se forum nechalo zavřené jako kulturní specifikum, aby přiblížilo atmosferu Eretz Jisroel uživatelům mimo?

Vodník:

--- Citace: achab kdy 13. Prosince 2008, 20:10:49 ---Nepřipadá mi jako "násilí", když se někdo dozví, že je šabat. Který rozhodně nepatří "jenom" židům. To je Ustanovení věčné od stvoření.
--- Ukončit citaci ---
No, už jsme tu jednou diskutovali o přesunu šábesu na neděli u křesťanů a o evt. oprávněnosti/neopravněnosti takového kroku. My v neděli, v naší variantě šábesu jakožto "dne klidu a odpočinku", smíme zatopit, pustit televisi i počítač, zapálit si fajfku. Pokud jsme zde podrobeni zvykům židovským, tak to určitá forma násilí je, i přes jeho edukativní stránku. A pak je oprávněnost takového počínání dána vlastnickými právy těch, kdo toto fórum vlastní. Tedy i Vaše modifikace "ČÍM to fórum je" se pak páčí na to "čím vlastnictvím" je.

Pepino65:

--- Citace: zoom kdy 13. Prosince 2008, 18:33:34 ---I tady je vule najit reseni a domnivat se, ze ho najdeme, jen se mily Pepino hned nerozcilujte, ze jste Untermensch, protoze to neni pekna retorika a svedci to spis o nejakem mindraku nez o cemkoli jinem / prominte, jsem na tyhle veci precitlivela.

--- Ukončit citaci ---

To přece byla nadsázka, s úmyslným důrazem: Toto si vyhrazujeme my !

--- Citace: Vodník kdy 13. Prosince 2008, 18:37:29 ---
--- Citace: Pepino65 kdy 13. Prosince 2008, 18:15:52 ---Jako nevěřící si zřejmě nezasloužím úctu allgemein, že nevěřící  Vodník ani necituje.  ;D
--- Ukončit citaci ---
Ale ne, ale vy, neznabozi, nemáte žádný rituál, který vám nařizuje nepracovat v nějaké dny. Leda kdybyste byl bolševik a žádal uzavření fóra na 1. máje, evt. 7. listopadu. Odhaduji ale, že byste v anketě prohrál... ;)

--- Ukončit citaci ---

Ne jsem zcela světský a na rozdíl od Vás a dalších zde na foru a narozdíl od bolševika s pokrokovými tradicemi opravdu nemám žádné rituály, navíc nepracuji ve dny, kdy mám vše hotové nebo když jsem unaven. Drtivá většina uživatelů je mi sympatická (mimo občasné hlupáky, kteří dostanou nakonec stejně ban), ovšem považuji za správné, abych o některých věcech byl informován (nejen já). Zoom to zde již napsala, proč to je. Problém je stále stejný - zodpovědná osoba zde nenapsala, já budu vždy v pátek před západem slunce forum vypínat, je mi líto, ale ctím svou víru a do soboty, v době těsně po západu slunce bude forum nefunkční. S úctou Ferda Mravenec.

Úmyslně jsem volil necitlivé formulace, abych se dostal k tomu, co píši jen o něco málo výše. Ale, bez reakce. Hlasovali jsme a bez reakce. Při tom stačí napsat: Vážení, je mi to líto, ale mé přesvědčení mi nedovoluje brát v zřetel výsledky hlasování TEČKA.

Srozumitelněji to napsat neumím, ale všichni zde vládneme češtinou vcelku slušně.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi