Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse

Jednání se Sýrií

<< < (2/7) > >>

Vader:
Mozna je ta zprava psana prilis strucne. Oni CR dodaji bavlnu, nebou strelnou bavlnu ?  >:D ;D Perkusaku mame dost  :D

Samuel:
Já myslím, že takováto "obchodní" jednání na státní úrovni a především s podobnými zeměmi nemá z praktického obchodního hlediska velký význam. To, že se nám z minulých dluhů rozhodně nevrátí podstatná část je takřka jisté a to, co se případně vrátí, neposílí státní rozpočet, ale spíše některé ze zúčastněných a spřátelených firem.
Každý svéprávný obchodník, který by snad chtěl obchodovat s firmami v těchto zemích nebo snad přímo se státem, musí v pudu sebezáchovy využívat minimálně instrumenty jako jsou neodvolatelné akreditivy potvrzené však renomovanými západními bankami. V takovém případě (a přistoupí li na to, druhá strana) musí být ten obchod oboustranně zajímavý, a pak k tomu nepotřebuje podporu státních jednání. V opačném případě riskuje jen další nikdy nesplacené dodávky do těchto končin světa.
Takže já bych se klonil k názoru, s takovými zeměmi a režimy nejednat na jakékoli státní úrovni. Jen těm režimům v jejich očích i očích dalších nezúčastněných dodáváme zdání jistého respektu a uznání. Israeli to pak asi může připadat poněkud schizofrení, že si Česko klade za jeden z cílů přiblížit Israel EU za svého předsednictví a současně je ochotno jednat s jedním z jejich největších nepřátel.

dudusko:

--- Citace: Samuel kdy 25. Listopadu 2008, 19:40:37 ---Já myslím, že takováto "obchodní" jednání na státní úrovni a především s podobnými zeměmi nemá z praktického obchodního hlediska velký význam. To, že se nám z minulých dluhů rozhodně nevrátí podstatná část je takřka jisté a to, co se případně vrátí, neposílí státní rozpočet, ale spíše některé ze zúčastněných a spřátelených firem.
Každý svéprávný obchodník, který by snad chtěl obchodovat s firmami v těchto zemích nebo snad přímo se státem, musí v pudu sebezáchovy využívat minimálně instrumenty jako jsou neodvolatelné akreditivy potvrzené však renomovanými západními bankami. V takovém případě (a přistoupí li na to, druhá strana) musí být ten obchod oboustranně zajímavý, a pak k tomu nepotřebuje podporu státních jednání. V opačném případě riskuje jen další nikdy nesplacené dodávky do těchto končin světa.
Takže já bych se klonil k názoru, s takovými zeměmi a režimy nejednat na jakékoli státní úrovni. Jen těm režimům v jejich očích i očích dalších nezúčastněných dodáváme zdání jistého respektu a uznání. Israeli to pak asi může připadat poněkud schizofrení, že si Česko klade za jeden z cílů přiblížit Israel EU za svého předsednictví a současně je ochotno jednat s jedním z jejich největších nepřátel.

--- Ukončit citaci ---

S výše uvedeným zcela souhlasím, tohle tesat. Spíše by mne napadlo, že obchodní kontakty CZ>SYR mohou být infiltrovány zájmovými subjekty. A tím získá ČR statut přenašeče vody.... my vám jen tady říkáme, co říkala druhá strana...jen mne napadá..je toto, přesně ta posice, o kterou je nutno usilovat? Možná ano,zájmy bývají hodně hluboko ukryty pod povrchovými tanečky politiků. A jenom čas ukáže, jestli jsme měli svrbění nosu, co se potrvrdilo.

Scooolie:
Mám za to, že Izraeli se ve skutečnosti aktivity ČR v Sýrii líbí. Nejsme zdaleka sami - v Damašku se střídají ministři z různých zemí EU jak v golfovém klubu, za EU tam naposledy byla Benita Ferrero-Waldner.

Dlouhodobým cílem je připoutat Sýrii k EU asociační dohodou. Už při jejím sjednávání a o to více pak bude moci EU na Damašek tlačit ohledně lidských práv, terorismu, atd. Je zde zájem zopakovat příběh s Tureckem, které také tlakem EU pomalu, ale jistě sklouzlo k demokracii.

Odvrácenou hrozbou demokracie v Sýrii (a Turecku) ovšem je vystřídání sekulárních diktatur islámskými režimy, vzešlými z voleb.

O obchod skutečně nejde. Veškeré ty obchodní vztahy mají politický podtext - snahu navázat vztahy.

Elazar:

--- Citace: Samuel kdy 25. Listopadu 2008, 19:40:37 ---Takže já bych se klonil k názoru, s takovými zeměmi a režimy nejednat na jakékoli státní úrovni. Jen těm režimům v jejich očích i očích dalších nezúčastněných dodáváme zdání jistého respektu a uznání. Israeli to pak asi může připadat poněkud schizofrení, že si Česko klade za jeden z cílů přiblížit Israel EU za svého předsednictví a současně je ochotno jednat s jedním z jejich největších nepřátel.

--- Ukončit citaci ---

A čemu pomůže, když s těmi režimy nebude nikdo jednat? Jen to nahraje tomu, že si tyto režimy budou o to více vážit kohokoli, kdo s nimi jednat bude. Když jedna polovina světa bude jeden stát ignorovat, ta druhá si k němu cestu najde. Navíc Sýrie je členem OSN, takže o nějakém dodávání uznání nemůže být řeči.
Něco podobného se stalo, když Československo na nátlak USA přestalo dodávat zbraně do různých zemí, které se novému spojenci nepozdávaly. Přičemž uvolněné místo na trhu zaplnily firmy - hádejte odkud?  ;D

A co se Izraele týče, tak vás ujišťuji (na 90%), že Izraeli nejenže to nepřijde schizofrení (neboť jsou zvyklí na mnohem větší schizofrenosti, jako například obchodovat v Dubaji s arabskými šejky ze zálivu, kteří v Izraeli spatřují poslední záchrannou brzdu před Íránem, případně pomáhat ve válce jednomu znepřátelenému státu před druhým znepřáteleným státem) ale dokonce se mu to i zamlouvá.
A je pravda i to, že Baas je pořád menší zlo, než Muslimští bratři nebo Hizballáh.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi