Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse

Jednání se Sýrií

<< < (3/7) > >>

Scooolie:
Přesně. Myslím, že Izrael by samozřejmě netěšilo, pokud by ČR nebo EU přešly na syrské pozice. Ale pokud nejsou vztahy Evropané protiizraelské a naopak se snaží Sýrii co nejvíce provázat na "evropský" styl jednání, tak to je v izraelském zájmu. Alternativou totiž je ještě užší sblížení Sýrie s Íránem. Což je mimochodem paradox, protože se jedná o spojenectví světské, až protináboženské, diktatury a konzervativního avšak revolučního (zajímavá kombinace) islámského režimu.

gvodrazka:
 ;)
Souhlas se Scoooliem. Ano, je to potenciální způsob, jak se jiným kanálem dostat do Sýrie. Syřani zajisté nejsou idioti a tuší potenciální infiltraci, ale každým kanálem jde jít dvěma směry, takže i oni doufají, že se tímto způsobem nějak propasírují do Izraele... ;) Česká rozvědka absolvovala v historii již různé story a možná, že v relaci Izrael-Sýrie bude Česko jakýmsi malým Švýcarskem... ;D Obě strany patrně spatřují v Česku slibné překladiště informací... ;D

Samuel:
Řekl bych, že nikdo z výše přispívajících tedy nevěří v čistě obchodní motiv jednání. Fajn, pak mi ale vážně připadne toto jednání podobně nevkusné, jako jednání Paroubla se syrskou stranou Baas. A to zde sklidilo vcelku jednoznačně negativní reakci.
Já si nemyslím, že by zrovna naše tajné služby byly ty, kterým by bylo radno dávat jakékoli životně důležité informace a to z jakékoli strany. Při známé korumpovatelnosti v našich krajích je dost pravděpodobné, že by nemusely být udrženy v tajnosti před nevhodnou stranou.
Jinak Vám opravdu závidím Váš optimismus v působení EU v této oblasti. Snad jakobyste ani neviděli, neslyšeli, nečetli, jak jednostranně se většina EU staví ke konfliktu Israel palestinští a arabští teroristé.

Pepino65:

--- Citace: Samuel kdy 26. Listopadu 2008, 17:19:35 ---Řekl bych, že nikdo z výše přispívajících tedy nevěří v čistě obchodní motiv jednání. Fajn, pak mi ale vážně připadne toto jednání podobně nevkusné, jako jednání Paroubla se syrskou stranou Baas. A to zde sklidilo vcelku jednoznačně negativní reakci.
Já si nemyslím, že by zrovna naše tajné služby byly ty, kterým by bylo radno dávat jakékoli životně důležité informace a to z jakékoli strany. Při známé korumpovatelnosti v našich krajích je dost pravděpodobné, že by nemusely být udrženy v tajnosti před nevhodnou stranou.
Jinak Vám opravdu závidím Váš optimismus v působení EU v této oblasti. Snad jakobyste ani neviděli, neslyšeli, nečetli, jak jednostranně se většina EU staví ke konfliktu Israel palestinští a arabští teroristé.

--- Ukončit citaci ---

Přesně tak, mluvíte mi z duše Samueli. Problém nevidím v Syřanech, ale v nás.  :-[

Scooolie:
Samuel: Jednání není nevkusné. Ledaže by nevkusná byla zahraniční politika jako celek. Stejně tak Izrael má vztahy s řadou států světa, které rozhodně nelze označit za demokratické a právní - ať už se jedná o některé africké země nebo třeba Sri Lanka nebo státy Kavkazu.

Obchodně-politické jednání se Sýrií, jehož cílem je blíže ji upoutat k EU, je rozumné. Opakem bychom docílili jen nucené přichýlení k Íránu.

Rozdíl oproti Paroubkovi je obrovský. Partnerem České republiky je Sýrie - partnerem ČSSD byla totalitní strana Baas. Je to asi stejné, jako když Německo (tedy svobodné Německo - západní) mělo obchodní vztahy s ČSSR. Ovšem něco jiného by byla družba SPD s KSČ, kdy by utužovali vztahy mezi stranami - což podle syrských pramenů bylo cílem Paroubkovy cesty.

Paroubek neměl v Sýrii co dělat. Je to řadový poslanec a vůdce opoziční strany, jednal tak nikoliv za ČR, ale za ČSSD. Stejně tak by samozřejmě v Sýrii neměl co dělat Topolánek, kdyby byl v opozici....

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi