Judaismus > Obecná náboženská debata
Smrt velekněze smiřuje ? Ježíš coby velekněz ? Co je to *korban.
Vader:
--- Citace: achab kdy 23. Listopadu 2008, 16:40:26 ---Neunikají. Vždyť, co chce Vznešený ve chvíli, kdy to pohnojíme? Kýtu, plecko a ledvinky, anebo "Nahung" ?
--- Ukončit citaci ---
Beze srandy si myslim, ze oboje. Ale protoze ted nemame Chram a nejsme ritualne cisti, tak doufam, ze se Sef Sefu a Kral Kralu alespon trosku spokoji s "priblizovadlem", je-li vse mineno opravdu uprimne. Hlavne tsuva rulezz. Az bude stat III. Chram, rad Mu nabidnu mimo zmineneho i tu ledvinku.
Vader:
--- Citace: KarelG kdy 23. Listopadu 2008, 16:48:03 ---Zeptám se jinak: Je pro současný rabínský judaismus Bahir a Zohar košer text, nebo je kacířský? Na jednoduchou otázku čekám jednoduchou odpověď.
--- Ukončit citaci ---
To nemuzete myslet vazne :o Hledat v judaismu jednoduchou odpoved na jakoukoliv otazku je cira naivita ;D
achab:
--- Citace: Avniela kdy 22. Listopadu 2008, 22:08:55 ---Pánové, omlouvám se, že jsem vtrhla do Vaší debaty tak jakoby bez souvislosti (můj přispěvek Dnes v 18:37:30). Velmi dobře si uvědomuju, že na Vaši úroveň debatování nemám, naprosto postrádám jakoukoli znalost těch spisů, na něž se odvoláváte. Jde mi jen čistě o to vidět náhledy na určitý text z druhé strany . V tom oddíle z Izajáše je řeč o zástupném trestu - ...jej však Hospodin postihl pro nepravost náš všech (Iz.53,6) - a o následném vydání sebe jako oběti za hřích - ...aby položil svůj život v oběť za vinu (Iz.53,10). Není tu řeč o veleknězi, možná to tedy není k tématu.
--- Ukončit citaci ---
Nic nevnucuji, Avnielo, ale chceš-li si poslechnout naše stanovisko, zkus navštívit LW portál
https://www.lamedwaw.org/zaj_mashia.html
Prosím o drobnu trpělivost, než se ti to z imeem.com naleje do tvého komplu. Neboj, žádné viry. jen je to daleko a tudíž pomalejší :o)
Vader:
Drobna rada pro server Imeem, na kterem jsou Achabovy krasne veci : rozjedte prehravani a hned zapauzujte. Data se sice budou nacitat pomalu, ale vy mezi tim stihnete napr. modlitbu, obed a kafe ;) Na indikatoru (tzv. teplomer) uvidite, ze je vse stazeno a v tom okamziku se muzete uvelebit a bez trhani zvuku ci bez prestavek na bufferovani muzete kontinualne poslouchat.
achab:
Dlužím ještě jednu poznámku - na téma vražda versus posměch.
Psalo se tu:
ad úmyslné/neúmyslné zabití: Můžeš mít pravdu. Ve mně se ale všechno vzpírá uvěřit, že by někdo viděl posmívání jako horší čin nežli promyšlenou vraždu. Kromě toho ‘Nezavraždíš’ je z Tóry, ale o zákazu posmívání jsem tam nic neviděl. To bys dělal zákony přísnější než je stanovil Bůh, což je zakázáno.
Proto radši píšu, že jsem to tam neviděl – což nevylučuje, že to tam někde nemůže být. A kdes to našel ty?
----oo
Já se domnívám, že v úvodu do *Chofec Chajim od *Chofec Chajim (který se pravda týká lašonování a rechiilut) by se pár micwot našlo. Ale vnucovat nikomu nechci. Ani autora ani samotný názor. Bude-li potřeba, rád vypíšu sem veřejně. Zatím to, prosím, berte jen jako inspiraci a návod k samostudiu :o))
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi