Judaismus > Obecná náboženská debata
Smrt velekněze smiřuje ? Ježíš coby velekněz ? Co je to *korban.
sad:
Vazeny Danieli,
je treba podotknout, ze krestanstvi se nikdy k Jedinemu navratit nemuze, nebot pracuje se zakladnim veroucnym (a co je zavaznejsi) take ontologickym predpokladem ohledne "Trojjedinosti"; dale je zde dogma o dvou prirozenostech Jezise atd.
Co se tyka dabla, ano, skutecne je lepsi jej ze zivota vyloucit, chcete-li: neprizivovat sitra achra a nebo jednoduse receno,zrusit ego.
Btw:Kde berete jistotu, ze se Ja'akov stretnul s dablem?...
Pokud dodrzujete micvot "z pleziru", nic pozitivniho na takove praxi neni.
Ohledne "vyporadavani": Hospodin Svou Vuli vyjevuje v historickych udalostech. Ad mala'chim: dle judaismu tito poslove sice existuji, ovsem jedna se o entity zcela podruzne – nemaji totiz svobodnou vuli, ani moznost duchovniho rozvoje (narozdil od cloveka).
P.S. Zaujal me Vas primer k forenznimu technikovi ("forenzni" znaci "soudni" – takze jsme zpet u posuzovani, pripadne rozsouzeni...).
Hezky den vsem
sad:
Vazeny eleazare,
domnivala jsem se, ze ovladate hebrejstinu; prepisuji tedy termin avodat HASHEM a avoda zara do latinky.
Seme Edomovo nevyhynulo, ba ma sve zastance i mezi temi, kdo se povazuji za Zidy (nikoli vsak zidy).
Jsem s pozdravem.
eleazar:
--- Citace: sad kdy 14. Prosince 2008, 09:13:07 ---Vazeny eleazare,
domnivala jsem se, ze ovladate hebrejstinu; prepisuji tedy termin avodat HASHEM a avoda zara do latinky.
Seme Edomovo nevyhynulo, ba ma sve zastance i mezi temi, kdo se povazuji za Zidy (nikoli vsak zidy).
Jsem s pozdravem.
--- Ukončit citaci ---
S tím Ezauem mě to zajímá, kdo si myslíte, že je dneska Edomita? (Nebojte se, já ho nepokoušu ;))
Hebrejským pojmům trošku rozumím, ale číst souhláskové písmo, to opravdu nesvedu (ani v arabštině). :-\
Vodník:
--- Citace: sad kdy 14. Prosince 2008, 00:40:26 ---dle zidovske tradice neni Izrael podrizen zakonum obecne metafyziky, lec toliko B-hu.
To je vse.
--- Ukončit citaci ---
To se navzájem nevylučuje, milá sad. To je jako kdybyste řekla, že elektrikář pracuje jen s elektřinou, zákony obecné nebo atomové fysiky pro něj neplatí.
sad:
Mily Vodniku,
Hospodin vynal zidy z pusobnosti sil, ktere vetsinou nazyvame "osud"; "predurceni"; "karma" atp.(to je ostatne duvodem, proc se rika: Ejn mazal le-Jisra'el).
Jediny, kdo zidy vede a komu jsou zodpovedni je Samojediny B-h (blize napr. Shabat 156a aj.)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi