Judaismus > Obecná náboženská debata

Smrt velekněze smiřuje ? Ježíš coby velekněz ? Co je to *korban.

<< < (33/44) > >>

sad:
Dobry vecer, Achabe,
ohledne "vas Otec je dabel" – samozrejme, ze vim, co chcete rici, ale uznavam pouze jednoho "Sefa", tudiz pro mne slova kohokoli jineho nejsou zavazna (uz vubec nejsem podrizena zadnemu "malemu sefovi" – aneb, "proc chodit ke kovarickovi, kdyz muzeme rovnou ke kovari"). Judaismus si dabla vskutku nedemonizuje do takove miry jako krestanstvi; evangelium Janovo je vsak soucasti krestanskeho kanonu a ovlivnuje predevsim krestany.

Jista si nejsem predevsim sama pred sebou. Ale takova uz je zidovska tradice.

sad:
Vazeny Vodniku,
pokud narazite na problem B-zich trestu, musim podotknout, ze Hospodin si to se Svym lidem umi vyridit Sam.
Ani ten nejodvaznejsi krestansky teolog Vam vsak nebude tvrdit, ze smlouva s Izraelem byla zrusena nebo nahrazena novou.
Pouze jsem rekla, ze ten, kdo nedodrzuje micvot, nemel by ani posuzovat, zda je Ti, kdoz se je dodrzovat snazi, dodrzuji "tim nejspravnejsim moznym zpusobem". Tez jsem podotkla, ze zminene zalezitosti je nejlepe ponechat na B-hu, bez toho, aby si krestanstvi cinilo narok na vyklad zidovskeho duchovniho sveta prizmatem NZ. 

P.S. Tora nemuze byt zapomenuta
P.P.S. Neredukujte, prosim, Toru na pouhy Zakon.

Jsem s pozdravem.

sad:
Vazeny eleazare,
tzv. politika akomodace prinesla jezuitum mnohe problemy, ze?... Ovsem nesmim odhlednout od faktu, ze tento zpusob misie Vam musi byt velmi blizky...
Nicmene ponekud mijite podstatu problemu: Nezalezi, zda jiste pojevy religiozity a zboznosti (ci spise touhy po transcendenci) nazyvame nabozenstvi ci cesta zivota atp.
Korenem zustava עבודת השם , a nikoli עבודה זרה. Pokud jste presvedcen, ze Tora se zmenila nebo k ni bylo neco pridano, jste krestan (a minim to ciste jako konstatovani).

P.S. Radost neni pouze charakteristickym znakem "Vaseho hnuti"; zda-li ma Hospodin radost zrovna z "Vaseho hnuti"...netroufam si soudit.

Vodník:

--- Citace: sad kdy 14. Prosince 2008, 00:06:17 ---pokud narazite na problem B-zich trestu, musim podotknout, ze Hospodin si to se Svym lidem umi vyridit Sam.
--- Ukončit citaci ---
Nenarážím, ale o tom, co píšete, nemám nejmenších pochybností.

--- Citovat ---Ani ten nejodvaznejsi krestansky teolog Vam vsak nebude tvrdit, ze smlouva s Izraelem byla zrusena nebo nahrazena novou.
--- Ukončit citaci ---
Pokud narážíte na substituční theologii, pak - je mi líto - to je tradiční křesťanská theologie. Scooolie se k tomu samozřejmě může postavit jinak, ale on není vázán žádnou církevní tradicí.

--- Citovat ---ten, kdo nedodrzuje micvot, nemel by ani posuzovat, zda je Ti, kdoz se je dodrzovat snazi, dodrzuji "tim nejspravnejsim moznym zpusobem". Tez jsem podotkla, ze zminene zalezitosti je nejlepe ponechat na B-hu, bez toho, aby si krestanstvi cinilo narok na vyklad zidovskeho duchovniho sveta prizmatem NZ.
--- Ukončit citaci ---
Taky to nemám v úmyslu. Moje úvaha vychází z principů obecné metafysiky, nikoli z křesťanské optiky.

sad:
Mily Vodniku,
dle zidovske tradice neni Izrael podrizen zakonum obecne metafyziky, lec toliko B-hu.
To je vse.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi