Judaismus > Obecná náboženská debata

Smrt velekněze smiřuje ? Ježíš coby velekněz ? Co je to *korban.

<< < (27/44) > >>

Karels:
No, možná jsme si nerozuměli, v této slovní hříčce (Vajikra 21:10) má krev následující hebrejskou podobu - דמ , mně je naprosto jasné, že ve slově krev má být koncové mem... Navíc si to epikoros upravil a když psal svůj textík, který mu vyšel, oproti tomu prostřednímu mem, vložil do té své zprávičky koncové - takže jeho malinký podvod...

No tak jo, to jsem nevěděl, že epikoros - je v termín v judaismu...

Vader:
Slavny a mne velmi mily Leo Rosten uvadi jeste jidis formu "apikojres" s mnemotechnickou pomuckou "pekne podlez"  :D Tak ci tak, takto zvoleny nick je stejne vymluvny, jako kdyby si (nejaky jiny) uzivatel/ka dal nick "Haman" nebo "Jezabel". Taky "Korach" by nebyl k zahozeni  ;D

daniel lehotsky:
,,apikojres"stal ,,hanlivym vyrazom na zidov,ktory sa zacali snubit s greckou mudrostou a ide to od epikurejcov. ;)

Vader:

--- Citace: daniel lehotsky kdy  9. Prosince 2008, 18:36:30 ---,,apikojres"stal ,,hanlivym vyrazom na zidov,ktory sa zacali snubit s greckou mudrostou a ide to od epikurejcov. ;)

--- Ukončit citaci ---

Jiste,nazev vznikl ze jmena reckeho filozofa Epikura.
Nicmene mi dovolte citovat vyklad hesla od Rostena :

* Neverici, skeptik, agnostik, ateista
* Zid, ktery nezachovava nabozenske predpisy

daniel lehotsky:
samozrejme,toto plati od stredoveku.Epikorsim prisli o svoj,,podiel na svete,ktory pride"(San.10.1).V Avote je moznost,ze vyraz je odvodeny odslova ,,hefker"(nieco,co nikomu nepatri).Rambamsa domnieva,ze ludia,takto oznacovani,cinia z Tory ,,hefker" a tym ju znevazuju.A epikurejci boli,,hedonisti",cize vychutnavat si vsetky telesne chutky.(Avot2,19).

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi