Judaismus > Rabín odpovídá na Vaše dotazy
O Karaimech a jejich náboženství - karaismu
Albert Ahornchen:
https://www.karaitskyjudaismus.estranky.cz/
petahyah:
--- Citace: kjan kdy 11. Června 2009, 15:53:31 ---Dovolte mi po 120 dnech klidu přispět k tomuto tématu, souvisí tak, že by nemělo smysl zakládat téma nové. Po přečtení předchozího jsem nabyl dojmu, že toto náboženství má budoucnost teprve před sebou. Zřejmě je podstatně jednodušší , protože se oprostilo od spousty dalších příkazů, zákazů, nařízení a doporučení, což v dnešní hektické době může být výhodou. Vlastně je jako nová hvězda - nova, odhodí veškerý obal za celá tisíciletí nastřádaný a zůstane základ, podstata. ::)
Šalom,
Kjan
--- Ukončit citaci ---
No nejsem si jistý zda souhlasit se vším co píšete, ale pravda je, že se jim zatím stejně jako Samaritánům a na rozdíl od Falašů a Beta Jisrael daří vzdorovat náboženské kolonizaci, a na rozdíl od Samaritánů jejich populace vzrostla za posledních 100 let na desetinásobek. Také bych výjimečně souhlasil s Eleazarem, že je to spíše naopak, tedy že se "od spousty dalších příkazů, zákazů, nařízení a doporučení" neoprostili, oni je asi ani nikdy nepřijali, možná ani nevěděli, že existují.
Elazar:
Tak jsem to nemyslel. Oni mají spousty svých vlasních přikázání a nařízení. A na spoustu věcí (tak 90%) nemají jednotný názor. Je to mnohem komplikovanější hnutí, než se zdá.
petahyah:
--- Citace: Elazar kdy 2. Července 2009, 09:34:20 ---Tak jsem to nemyslel. Oni mají spousty svých vlasních přikázání a nařízení. A na spoustu věcí (tak 90%) nemají jednotný názor. Je to mnohem komplikovanější hnutí, než se zdá.
--- Ukončit citaci ---
Podle toho co čtu tak ta "vlastní nařízení a přikázání" nejsou závazná a nejsou nuceni mít jednotný "správný" názor. Neřekl bych, že se jedná o komplikovanost, spíše o důraz na osobní svobodu při výkladu a osobní odpovědnost za výklad, jednota a zároveň pluralita. Líbí se mi že nestresují jestli něco bylo uříznuto 10 cm ocelovým nebo 20 cm hliníkovým nožem, a nehledají nějaký mystický důvody proč to bylo uříznuto, ale prostě řeší jen to že to bylo uříznuto.
Ale hlavní je pro mě to, že téměř vše co není charedim a co je proti charedim je dobré ;D >:D
zoom:
petahyah jak muzete rict takovou blbost. ??? Jsou charedim prima lidi a jsou charedim hlupaci. To nepujdete k charedi doktorovi trebz, prestoze je dobry doktor jenom proto ze je charedi????
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi