Musím říct, že mám ten pocit, že ta situace opravdu neni nic moc. A nechápu proč jsou američtí židé tak nadšeni z Obamy. Ovšem otázka je jaká byla alternativa. A nezapomeňme, že vše je rukou Božích a Jeho záměry a cesty jsou pro nás mnohdy nepochopitelné.
Navíc v USA se k tomu míchá "křesťanský faktor". Republikáni mají silné křídlo a silnou podporu "křesťanské pravice" (Christian Right), tj. evangelikálních křesťanů, kteří silně podporují Izrael, ale z důvodů zejména křesťanských náboženských. Toho se nábožensky vlažní američtí Židé - kteří však v sobě mají vypěstovánu silný odpor ke křesťanům - bojí. Odmítají větší vliv křesťanských hodnot v politice, protože to vnímají automaticky jako protižidovské. Stačí sledovat, co plká k tomuto tématu ADL. Samozřejmě je i židovská menšina, která je republikánská a nemá problém spolupracovat pro dobro USA i Izraele s křesťany. Těm buď čest.
V zásadě je to o tomtéž jako v Izraeli nebo v ČR - Židé, kteří sami nejsou pevní ve víře, se bojí křesťanů. Ti, kteří jsou si svou vírou jisti,nemají problém se s nimi bavit...
Vidim, ze s vami vsichni souhlasi, dovolite mi , mohu vysvetlit proc jsem volil pro Obamu. Po osmi letech republikanske administrace, zvovuzvoleni republikanu by znamenalo, ze souhlasim se smerem kterym se vlada a president za posledni obdobi rozhodla ubirat.
Je ekonomie, rozpocet,stav vzdelani a zdravotnictvi v dobrem stavu? Jsou dve valecne a otizne resitelne situace nutne pro U.S. spolecnost? Co nabizi McCain a Obama za smer a reseni techto situaci ? Musim priznat , ze v primarkach jsem podporoval Hillary, predevsim protoze proti Obamovi ma vic zkusenosti, ale chtel bych skutecne McCaina ? V senatu by sice dvacet let, casto volil jako korouhvicka jednou tak jednou naopak, ale vcelku uprostred, nemel tedy az do doby kdy vybral Pailinovou podporu "krestanske" t.j. evangelicke pravice. A tam ztratil hlas nejen zidu, ale cele rady rozumne mysicich lidi.
Nemyslim , ze se zide boji krestanu. Ale , ke krestanske pravici maji pristup dost chladny. Vetsina je vdecna za podporu Israele, i kdyz vi ze pro zidy v evangelicke vizi misto neni, pouze jejich role navratu do Israele a priprave na Armageddon a Druhy prichod Krista.
Zide musi prece byt potrestani, ne za ukrizovani Jezise, ale za jeho odmitnuti.
Proc jsou zide proti krestanske pravici ma co delat s respektem k ustave, rozdeleni cirkve a statu a zneskodneni nabozenskeho vlivu na vzdelani,soudnictvi a take na vztah k potratum a homosexualum.
Vetsina americanu (nejen demokratu) jsou proti "znovu vybudovani Ameriky jako Krestanskeho naroda", proti povinnym modlitbam (ve jmenu Jezise), podporuji verejne vzdelani, a nechteji zakazat vyuce Darwina. Nechteji zakazovat filmy a knihy, ktere se nelibi nejakemu farari.
Nikdy jsem nemel problem se s krestany bavit, ale nikdy nechci aby si mysleli jak jsou skveli a osviceni, ze me mezi sebou nejak trpi. V Americe vsichni maji stejna prava, dana ustavou, ale predevsim podporovana(verejnym ) vzdelanim.
Zajimalo by mne ,kde si myslite ze ADL plka,rad se poucim, treba muzete zacit nove tema ... .
Ano , Jeho cesty jsou nevyzpytatelne, ale na tomto svete mam jeste porad moznost pro prezidenta volit.