Judaismus > Obecná náboženská debata
Symboly v judaismu etc.
zoom:
No proto abychom meli primluvce se chodime treba modlit na hroby ruznych spravedlivych, ne proto ze se modlime k tomu spravedlivemu ucenci apod. ale protoze prosime, aby jeho zasluhy zmirnily nase hrichy. Tedy podle soudu Nejvzssiho bychom meli dostat prisny trest, ale protoze to vime a chceme si "vylepsit profil" tim, ze jdeme na misto, kde je pohrben spravedlivy, jehoz zasluhy mohou pomoci proti nasi spatnosti. Stejne tak se chceme trochu ochranit tim, ze nosime ty amulety. Verte, ze to modlosluzba neni i kdyz to je trochu podobne ...
zoom:
Vader, to neni fer co rikate, musite respektovat druheho, mel by jste si sam sobe pohrozit banem >:(
Samuel:
Víte, nosím na krku magen David (ze zlata :)). Nenosím ji jako amulet a ani se tím nekrášlím, což je myslím jeden z hlavních účelů šperku. Nosím ho možná, jak psal Vader, jako určité veřejné a očividné přihlášení se k židovství, když už nenosím pejzy :)
A od doby, kdy mi zemřela žena nosím i její chamsu a věřte, že se vůbec necítím blbě. Prostě člověk může jen k těm věcem cítit takový citový vztah, že ho případný rozpor s halachou, kterou mimochodem málokdo z nás je schopen dodržovat na 100%, moc nevzrušuje.
Vader:
--- Citace: zoom kdy 26. Října 2008, 12:46:12 ---Vader, to neni fer co rikate, musite respektovat druheho, mel by jste si sam sobe pohrozit banem >:(
--- Ukončit citaci ---
Udeluju si "ty ty ty !" (Ale jen kvuli tomu, jak si vas, Zoom, vazim. Ale stejne nevim poradne proc; ja jsem za zidovskou inkvizici oznacen nebyl ;D Opravdu jen z ucty a duvery k vam)
Scooolie:
--- Citace: zoom kdy 26. Října 2008, 12:46:12 ---Vader, to neni fer co rikate, musite respektovat druheho, mel by jste si sam sobe pohrozit banem >:(
--- Ukončit citaci ---
Já se na něj nemohu zlobit, on za to nemůže ;) Est kommt der Tag a Vader se nechá pokřtít ;D Však pamatujeme Šaula ;)
--- Citace: Vader kdy 26. Října 2008, 12:44:31 ---To rikaj voni, krestan, kterej se modli k Popravenemu (CLOVEKU) ?
--- Ukončit citaci ---
Popraven byl, ale vstal z mrtvých :) Христос воскрес! (jak by řekl Vodník)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi