Judaismus > Obecná náboženská debata
Symboly v judaismu etc.
Vader:
No to jsem se toho dozvedel...
Magen David nenosim jako sperk, jako sperk jsem nosival stribrne Thorovo kladivo a prsten bojovniku Einherrjaaru (vy, kdoz znate me i moje koreny, chapete). Magen David (stribrny, narozdil od sinajskeho byka) nosim jednak jako symbol (neco jako B-hem narizenou pripominku cicit, nikoliv amulet, druhak jako propagaci (Maminko, kdo je ten pan co nam pomohl do salinky s kocarkem? A co to ma za hvezdicku na krku ? atd. atd..)
Tak je to sperk nebo ne, Zoom ? Vite preci , ze vasemu nazoru prikladam veliky vyznam.
Scooolie, ty vis, ze amulety neuznavam a nenosim - velrybi pacicka se nosi fakt blbe ;)
eleazar:
--- Citace: Vader kdy 26. Října 2008, 07:50:04 ---
--- Citace: eleazar kdy 25. Října 2008, 21:58:43 ---A kdo zato může...
--- Ukončit citaci ---
Trpaslici, za vsechno muzou trpaslici.
Zoom : S temi ozdobami (da-li se to tak nazvat) -mam tomu rozumet tak, ze si z krku mam strhnout magen David (ktery nenosim jako amulet) ?
--- Ukončit citaci ---
magen David bych dal pryč už jen kvůli verši z Ámose (viz moje debata s chaje), jestli chcete nějaký šperk, tak noste tzitzit, to je pro muže ten nejlepší šperk, a lze se jej dotýkat.....
zoom:
Vader: No ja nejsem Vas rabin, abych Vam neco povolovala anebo zakazovala, vim, ze existuje tahle halacha, tak jsem vam ji napsala. Mohu ze zkusenosti rict, ze jsem v treba v Bnej Braku zadneho muze s retizky a privesky nevidela, za to treba v marokanskych synagogach muzi se sperky ne pod kosili ale i na kosili k videni jsou. Kazdy clovek ma pravo se rozhodnout halachu dodrzovat anebo ne. Proste od toho zlateho telete se sperky en gross povazuji za zenskou zalezitost a proto muzi sperky nenosi. Pokud se rozhodli tuto halachu dodrzovat.
Jestli zlato anebo stribro to neni podstatne, protoze napriklad jak znamo kure se smetanou se take neji podle prijate halachy, prestoze to neni "kuzle v mlece matky"
Scoolie: Ono to neni tak uplne jednoznacne, treba je v tom ten moment pripominky apod. Jsou take vselike kabalisticke sperky (ja je nemusim) ktere jsou akceptovany. Vy se prece k tomu sperku nemodlite, ma byt jakymsi primluvcem ve vas prospech u Nejvyssiho.
Scooolie:
--- Citace: zoom kdy 26. Října 2008, 09:35:14 ---Scoolie: Ono to neni tak uplne jednoznacne, treba je v tom ten moment pripominky apod. Jsou take vselike kabalisticke sperky (ja je nemusim) ktere jsou akceptovany. Vy se prece k tomu sperku nemodlite, ma byt jakymsi primluvcem ve vas prospech u Nejvyssiho.
--- Ukončit citaci ---
Já tomu rozumím. Ale přesto... Jak může nějaký neživý kus hmoty být přímluvcem? A potřebuji vůbec nějakého přímluvce? Proč prostě nehovořit s Nejvyšším přímo? On zná každý záchvěv mé mysli, vše co jsem kdy udělal, neudělal, udělat měl či neměl. K čemu potřebuji někoho, kdo by mu to ještě "převyprávěl"? Anebo si mám myslet, že bez přímluvy by byl Jeho pohled na mě jiný než s přímluvou - to jistě ne, přímluva je dobrá věc, ale přece víme, že On je Spravedlivý...
Vader:
To rikaj voni, krestan, kterej se modli k Popravenemu (CLOVEKU) ?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi