Judaismus > Obecná náboženská debata
Tibetský budhismus a jeho přijatelnost
Vodník:
--- Citace: Scooolie kdy 27. Října 2008, 19:10:58 ---A proč ano? Ona existuje nějaká kolektivní rasová odpovědnost?
--- Ukončit citaci ---
Proč ano? Inu, protože tuhle anomální záležitost vyprodukoval Okcident. A ten je "bílý", černoši ani mongolové nic tak obludného nevyprovokovali. Ale nevím, proč by to mělo implikovat nějakou kollektivní rasovou zodpovědnost. Není charakteristikou bílé rasy, že produkuje obludné civilisace, ale je charakteristikou obludné civilisace, že byla vytvořena na Západě bílou rasou.
--- Citovat ---Člověk dostal Zemi k užívání od B*ha. Takže má-li být nějaký zločin, tak jedině proti B*hu. A B*h celkem jasně v Písmu říká, co je povinností člověka a mezi hlavními povinnostmi jsou vztahy k Němu a k jiným lidem.
--- Ukončit citaci ---
Tak to taky vidím: vybíjení bisonů je tak potažmo zločinem proti Bohu. Dtto plejtváci, pralesy, tuleni atd.
--- Citovat ---Naprosto nemístné srovnání. KSČ byla zločinecká organizace, která už ve svém programu měla třídní diktaturu, likvidaci tříd, krádeže majetku. Srovnávat toto s naší civilizací je naprostý nesmysl.
--- Ukončit citaci ---
Nemyslím, že až takový nesmysl! Ale nemíním to rozvádět...
--- Citovat ---Ne, to není totéž. Kdybyste žil v USA a kritizoval USA s tím, že tamní civilizace je horší než jiné, tak by samozřejmě byla přirozenou rada, abyste se tedy odstěhoval tam, kde je to lepší. Já nemám nic proti kritice zdejší civilizace. Ale pokud ta kritika pokračuje tím, že jinde je to lepší a že Vám nebude líto, až tato civilizace zanikne, pak se logicky nabízí otázka: "Tak proč sakra nejdete tam, kde je lépe, když je to tu tak strašné?"
--- Ukončit citaci ---
Opakuji: protože jsem se tu narodil a vyrostl, to zaprvé. Zadruhé není dost dobře kam jít, protože okcidentální mor nakazil a rozkládá tradiční civilisace všude po světě. A ani cestu do minulosti bych nepřežil: kdyby mě někdo "přesadil" do středověku, byl bych patrně do měsíce, max. do roka mrtev. Ale to neznamená, že budu ke zločinům této civilisace mlčet, že její bezbožné cesty nebudu kritisovat a že se na nich musím podílet, ať skutky či slovy.
--- Citovat ---Nesmysl. Neznám žádnou lepší civilizaci. K otázce šíření B*žího slova doporučuji přečíst si Nový zákon. Jste-li tedy křesťan, tak by se Vás to mělo týkat.
--- Ukončit citaci ---
Na tom ani na onom se evidentně neshodneme.
--- Citovat ---A pořád nechápu, proč v této civilizaci - kterou dokonce označujete za prokletou - žijete. Kdybych o ní já měl tak špatné mínění, odstěhoval bych se jinam, kde je lépe.
--- Ukončit citaci ---
A kam? V minulém příspěvku jste mně, křesťanovi, doporučoval Saúdskou Arábii, kde je křesťanství a kostely zakázáno, takže tuto Vaši radu beru jako nadsázku.
Scooolie:
--- Citace: Vodník kdy 27. Října 2008, 22:07:31 ---
--- Citace: Scooolie kdy 27. Října 2008, 19:10:58 ---A proč ano? Ona existuje nějaká kolektivní rasová odpovědnost?
--- Ukončit citaci ---
Proč ano? Inu, protože tuhle anomální záležitost vyprodukoval Okcident. A ten je "bílý", černoši ani mongolové nic tak obludného nevyprovokovali. Ale nevím, proč by to mělo implikovat nějakou kollektivní rasovou zodpovědnost. Není charakteristikou bílé rasy, že produkuje obludné civilisace, ale je charakteristikou obludné civilisace, že byla vytvořena na Západě bílou rasou.
--- Ukončit citaci ---
Aha. Takže třeba Mongolové jsou jistě vzorem mírumilovnosti a snášenlivosti. Čingischán? Zlatá horda? Nic?
--- Citovat ---Člověk dostal Zemi k užívání od B*ha. Takže má-li být nějaký zločin, tak jedině proti B*hu. A B*h celkem jasně v Písmu říká, co je povinností člověka a mezi hlavními povinnostmi jsou vztahy k Němu a k jiným lidem.
--- Ukončit citaci ---
Tak to taky vidím: vybíjení bisonů je tak potažmo zločinem proti Bohu. Dtto plejtváci, pralesy, tuleni atd.
--- Ukončit citaci ---
Najděte mi pasáž v Písmu, z níž to vyplývá.
--- Citovat ---Ne, to není totéž. Kdybyste žil v USA a kritizoval USA s tím, že tamní civilizace je horší než jiné, tak by samozřejmě byla přirozenou rada, abyste se tedy odstěhoval tam, kde je to lepší. Já nemám nic proti kritice zdejší civilizace. Ale pokud ta kritika pokračuje tím, že jinde je to lepší a že Vám nebude líto, až tato civilizace zanikne, pak se logicky nabízí otázka: "Tak proč sakra nejdete tam, kde je lépe, když je to tu tak strašné?"
--- Ukončit citaci ---
Opakuji: protože jsem se tu narodil a vyrostl, to zaprvé. Zadruhé není dost dobře kam jít, protože okcidentální mor nakazil a rozkládá tradiční civilisace všude po světě. A ani cestu do minulosti bych nepřežil: kdyby mě někdo "přesadil" do středověku, byl bych patrně do měsíce, max. do roka mrtev. Ale to neznamená, že budu ke zločinům této civilisace mlčet, že její bezbožné cesty nebudu kritisovat a že se na nich musím podílet, ať skutky či slovy.
--- Ukončit citaci ---
Takže jinde to není lepší? A vůbec, proč chcete přežít v civilizaci, která je tak špatná?
--- Citovat ---Nesmysl. Neznám žádnou lepší civilizaci. K otázce šíření B*žího slova doporučuji přečíst si Nový zákon. Jste-li tedy křesťan, tak by se Vás to mělo týkat.
--- Ukončit citaci ---
Na tom ani na onom se evidentně neshodneme.
--- Ukončit citaci ---
Podle Vaší víry nemá křesťan povinnost hlásat evangelium - slovem a skutkem?
--- Citovat ---A pořád nechápu, proč v této civilizaci - kterou dokonce označujete za prokletou - žijete. Kdybych o ní já měl tak špatné mínění, odstěhoval bych se jinam, kde je lépe.
--- Ukončit citaci ---
A kam? V minulém příspěvku jste mně, křesťanovi, doporučoval Saúdskou Arábii, kde je křesťanství a kostely zakázáno, takže tuto Vaši radu beru jako nadsázku.
--- Ukončit citaci ---
To byla - jak jste správně poznal - nadsázka. Nicméně předpokládám, že když naše civilizace je tak příšerná, že by si přejete její zkázu, tak jistě někde jinde je lépe. Tak prostě jděte tam, kdy tady je to tak zlé. Myslím to v dobrém - prostě Vám chci pomoci ;)
Vodník:
--- Citace: Scooolie kdy 27. Října 2008, 22:14:41 ---Aha. Takže třeba Mongolové jsou jistě vzorem mírumilovnosti a snášenlivosti. Čingischán? Zlatá horda? Nic?
--- Ukončit citaci ---
Obludnost této civilisace nespočívá v její válkychtivisti nebo nesnášenlivosti, nýbrž v její dušezhoubnosti (desanktifikaci přírody a dehumanisaci člověka) a rakovinné invasivnosti. Čingischánovy massakry mi jistě nejsou a nemohou být vzorem, ale to, že se s Mongoly spojil sv. Alexandr Něvský proti západním křižákům, vypovídá o lecčems.
--- Citace: Scooolie kdy 27. Října 2008, 22:14:41 ---
--- Citovat --- vybíjení bisonů je tak potažmo zločinem proti Bohu. Dtto plejtváci, pralesy, tuleni atd.
--- Ukončit citaci ---
Najděte mi pasáž v Písmu, z níž to vyplývá.
--- Ukončit citaci ---
Nejznámější asi bude Genesis 1:26-28 a 2:15 - nebo myslíte, že vybíjení zvířat, devastace krajiny, pustošení lesů lze nazvat "panováním", resp. "obděláváním a střežením"? Ono by se toho našlo i víc, ale nezabývám se specificky vztahem Bible a ekologie. Je pravda, že západní křesťanství nejvíc ze všech náboženství ztratilo vnímání religiozního významu řádu přírody, a vrací se k němu v posledních dekádách, bohužel, v protetantském světě je to často ultramoderní chápání, "kosmický Kristus" a podobné blbosti. Římští katholíci apelují na benediktýnskou a františkánskou spiritualitu. Pravoslaví se tomu nikdy nevzdálilo tak jako Západ: vyčerpávajícím způsobem o tom pojednal Philip Sherrard v knize The Rape of Man and Nature, kde uvádí na podporu ještě např. Skutky 17:28 nebo Řím. 3:36. Nebo si přečtěte Žalm 104 - nedovedu si představit, že někdo, kdo skutečně rozumí tomuto textu, jde střílet bisony po tisících nebo kácet pralesy (ale co chtít po civilisaci, která po tisících a milionech vyvražďovala lidi? :()
--- Citace: Scooolie kdy 27. Října 2008, 22:14:41 ---
--- Citovat ---Opakuji: protože jsem se tu narodil a vyrostl, to zaprvé. Zadruhé není dost dobře kam jít, protože okcidentální mor nakazil a rozkládá tradiční civilisace všude po světě. A ani cestu do minulosti bych nepřežil: kdyby mě někdo "přesadil" do středověku, byl bych patrně do měsíce, max. do roka mrtev. Ale to neznamená, že budu ke zločinům této civilisace mlčet, že její bezbožné cesty nebudu kritisovat a že se na nich musím podílet, ať skutky či slovy.
--- Ukončit citaci ---
Takže jinde to není lepší? A vůbec, proč chcete přežít v civilizaci, která je tak špatná?
--- Ukončit citaci ---
No, jen o fous a ne nadlouho. Takže i proto. Jinde nemám co pohledávat. Zatím.
--- Citovat ---Podle Vaší víry nemá křesťan povinnost hlásat evangelium - slovem a skutkem?
--- Ukončit citaci ---
Inu - má. Ale tu povinnost chápeme asi oba jinak.
--- Citovat --- Nicméně předpokládám, že když naše civilizace je tak příšerná, že by si přejete její zkázu, tak jistě někde jinde je lépe. Tak prostě jděte tam, kdy tady je to tak zlé. Myslím to v dobrém - prostě Vám chci pomoci ;)
--- Ukončit citaci ---
Na to jsem odpověděl výše.
Scooolie:
Vodnik: Že bude někdo pravoslavný omlouvat Mongoly, staletí zhoubu Svaté Rusi, mě tedy ve snu nenapadlo ;D
Ani z jednoho z citátů neplyne, že by zde by zde bylo nějaké vymezení trestu. V Písmu, kde je celý katalog příkazů a zákazů (dnes často obsolentních) včetně trestů, je zajímavé, že prostě trest za špatné chování k životnímu prostředí tam není. Řeknu Vám proč: Je podstatně méně důležitý než vztah k Bohu a lidem.
Ty nesmysly s "religiozním významem řádu přírody", "kosmickým Kristem" samozřejmě ignorujme. Držme se Písma. A tam toho moc zrovna není, že? A jak správně podotknuto - ve světě, kde se masakrují lidé po obrovských kvantech (co třeba aztécká civilizace a její rituální náboženské masakry? Také horší než ta naše?), je jaksi bizon méně důležitý...
Ještě se vrátím k tomu poměřování civilizací - přesně pro Vás byla napsána tato povídka. Je o lidech, kteří plivou na naši civilizaci a vyzdvihují jiné.
Jiří Suchánek - Humanistický koucour https://www.distance.cz/rocnik1/cislo2/03.htm
Tamar:
V posledním Šavua tov jsem našla zajímavý komentář k paraši Chaje sara.. Připadá mi, že to trochu souvisí s tím, o čem jsme debatovali tady..
„Avraham všechno, co měl, odkázal Jicchakovi, ale
synům svých souložnic, které měl, dal dary a ještě za
svého života je poslal pryč od svého syna Jicchaka“.
(25:5-6) Co jim Avraham dal a kam je poslal? Raši
odpovídá: Naši rabíni vysvětlují, že jim dal „nečisté
jméno“, tj. dal jim znalost a praktiky magie. Že by
Avraham, který celý život zasvětil odvádění lidí od
modlářství, poslal své vlastní potomky zpátky
k modlám?
Každý člověk má v sobě nějakou duchovnost, i když
o ní nepřemýšlí. Je otázka, co nazývá duchovností a jak
ji vyjadřuje. Lidská zkaženost je výsledkem potlačení
duchovní složky v člověku- o takových lidech říká
Talmud „zlovolníci jsou mrtví zaživa“.
Bylo řečeno, že „nejsme lidské bytosti s duchovní
zkušeností, ale duchovní bytosti s lidskou zkušeností“.
...
Na nižší úrovni se může člověk aspoň naučit být
vnímavý k toku duchovní energie.
...
Vraťme se k původní otázce, zda Avraham
neposlal své potomstvo od Ketury zpět
k modlářství. Jicchak byl jeho jediným dědicem v
tom, co tvoří základ židovského národa, ostatní
Avrahamovi potomci nikoliv. Když je tedy
Avraham poslal pryč od Jicchaka, udělal to proto,
aby si uchovali svou vlastní duchovní složku, svou
vlastní duchovní vnímavost, jíž je naučil.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi