Judaismus > Obecná náboženská debata
Židovství a křesťanství - body styčné a body rozdělující
Scooolie:
--- Citace: Vodník kdy 5. Listopadu 2008, 22:11:59 ---...(poznámka ke Scoooliemu: nemusím jistě zdůrazňovat, že pro pravoslavného křesťana je ta Církev církev pravoslavná ;) ).
Misii vnímám jako svědectví, nikoli tržní prodej svého přesvědčení
--- Ukončit citaci ---
To je právě ta Vaše nepokora, tak podobná katolické. Pro kterou jste nám Vy i katolíci k lehkému úsměvu na rtech a hlubokému smíchu v srdci. Jen B*h přece ví, kdo je křesťanem skutečným a kdo jen přetvařujícím se nevěřícím. A jen B*h může říci, kdo bude spasen a kdo ne.
Tržní prodej? Jestli narážíte na americké teleevangelisty, tak souhlasím. Ale jinak neznám moc dalších případů, kdy by misionáři ze své činnosti měli nějaký hmotný prospěch.
achab:
B*H
Uff, uff – to se to rozjelo lépe než jsem čekal :o) Tak pojďme zase spojovat – i když na základě jedinečnosti.
1/ životní styl i náb.-filos. systém. Bingo. Co ale více? Nebo je to fifty fifty? Jak tam teda ale zapadá (do životního stylu, myslím) rituál, že se ho leckdo tak vědecko-hellerovsky zříká, aby se mohl stát běžným křesťanem, který si z náboženství vybere, co se mu hodí, protože církev s malým „c“ se snaží přiblížit k lidem ?
je-li křesťanství „dílo Boží a ovoce Slova a ducha“, tak to chce především asi ozřejmění pojmů a pak provést pokus o zařazení pod ty dvě kategorie v záhlaví, anebo vynadat mi, že kategorizuju úplně blbě (ale sorry, já to tak prostě cítím. Pro mě je věrnost Stvořiteli a jeho vůli tak automatická, že v tom dar a ovoce nevidím, a přesto to ovoce pro můj život a cestu nese. Ne, nepovyšuju se, jen snažím objasnit, proč jsem nastražil tu pro někoho možná nejedlou vidličku..)
znovu k „omáčce“ (Scoolie). Pane kolego, mám pocit, že si rozumíme, ale já bych se rituálu teda zas až tak nezříkal. Což vy asi taky ne. V mnoha ohledech. Ale snad by to stálo za upřesnění.
2/ Běžný křesťan – požadavek definice – Bingo !!! Tak tedy: za běžného křes´tana považuji právě toho, kdo si s široké palety hypermarketu náboženství vybírá to, co se mu hodí. A pak si tak nějak žije. Jo, to je v poho, pokud si nejdřív vybral, pak poznal a pak začal žít. (Já jsem cesta, pravda a život). Pokud si vybírá, aby si mohl lhát do kapsy a žilo se mu líp, je to asi o něčem jiném… ale jsou i tací, ačkoli takto to asi tady nikým takto myšleno nebylo.
Řada běžných křes´tanů se také ráda domnívá, a já to vítám, že to tu zaznělo, že křestanství má jakousi exkluzivitu, kterou navíc staví právě na oné „záchraně před prohoru a odsouzením“ a na (nevím zda požehnané) domněnce, že jiné cesty není. Tento pohled by měl „běžného křesťana“ charakterizovat. Ale mohu se mýlit. Běžným křesťanem je pochopitelně také ten, kdo se vnitřně pere s trojičním učením a když uléhá na lůžko, tak si není tak docela "darem a ovocně" jist, že vysluhující kněz je v tu chvíli bezhříšný - a já ho za to obdivuji, že se s tím pere, neposmívám se mu ani ho nezlehčuju. Třeba jsou dokonce i tací běžní, ( i když spíš vzácní), kteří na exkluzivnost (výplod ne příliš prastaré teologie) zase až tatk nedají...
3/ A právě proto jsem do toho posléze zamontoval tu misii. Pohnutky chápu – pakli by existovala exkluzivita. Ale to je – patrně – na další téma, které bychom si měli nejprve definovat, pak objasnit a nakonec třeba i vyjasnit. Ale bojím, že tady to začne skřípat.
4/ new – ad církev – tomu rozumíme. Etymologicky vzato je to shromáždění, sbor anebo taky sběř židovská (jak píšou kraličtí). Co ti „jiní v jiných ovčincích“ ? Ti jsou předpřipravení ke vstupu do jisté C-írkve? Bude to církev ostatků podle Apokalypsy? To ale maličko koliduje s řadou Izaiášovských názvuků, nemyslíte ?
Inu jen houšť a pokud možno v respektu a toleranci :o)
Zina:
Nevím,nevím zda se tady nestratím.U kteréhokoliv mnicha je křestanství (víra) celoživotním posláním.Dnes jsou pod záštitou církve různá združení.Dalo by se říct,že asi tak funguje misijní činnost.Jenže když se podíváme co je náplní tak víra v boha se stráci.Já to vidím jako výměnný obchod.Ty budeš chodit na mši a my zas pohlídáme tvoje dítě.Na mši jen odpoledne neboť o víkendu není čas.Takové rozmluvy jsem byla svědkem u dvou mladých maminek,které si tak spestřují svůj čas.Neříkám,že je to špatné,jen ta víra mě chybí.
Vodník:
--- Citace: Scooolie kdy 5. Listopadu 2008, 22:21:11 ---To je právě ta Vaše nepokora, tak podobná katolické. Pro kterou jste nám Vy i katolíci k lehkému úsměvu na rtech a hlubokému smíchu v srdci.
--- Ukončit citaci ---
V tom prohlášení není žádná nepokora - nepokora před čím? Je to snad pýcha na něco "našeho"? Co "patří" nám? Ne, je to jen nekompromisní přiznání a svědectví o jediné svaté apoštolské církvi. Ale vím, že to je pro ty "vně" velmi těžké pochopit a že jsem kdysi na to, když jsem tomu nerozuměl, taky nahlížel jako na pýchu.
--- Citovat ---Jen B*h přece ví, kdo je křesťanem skutečným a kdo jen přetvařujícím se nevěřícím. A jen B*h může říci, kdo bude spasen a kdo ne.
--- Ukončit citaci ---
To přece nepopírám. Jedno druhé nevylučuje. Jistě jste z mých kommentářů vyčetl, že já naprosto nevylučuju spásu ani u nekřesťanů.
--- Citovat ---Tržní prodej? Jestli narážíte na americké teleevangelisty, tak souhlasím. Ale jinak neznám moc dalších případů, kdy by misionáři ze své činnosti měli nějaký hmotný prospěch.
--- Ukončit citaci ---
Tím tržním prodejem jsem nemířil na nějaký hmotný prospěch těch teleevangelistů, ale na tu zcela nepřijatelnou optiku, ve které je křesťanství produktem na religiosním trhu, který se prodává přesně podle marketingových zákonů (výzkum trhu, reklama atd.)
Vodník:
--- Citace: achab kdy 5. Listopadu 2008, 23:34:15 ---1/ životní styl i náb.-filos. systém. Bingo. Co ale více? Nebo je to fifty fifty?
--- Ukončit citaci ---
Já myslím, že to bude individuální. Nějaký spekulativní intelektuál pokročí na cestě studiem svatých otců a meditací nad různými metafysickými hláškami. Prostá babička má větší prospěch z toho, když za zpěvu "Gospodi pomiluj" v oblaku dýmu z kadidla zapálí svíčku... :)
--- Citovat ---Jak tam teda ale zapadá (do životního stylu, myslím) rituál, že se ho leckdo tak vědecko-hellerovsky zříká, aby se mohl stát běžným křesťanem, který si z náboženství vybere, co se mu hodí, protože církev s malým „c“ se snaží přiblížit k lidem ?
--- Ukončit citaci ---
Toto uvažování nese v sobě několik chyb najednou. Z pravoslavného hlediska nikdo se nemůže tak nějak volně "zříkat rituálu", jako by to bylo nějaké oblečení nebo boty. Kdokoli si z církevního učení cokoli svévolně vybírá a nebo naopak svévolně zavrhuje, jak se mu to hodí, stává se heretikem a staví se mimo Církev. Církev (ta jediná, pravá) se lidem "nepřibližuje", neboť zde jednak není (nemá být) nějaká vzdálenost mezi Tělem a údy, druhak je-li Církev dokonalá, nemůže se "přiblížením" nijak zlepšit, pouze zhoršit. A připadá-li "běžnému křesťanovi" (viz dále) Církev "divná", "vzdálená", "odcizená", vypovídá to hlavně o tom, nakolik se on sám Kristu odcizil.
--- Citovat --- Pro mě je věrnost Stvořiteli a jeho vůli tak automatická, že v tom dar a ovoce nevidím, a přesto to ovoce pro můj život a cestu nese.
--- Ukončit citaci ---
To jste šťastný člověk, ale ne každý to má takhle. I já si myslím, že VÍRA (jako taková) je DAR.
--- Citovat ---2/ Běžný křesťan – požadavek definice – Bingo !!! Tak tedy: za běžného křes´tana považuji právě toho, kdo si s široké palety hypermarketu náboženství vybírá to, co se mu hodí. A pak si tak nějak žije.
--- Ukončit citaci ---
"Běžný křesťan" takto definován žádným křesťanem není. Tečka. Důvod toho, proč si vybírá, je irrelevantní. Jestli se tento tvor pak ještě považuje za exklusivního, nelze se tragedií "křesťanství" a "křesťanů" v posledních stoletích moc divit (ty uvozovky jsem si nemohl odpustit). Určitá míra exklusivity je vlastní každému náboženství a pokud s sebou nenese ty negativní jevy, jako diskriminaci, pogromy nebo šíření víry ohněm a mečem, je zcela legitimní. Proto já osobně chápu misii jako svědectví, které se za určitých okolností může jevit jako "šíření víry".
--- Citovat ---4/ new – ad církev – tomu rozumíme. Etymologicky vzato je to shromáždění, sbor anebo taky sběř židovská (jak píšou kraličtí). Co ti „jiní v jiných ovčincích“ ? Ti jsou předpřipravení ke vstupu do jisté C-írkve? Bude to církev ostatků podle Apokalypsy? To ale maličko koliduje s řadou Izaiášovských názvuků, nemyslíte ?
--- Ukončit citaci ---
Etymologicky vzato asi ano. Mysticky je pro pravoslavného křesťana Církev Tělem Kristovým, místem přímého působení Ducha svatého (v Tajinách; člověk má pochopitelně svobodnou vůli tomuto působení Ducha se opakovaně zpronevěřovat). Ti v "jiných ovčincích" pak nejsouť naší starostí, ale starostí "jiných pastýřů", najmě pak Pastýře Nejvyššího... :)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi