Judaismus > Rabín odpovídá na Vaše dotazy

Leciva housenka

<< < (4/6) > >>

eleazar:

--- Citace: Vader kdy  9. Září 2008, 13:57:27 ---A ted bych rad slysel vyjadreni vsech, tedy rad bych poprosil o jejich osobni nazor - (a je to tady zas) je milosrdna lez nebo cilene zatajeni hnusnych a pritom nezvratnych informaci omluvitelne ?

--- Ukončit citaci ---
Já si myslím, že milosrdná lež a prosté zatajování hnusných informací je každé něco diametrálně odlišného.

Jsem proti lžím, ale prosté neříkání všech faktů si myslím, že je v pořádku. Samozřejmě jsou určité vyjímky, kdy by se dalo říci, že člověk zatajující určité informace je spoluviníkem, když někoho nevaruje....to bychom museli vzít konkrétní případy (proroci tuším zmiňují dvě takové situace, musel bych Vám to najít).

Takže instantí (=nepoužitelná) rada:
Nemusíte-li, o tematu nemluvte, musíte-li mlžte, ale rozhodně přímo nelžete.

Jinak ad housenka, já bych jí raději nejedl. Bůh může uzdravit člověka s housenkou i bez ní. Za proroka Elizey také nebyly antibiotika a Naamán se uzdravil z lepry.
Jde spíš o to, jestli bude mít Bůh více chuti Vás uzdravit, dáte-li mu najevo, že je Vám Jeho radost dražší, než několik let života (jejichž kvalita je otázkou). Anebo jestli Vám pomůže spíš, ukážete-li Mu, že Vaše vůle žít je nepřemožitelná.
Takže záleží, jaký a jak těsný vztah s Bohem máte Vy osobně. Jeho  se ptejte na housenku.

P.S.: Jak správně poznamenala Zina, jsem náročný člověk, jedoucí nadoraz a navíc nevěřím v pikuah nefeš, takže si moje názory projeďte přes toto síto. Navíc mám dosti rizikové koníčky, dalo by se říci, že se životem přímo hazarduji. Tohle léto jsem reálně mohl být "tam" několikrát, kdyby.....

Scooolie:

--- Citace: Vader kdy  9. Září 2008, 15:56:40 ---Lze se tedy na zaklade prezentovanych odpovedi zde i ve vlaknu o r. Teitelbaumovi, ze obecne platny predpis na to neni, a naopak je to veci osobniho vztahu a vlastni moralky ?

--- Ukončit citaci ---

Nevěřím v to, že by neexistovalo objektivně správné morální chování a každý měl právo na vlastní morálku. Ale jsem přesvědčený, že na tu otázku je nutné odpovídat vždy znovu v každém konkrétním případě. Obecné pravidlo myslím neexistuje. Pokud ano, pak já ho neznám.

Scooolie:

--- Citace: zoom kdy  9. Září 2008, 18:07:04 ---Moji mamince jedna idiotka rekla, mate rakovinu a stejne se s tim neda nic delat, umrete a ja si vezmu z vaseho bytu to a to a tamto. Nemohla jsem tomu zabranit, protoze ta pani se postarala, abzch to ja nevedela, ale stejne jsem se to dozvedela, kdyz uz bylo na operaci, pozde, maminka to proste v jedne chvili vzdala, kdyz slysela tuhle kvalifikovanou diagnozu. Dodnes nechapu jak lekarka mohla dat dokument uplne cizi osobe....

--- Ukončit citaci ---

Za tohle by si zasloužila ona lékařka seřvat a ona osoba pořádných pár facek. Přinejmenším.

Samuel:
Víte, on je ohromný rozdíl v tom, jak se i nepříjemné pravdy podají. Fakta mohou být stejná, ale jejich dopady a výsledek se často diametrálně liší.
Špatně podaná pravda může člověka zlomit. Ten, kdo umí pravdu podat, může naopak v daném člověku vyburcovat netušenou sílu a odhodlání se s nepřízní poprat.

zoom:
Plne souhlasim se Samuelem.
K tomu memu pripadu jsem nakonec dosla k zaveru, ze jsou tu i jine sily, ktere mohou resit takove situace a ze ja  si pri te prilezitosti mohu usetrit infarkt, kdyz jsem s tou pani doktorkou mluvila tak nevedela kam s ocima prestoze jsem onu situaci nezminila, mozna, ze to bylo vic nez nejake rvani. A ta druha pani si dava moc velky pozor, aby se mi vyhla. Tak to je v zivote a vsechny veci maji svuj vyznam. Jen my jim malokdy rozumime.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi