Judaismus > Rabín odpovídá na Vaše dotazy
Leciva housenka
chaje:
Vadere pokud myslíte, zda máte informovat své blízké o své nemoci, tak můj názor je tento: rozhodně informovat manželku/přítelkyni...váhala bych u dětí, minimálně do určitého věku, tam bych byla spíše proti, a u rodičů, zvlášť v případě, že jsou hodně staří nebo psychicky oslabení...
já jsem pro maximální upřímnost prakticky ve všem, rozhodně souhlasím, že pacientům by se nemělo lhát...jsou ovšem podle mě výjimky, viz výše, slabé je třeba chránit a to děti a staří rodiče jsou
já sama netajila nikdy nic, ale mému umírajícímu tatínkovi jsem zatajila, že mé mladší dceři byl předběžně diagnostikován autismus...nechtěla jsem, aby se zbytečně trápil, tak jsem mu jen řekla, že je opožděná v řeči...a nakonec po jeho smrti se ten autismus ani nepotvrdil, bylo to o něco lepší, tak to bylo dobře...
Scooolie:
--- Citace: Vader kdy 9. Září 2008, 13:57:27 ---A ted bych rad slysel vyjadreni vsech, tedy rad bych poprosil o jejich osobni nazor - (a je to tady zas) je milosrdna lez nebo cilene zatajeni hnusnych a pritom nezvratnych informaci omluvitelne ? Nakousl jsem tuto debatu v diskusi o r. Teitelbaumovi.
--- Ukončit citaci ---
Příteli, na tuhle otázku nedokáži odpovědět. I kdybys uvedl zcela konkrétní případ, asi bych váhal. A takto obecně prostě nevím. Záleželo by asi na situaci. Jednoznačnou odpověď neznám.
Vader:
Lze se tedy na zaklade prezentovanych odpovedi zde i ve vlaknu o r. Teitelbaumovi, ze obecne platny predpis na to neni, a naopak je to veci osobniho vztahu a vlastni moralky ?
lechem:
Především věcí osobního vztahu.
zoom:
Moji mamince jedna idiotka rekla, mate rakovinu a stejne se s tim neda nic delat, umrete a ja si vezmu z vaseho bytu to a to a tamto. Nemohla jsem tomu zabranit, protoze ta pani se postarala, abzch to ja nevedela, ale stejne jsem se to dozvedela, kdyz uz bylo na operaci, pozde, maminka to proste v jedne chvili vzdala, kdyz slysela tuhle kvalifikovanou diagnozu. Dodnes nechapu jak lekarka mohla dat dokument uplne cizi osobe. Ale budiz, Vy se ptate jestli rict anebo nerict, jestli jste schopen s tim byt sam, tak nerict, jestli mate pocit, ze to prijmou tak, aby Vam pomohli (Vasi blizci) tak rict. Nekdy kdyz vedi, tak mohou pomoct i treba tim, ze zlepší náladu nějakým dobrým činnem. Nejhorší je ovšem případ, kdyby začli litovat. Na to pozor. Rozhodnutí je pouze na Vás a na Vašem pocitu. V tom se tady asi všichni shodneme napříč politickým spektrem.
;D a to uy je pozitivun pro vasi lecbu ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi