Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse
Misie a židovství?
chaje:
babička matky nebo matka matky? pokud je to matka matky, tj. její babička, tak je dotyčná halachická židovka a po doložení příslušných dokumentů se může stát rovnou členem některé ŽO....pokud babička matky, jde to o, zda to byla babička ze strany matky matky nebo otce matky....prostě zda je to pořád v mateřské linii
Elazar:
--- Citace: Zina kdy 6. Srpna 2008, 23:45:57 ---Pokřtěná po narození,babička matky byla židovského vyznání,z otcovy strany byla jeho babička taktéž židovského vyznání.Před válkou již rodina byla katolického vyznání.
--- Ukončit citaci ---
Kdepak, tam je ten křest... To je příslušnost k jinému náboženství. Pokud toužíte po tom být židovka, tak jedině konverze. Ale právo návratu do Izraele samozřejmě máte.
chaje:
Ari, není to na debatu....ne mezi židy...už jsem to tu jednou psala, ale to je můj případ....moje babička židovka si vzala nežida....moje maminka si vzala nežida a já jsem přesto halachická židovka...a žádný žid si to nedovolí zpochybňovat :-) je to přesně podle halachy a když jsem předložila výpis z matriky ŽO, kde bylo zapsáno narození babičky, rodné listy maminky a sebe a kopii dokumentu, kterým byly babička a teta vypsány do transportu, bez problému jsem se stala členkou ŽO (ten poslední dokument byl navíc, ten by ani být nemusel)
Elazar:
--- Citace: ari180 kdy 6. Srpna 2008, 23:54:41 ---
--- Citace: Elazar kdy 6. Srpna 2008, 23:38:17 ---
--- Citace: ari180 kdy 6. Srpna 2008, 23:29:22 ---
--- Citace: chaje kdy 6. Srpna 2008, 23:20:02 ---Zino, jaké řešení myslíte, návrat k židovství? Pokud se ten člověk cítí být židem...Pokud šlo o babičku z matčiny strany, tak je ten člověk halachický žid, pokud z otcovy strany, tak není, ale může konvertovat...pokud jde o pokřtění, existuje určité pravidlo pro sliby dané B-hu (zapomněla jsem jméno, ale původně to bylo pro násilně pokřesťanštěné španělské židy, tzv. marranos), že pokud člověk byl donucen ke konverzi, nebo to udělal z neznalosti či hlouposti, může na Jom Kipur tento svůj slib před B-hem zrušit...určitě se to vztahuje i na situaci, kdy bylo židovské dítě pokřtěno (tj. nemohlo o tom rozhodovat)....opravte mě, jeslti je v tom nějaká nepřesnost
--- Ukončit citaci ---
hmm,to si nemyslim.Ak bolo toto dieta pokrstene a vychovavane ako krestan,musi konvertovat.
Pokial ide o tu babicku z matkinej strany,naozaj si nesom isty.Jej vnucka by uz nemala byt Zidovka pokial jej otec nieje Zid.
--- Ukončit citaci ---
To je pohled hodný zastánce saubere rasse. Autoři normberských zákonů by měli radost, mysleli si něco podobného...
Samozřejmě, že dcera dcery židovky je židovka dle halachy, i kdyby byl její otec napůl marťan a napůl klingon.
--- Ukončit citaci ---
Taketo hlupe urazky si vyprosim.
A samozrejme ze dcera Zidovky je Zidovka,to nikto nespochybnuje.Jedine co hovorim je,ze dcera dcery Zidovky je na debatu.
--- Ukončit citaci ---
1) To nejsou urážky, ale konstatování. Nacisté aplikovali úplně stejný princip na určování toho, kdo nebo co je žid.
2) To není na debatu, to je naprosto jasná věc. I třeba dcera dcery dcery dcery dcery dcery dcery dcery dcery dcery dcery dcery židovky je židovka (pokud nepřestoupila k jinému náboženství).
chaje:
Elazare, myslím, že ten křest z pohledu židovství nevadí, psala jsem to výše...nechci to psát znova....je tam i odkaz na vyjádření rabiho
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi