Judaismus > Obecná náboženská debata
Smíšené sňatky mezi Židy a Samaritány.
zoom:
Savua tov Elazare, pokud jsou dcery zidovske matky, tak jsou zidovky, i kdyz maji nezidovska jmena. Ja znal kdysi jednu malou holcicku {dnes ji bude asi 35},ktera se jmenovala Kristina a je zidovka. Drive, myslim v dobach Makabejskych a po nich, tedy pred cca 2100 lety byl neobrezany zid povazovan za pohana, nebyl povazovan za blizniho. Vzdyt takovy clovek byl z rodiny mitjavnim, ktera odhodila vsechny zidovske tradice a chtela byt helenisticka. Dnes nemuzeme neobrezanemu zidovi uprit jeho zidovstvi, ale je proste nekoser zid. Neobrezaneho nemuzeme pocitat do minjanu {pokud je to vseobecne znamo}. Nerad bych se kazdeho prichoziho zida do synagogy ptal. Neobrezany zid nema pravo vstoupit pod chupu {svatba podle Mojzisova zakona a zakona Izraele}, neobrezany zid nema pravo byt pochovan na zid. hrbitove {to se taktne resi pri tahare}.
Elazar:
--- Citace: eleazar kdy 18. Července 2008, 23:15:52 ---
--- Citace: Elazar kdy 18. Července 2008, 18:21:49 ---Akiva byl pootmkem konvertitů, muse se snažit, a kam to dotáhl :D
--- Ukončit citaci ---
Tak konkretne Akiva to "dotahnnul" na cloveka, ktery formalne predal Davidovskou korunu lzimasiahovi, kvuli kteremu byli Izraelci vyhnani z Eretzu. Tim bych rozhodne neargumentoval. Spis Kolevem a Otnielem.
--- Ukončit citaci ---
Zatímco ty jsi člověk, který jiného lžimesiáše korunuje neustále a to i teď... To, že Akiva prohlásil Bar Kochbu za mesiáše je jedna věc, to že je jím přihatá a předaná halacha stále jedním ze zdrojů ústního učení, je věc druhá a tu jsem měl na mysli.
Elazar:
--- Citace: zoom kdy 19. Července 2008, 20:47:17 ---Savua tov Elazare, pokud jsou dcery zidovske matky, tak jsou zidovky, i kdyz maji nezidovska jmena. Ja znal kdysi jednu malou holcicku {dnes ji bude asi 35},ktera se jmenovala Kristina a je zidovka. Drive, myslim v dobach Makabejskych a po nich, tedy pred cca 2100 lety byl neobrezany zid povazovan za pohana, nebyl povazovan za blizniho. Vzdyt takovy clovek byl z rodiny mitjavnim, ktera odhodila vsechny zidovske tradice a chtela byt helenisticka. Dnes nemuzeme neobrezanemu zidovi uprit jeho zidovstvi, ale je proste nekoser zid. Neobrezaneho nemuzeme pocitat do minjanu {pokud je to vseobecne znamo}. Nerad bych se kazdeho prichoziho zida do synagogy ptal. Neobrezany zid nema pravo vstoupit pod chupu {svatba podle Mojzisova zakona a zakona Izraele}, neobrezany zid nema pravo byt pochovan na zid. hrbitove {to se taktne resi pri tahare}.
--- Ukončit citaci ---
Šavua tov a děkuji za odpověď. Ohledně toho "nekošer žida" jsem tak nějak myslel, že to tak bude, ale osobně si ale také neumím představit dotazník před vstupem do synagogy. Ohledně těch jmen u žen jsem myslel jak se to řeší třeba při psaní ketuby, to že řada židů má civilní jména všelijaká, to je jasné, ale přeci jen si neumím představit jak je na ketubě nebo třeba u liberálů při Bat micva vyvolána קריסטינה בת רחל - i když jsem možná jen příliš konzervativní a řeším věci, co se vůbec řešit nemusí :)
zoom:
No zni to skutecne trochu smesne, ale take jsem videla Svetlana bat Boris a pod.
ari180:
pokial ide o situaciu,ze zena Zidovka si vezme nezida, a maju dceru. Ta dcera je samozrejme Zidovka.Ale pokial ta dcera chce aby aj jej deti boli Zidia,musi si vziat Zida. Ak by tak neurobila,Zidovstvo by malo zaniknut,pretoze to uz nieje Zidovstvo. Aspon tak by to malo byt. :)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi