Judaismus > Obecná náboženská debata

Smíšené sňatky mezi Židy a Samaritány.

<< < (3/7) > >>

petahyah:
Někdy nemusí záležet na našem nazoru  ;D Dejme tomu, že si rodiče nevěsty přejí ortodoxní sňatek  ;) Podle halachy tomu nic nebrání, výše uvedený ženich je echt košerně halachickej  >:D Oproti tomu takovej Falaša nebo Samaritán i když po generace dodržoval Tóru musí konverovat  ;)
Setkal jsem se v Izraeli s Aškenázem, kterej si nabrknul na vojně Samaritánku a ta musela konvertovat, jinak by je neoddali. ???

gvodrazka:
 :)

To Mr. Petahyah: Opravte mne, jestli se mýlím – asi vám jde o problém, kdy teoreticky syn halachické židovky, která má v krvi 1/512 – (slovy: jednu pětsetdvanáctinu) - židovských genů v 10. generaci, pocházející po mateřské linii z dávného (spíše prehistorického) sňatku židovky s nežidem, by měl být považován za žida k´halacha i přesto, že v jeho krvi je pouze 1/1024 (slovy: jedna tisícičtyřiadvacetina) židovských genů po dávné pramáti, zatímco někdo, kdo je židem po otci s ½ židovských genů, není považován za žida k´halacha.  
Patrně vás dráždí jistý paradox, že „tatínkovec“ mající k jahadut mnohem větší vztah, není považován za žida oproti člověku, u kterého je genetické  židovství patrně nulové.  ;)
Zamýšlel jste to takto formulovat?

Domnívám se, že ateismus, či v lepším případě agnosticismus, nemá význam pro posuzování zda tu je či není židovství k´halacha. Prostě ten člověk, který je židem k´halacha, jím zůstává, trocdem se religiózně neprojevuje.

To Mrs. Chaje: Mám pocit, že to je, jak říkáte. A přeju gut šabes. :)

gv

petahyah:
Přiznám se, že jsem to takto nemyslel.  ;D Teď jsi mi ale připoměl Mojžíšovo a Josefovo syny? >:D Měl jsem na mysli spíše nespravedlnost vůči konvertitům, Samaritánům, Falašům,... ???

Elazar:
Ono pokud někomu vadí, že tatínkovec se musí snažit, zatímco kdejaký harant jen proto že je po mamince, je halachický  ;), tak na to je jediná odpověď - buďte sami dobrými židy a nekoukejte se, jetsli tamten je takový nebo makový, spokojeni nebudete nikdy. ;) Koneckonců takový rabi Akiva byl pootmkem konvertitů, muse se snažit, a kam to dotáhl  :D

Ale i mě by zajímala jedna věc - dobrá, syn halachické židovky (jako případ u chaje) - ale co když nemá obřízku? Imho by za halachického vůbec neměl být považován. Jak to je? A i v případě dcer - vždyť pokud jim nebylo dáno jméno, tak nemají hebrejská jména, jak se pak řeší tohle?

eleazar:

--- Citace: Elazar kdy 18. Července 2008, 18:21:49 ---Akiva byl pootmkem konvertitů, muse se snažit, a kam to dotáhl  :D

--- Ukončit citaci ---
Tak konkretne Akiva to "dotahnnul" na cloveka, ktery formalne predal Davidovskou korunu lzimasiahovi, kvuli kteremu byli Izraelci vyhnani z Eretzu. Tim bych rozhodne neargumentoval. Spis Kolevem a Otnielem.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi