Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse
Prezidentské voľby v USA
Vader:
Navrhoval bych kurz dolaru prepocitat na virtualni kupni silu. Nabizim flasku Shiras Rose.
Shabat shalom.
gvodrazka:
;)
Musím to ještě promyslet.
To Mr. Scoolie: Věřte mi, že kurs $ ke Kč není indikátorem ničeho. Ještě se to později pokusím teoreticky zdůvodnit, teď jsem v časovém presu. Věřte, že kurs Au a $ je tím nejautentičtějším výrazem "oklepání se" $. Žádný koš, ve kterém bude počítáno s Kč. Nic, co bude zavánět měnovou politikou ČNB. ;)
gv
Scooolie:
Samuel: Já si také matně vzpomínám a také netuším, kde to zůstalo :'(
gvodrazka: Promyslete. Ale mě nešlo o koš měn ČNB - ty podíly si můžeme spočítat sami, koš si nadefinovat také sami a kursy brát třeba podle Bank of Israel ;D Prostě jen říkám, že zlato je stejně nestabilní komodita jako jsou měny. Stačí se podívat, jak lítal v posledních 10 letech kurs zlata prakticky ke všem měnám - lítá-li je všem, pak je zřejmé, že lítá zlato, ne všechny měny světa ;)
Anebo inovativní návrh - berme ten kurs USD ve vztahu k ILS ;D
Samuel:
Nechci polemizovat o tom, nakolik je vztah Au a USD spolehlivým ukazatelem síly dolaru, ale mohu li přidat svůj názor, myslím, že reativně velmi stabilním měřítkem hodnoty je cena diamantů dle Rapaport.
Pokud bychom vzali například briliantový kulatý brus barvu D a čistotu IF a Ex/Ex/Ex, pak by se od této ceny k nějakému období (např. začátek roku 2008 a konec roku 2008) dalo usoudit, zda dolar klesá, či se vzpamatovává.
gvodrazka:
;)
Zdejší kurs $ není věrným indikátorem jeho skutečné hodnoty. Před časem dokázala vláda paralelně s ČNB vyprodukovat úvahu, která ukázala, že kurs $ oproti Kč je pouhým administrativně – technickým úkonem. Prohlásilo se tehdy (v době největších nářků českých importérů nad klesajícím kursem $), že pro příjem dolarů z jistých operací (nevzpomenu si již zda z privatizace či jiného prodeje) bude zřízen speciální devizový účet u ČNB, aby došlé $$$ procházely mimo devizový trh tak, aby jejich příchod nezaznamenala devizová burza a tudíž by se tento příjem neobrazil v pohybu kurzu $ směrem dále dolů. Tato skvělá úvaha pokračovala dále v tom smyslu, že získané $$$ na tomto účtu by šly na pokrytí zvýšených nároků ve sociální sféře (důchody, podpory apod.). Když tohle dokáže vypustit z úst vrcholný orgán politické scény a vrcholný orgán měnové strategie (zní to jako výrok SPK z dob nejhlubšího bolševického ekonomického dirigismu v éře existence VRCV – pamatujeme si ještě na super tajné koeficienty „vnitřního cenového reprodukčního vyrovnání“, neboli tzv. „cvrčka“), znamená to, že v této republice mohou probíhat toky zahraničních měn bez přímého impaktu na devizové kurzy, odpovídající pohybu na devizových burzách, jak by tomu bylo např. u „čistě“ ekonomických operací (např. poptávka po Kč u zahraničního investora hodlajícího investovat do místní ekonomiky).
Tento příspěvek zajisté překračuje meze záživnosti, i.e. je vyloženě nezáživný. Účelem této studie bylo naznačit, že kurs $ ke Kč pravděpodobně jen velmi částečně obráží skutečnou hodnotu $ na světovém trhu a mohlo by se stát, že zatímco se $ efektivně „oklepe“ z nejhoršího, na místním administrativně prefabrikovaném kurzu se to nijak nepromítne. Důsledky této mé studie jsou strašidelné: dovedeme-li dále fakt, že ČNB diktuje kurs $, znamená to, že má v rukou osudy českých exportérů a importérů bez ohledu na jejich skutečnou prosperitu a efektivnost. Tento význam je třeba hledat v ustanoveních o úkolech ČNB v zákoně o ČNB.
Resumé: bylo by bláhové se domnívat, že devizový/valutový trh se nalézá ve sféře „liberálního trhu“, řídícího se výlučně principem nabídky a poptávky, jak by se mohl domnívat laik. Někdy to připomíná stav v saddámovském Iraku, kde zatímco úřední kurs byl stanoven asi na 5 $ za 1 irácký dirham, „černý“ (resp. ten reálný trh existující nabídky a poptávky) vykazoval poměr hrubě obrácený v několikanásobný neprospěch dirhamu.
Patrně nejautentičtější představu o skutečné síle, či slabosti $ získáme z přehledů o cenách odvěkého platidla a toto byl právě důvod, proč jsem pro stanovení sázek na futures $ navrhoval údaj o ceně 1 troy oz.
Zlato neskáče nijak bláznivě - jeho cena je skutečným odrazem nálad na trhu, eo ipso hodnoty $. U mne to není jen jakási nostalgie na doby přímé vazby $ ke zlatu. ( od těch dob se jaksi nepozorovaně vytratil přímý příkaz "payable to the bearer on demand" a objevila se poznámka, že toto je nucený flastr na všechny pohledávky za státem "this note is legal tender for all debts..."). To už bych skoro souhlasil s naším NIS - i když Stanley Fischer je také pěkný lišák. :D
;)
gv
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi