Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse

Jsou diskutující na Fóru Eretzu sionisté?

<< < (2/33) > >>

Vodník:
Ad zina & Scooolie: je třeba rozlišovat mezi serverem (zina) a diskutujícími (Scooolie).

Charakter nebo chcete-li "ideologický profil" serveru je dán články. Server Eretz není server israelský - doména je *.cz, mluví se tu česky a řekl bych, že většina místních účastníků je z Česka (aspoň původem). Není to ale ani server (pouze) český, protože naprostá většina článků se týká Israele nebo Ž-/židů. Není to ani server židovský - jeden ze správců a několik prominentních účastníků jsou křesťané. Proto si myslím, že termín sionistický vystihuje nejspíš to, co naprostou většinu článků i účastníků serveru spojuje.

Je pravda, že charakter serveru víceméně určuje názorovou orientaci většiny účastníků. Tou je zde sionismus, mnohem spíš než judaismus nebo židovská národnost (viz výše). Nevím, je-li nějaký rozdíl mezi sionismem a "mít rád Israel" (nemyslíte-li krajinu; já miluji americkou přírodu, přesto se považuji za "antiameričana"), pro účel debaty bych to nerozlišoval. Nemám rád zběsilé potírání generalisace ala: "Ne všichni Italové jsou horkokrevní." nebo "Co konkrétně Vám vadí na kommunismu?" popř. "Někteří etiopští černoši, zejména žijí-li dlouho ve Skandinávii, jsou světlejší než někteří Švédi, kteří se právě vrátili z dovolené v Maroku." Takové šprky pouze rozmělňují diskusi. Gvodrazka to ostatně napsal zcela jasně a upřímně a můj dojem je, že většina zdejších účastníků smýšlí velmi podobně. Že se jejich názory v tom či onom rozcházejí, je přirozené - jinak by přece nemohla vzniknout žádná diskuse!

Dám Vám příklad: Zvědavec. Není to kanadský ani americký server. Na rozdíl od některých tvrdím, že není rozhodně ani (neo)nacistický ani kommunistický. Vycházeje z článků, řekl bych, že je to server český, antiamerický a antisionistický (podle některých tím pádem i antisemitský). Většina účastníků bude mít podobný názorový profil, ale ne nutně. Před časem tam intensivně diskutovala skupinka slovenských židů z Israele, Zvědavec se tím ovšem nestal serverem slovenským, židovským nebo israelským. ;)

Scooolie:

--- Citace: gvodrazka kdy 30. Května 2008, 09:26:51 --- ;D

Scoolie, zní to tak trochu jakoby omluvně: "... ne každý kdo..." Tato větná vazba bývá obvykle používána v obratech typu: "Ne každý, kdo je ošklivý, je i zlý" apod. Doplním to: Ale skoro každý, kdo je zlý, je ošklivý...

--- Ukončit citaci ---

Kdepak. Jsem je zvídavý a tak jsem chtěl vědět, jak to Vodník odůvodní  ;) Že by sionisté byli oškliví a zlí se nedá říci  ;D

Scooolie:

--- Citace: Vodník kdy 30. Května 2008, 19:03:06 ---Ad zina & Scooolie: je třeba rozlišovat mezi serverem (zina) a diskutujícími (Scooolie).

Charakter nebo chcete-li "ideologický profil" serveru je dán články. Server Eretz není server israelský - doména je *.cz, mluví se tu česky a řekl bych, že většina místních účastníků je z Česka (aspoň původem). Není to ale ani server (pouze) český, protože naprostá většina článků se týká Israele nebo Ž-/židů. Není to ani server židovský - jeden ze správců a několik prominentních účastníků jsou křesťané. Proto si myslím, že termín sionistický vystihuje nejspíš to, co naprostou většinu článků i účastníků serveru spojuje.

Je pravda, že charakter serveru víceméně určuje názorovou orientaci většiny účastníků. Tou je zde sionismus, mnohem spíš než judaismus nebo židovská národnost (viz výše). Nevím, je-li nějaký rozdíl mezi sionismem a "mít rád Israel" (nemyslíte-li krajinu; já miluji americkou přírodu, přesto se považuji za "antiameričana"), pro účel debaty bych to nerozlišoval. Nemám rád zběsilé potírání generalisace ala: "Ne všichni Italové jsou horkokrevní." nebo "Co konkrétně Vám vadí na kommunismu?" popř. "Někteří etiopští černoši, zejména žijí-li dlouho ve Skandinávii, jsou světlejší než někteří Švédi, kteří se právě vrátili z dovolené v Maroku." Takové šprky pouze rozmělňují diskusi. Gvodrazka to ostatně napsal zcela jasně a upřímně a můj dojem je, že většina zdejších účastníků smýšlí velmi podobně. Že se jejich názory v tom či onom rozcházejí, je přirozené - jinak by přece nemohla vzniknout žádná diskuse!

Dám Vám příklad: Zvědavec. Není to kanadský ani americký server. Na rozdíl od některých tvrdím, že není rozhodně ani (neo)nacistický ani kommunistický. Vycházeje z článků, řekl bych, že je to server český, antiamerický a antisionistický (podle některých tím pádem i antisemitský). Většina účastníků bude mít podobný názorový profil, ale ne nutně. Před časem tam intensivně diskutovala skupinka slovenských židů z Israele, Zvědavec se tím ovšem nestal serverem slovenským, židovským nebo israelským. ;)

--- Ukončit citaci ---

Pěkné zdůvodnění. Nicméně mám pocit, že server i účastníci jsou spíše spojování zájmem o Izrael. Takových bude drtivá většina čtenářů webu a zřejmě všichni diskutující na fóru. A zcela zjevně jsou mezi nimi i lidé s rezervovaným vztahem k sionismu.

K tomu Zvědavci jen krátce: není to nacistický server, ale objevují se na něm (neo)nacistické články, odkazy na nacistické weby, překlady dělá občas nacista. Takže je to server s neonacistickými prvky. Ale jinak samozřejmě píše i o jiných věcech.

Vodník:

--- Citace: Scooolie kdy 30. Května 2008, 23:55:07 ---Pěkné zdůvodnění. Nicméně mám pocit, že server i účastníci jsou spíše spojování zájmem o Izrael. Takových bude drtivá většina čtenářů webu a zřejmě všichni diskutující na fóru. A zcela zjevně jsou mezi nimi i lidé s rezervovaným vztahem k sionismu.
--- Ukončit citaci ---
Ano, "budou mezi nimi", asi tak jako těch pár slovenských Židů na Zvědavci. Orientace serveru je ale jednoznačně sionistická, a to i u zde přítomných křesťanů.

--- Citace: Scooolie kdy 30. Května 2008, 23:55:07 ---K tomu Zvědavci jen krátce: není to nacistický server, ale objevují se na něm (neo)nacistické články, odkazy na nacistické weby, překlady dělá občas nacista. Takže je to server s neonacistickými prvky. Ale jinak samozřejmě píše i o jiných věcech.
--- Ukončit citaci ---
Zřejmě budete znát Zvědavce lépe než já... ;) Máte pro mě nějaký příklad (neo)nacistického článku? (nemluvím o některých diskutujících). Že se Stwora zná a možná stýká se Sedláčkem, to z něj ještě nacistu nedělá. Já se znám se Špidlou, Opočenským a Placákem a nejsem ani sociální demokrat, ani hebefil, ani sionista. ;D

Scooolie:
Orientace serveru je - kdybych to měl odhadnout - tak v izraelském pojmosloví "národně náboženská"  ;) Nicméně třeba u rabiho Jicchaka si netroufám za něj říci, zda je sionista. Ona je to otázka toho, jak si definujeme pojem sionista. Je kupříkladu sionista ten kdo si myslí, že se Židé mají právo vrátit do Země Izrael nebo kdo si myslí, že mají povinnost se tam vrátit?

jj, pěkné známé máte  :) Co se Zvědavce týče, odkážu už na starší článek od Šimona K. - Web Zvědavec - Popírání existence plynových komor a otevřený antisemitismus

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi