Judaismus > Obecná náboženská debata
Den věřícího Žida
xenakis:
a jěště jednu...)
Díval jsem se na menu restaurace King Solomon..paráda...a interiér luxus..ale jedna věc je pro mne jistá...budu šetřit a jednou za měsíc bych tam mohl zajít na kávu...snad mi zbyde na bus do Loun)..ne přeháním, ale přeci jenom Jak je to s košer rest. v ČR? Jsem člověk kavárenský, ale i hospodský, je mi jasné, že v Lounech těžko seženu více lidí, přátel..co by si rádi pokecali o Izraeli, Judaismu, ...Avšak kdybych v Praze..je možnost...?
Určitě je důležité se zúčastnit nějakého setkání..vím...chodí mi info o akcích Bejt Simcha...a já bídák jsem za celou dobu nepřijel...což hodlám napravit...
Já osobně nejsem praktikující a i ohledně b-ha mám svoji představu...dalo by se říct, že jsem skoro buddhista...až na tu nekonečnou žádost a lpění ve mne..))..Nicméně k židovství, judaismu, Židům mám těžko specifikovatelný vztah..zajisté kladný, či ...např. v často se setkávám s lidmi, někdy mne velmi překvapí jejich názory, postoje ohledně Židů, atd..., a oni, jelikož vypadám jako skoro rozený žid..dá-li se to nějak definovat..)...říkají, se ptají: A ty si Žid?...ano, jsem)...a pak ta změna... ??? chování-...
Lze se zúčatňovat akcí, b-hoslužeb, atd...po tom, co jsem psal ..?
Těším se na odpověď Iannis
eleazar:
Ad Kippa
-není přikázáním Božím, je to pouze tradiční praxe
-ještě za velekněze Oniase bylo nošení klobouku symbolem zkaženosti
-barva a materiál je záležitostí vkusu, případně synagogální příslušnosti
-ultraortodoxní nosí většinou černé ze sametu
-nedrží na hlavě sama, musí se přišpendlit několika sponkami
Ad obřízka
-provádí se miminkům 8 dní po porodu
-odstraní se předkožka a uzdička
-nemá to vliv na funkci pohlavního údu
-výrazně zlepšuje intimní hygienu
-prakticky vylučuje rakovinu děložního čípku u partnerky
-nemusí jí provádět člověk s medicínským vzděláním
Ad košer strava
-nejste-li člen obce, tak jí v Čechách za rozumnou cenu nekoupíte
Ad konverze
-máte-li Bibli, tak si přečtěte Deuteronomium (to je 5.kniha od začátku), tam máte velmi stručně nastíněno, jak vypadá život žida. Jestli se v tom najdete, tak kontaktujte obec a informujte se na konverzi (počítejte s tím, že dřív než za 2 roky se z Vás žid nestane)
-Deuteronomium 6,4-5:
Slyš, Izraeli, Hospodin je náš Bůh, Hospodin jediný. Budeš milovat Hospodina, svého Boha, celým svým srdcem a celou svou duší a celou svou silou.
Toto je nejdůležitějším přikázáním judaismu. Tohle by Vám mělo nejlépe prýštit přímo ze srdce.
-nezapomeňte, že každý potomek Noemův, tedy nejen židé, může a měl by udržovat určitý vztah k Bohu
Ad družba
-ve vašem okolí fungují minimálně 3 židovské obce, nemusíte jezdit až do Prahy
-v Praze je spousta proizraelských společností
gvodrazka:
;)
Milý Iannisi Xenakisi,
úplně nejdřív si to ujasněte s pomocí tohoto websitu:
https://www.convertingtojudaism.com/?wcw=google
a buďte v kontaktu s Vám nejbližší židovskou obcí. Ve svém dalším životě se neochvějně držte zásady: Nedělat nikomu to, co sám nemám rád.
Kromě King Solomon restaurantu můžete zkusit i Chabad café v Břehové ulici (kousek od Majzlovky). Je to tam útulné.
Zatím nashle ;)
gv
xenakis:
díkec
:)
Nevím jestli píšu na správném místě, ale není to od věci. V žádném případě nejsem obchodník..))
Občas projíždím internetové aukce a nedávno jsem koukal na náboženské předměty. Našel jsem tam čast stropu synagogy. Nevím jestli někdo z obce může poznat např. jestli je to kradené, nebo jestli se jedná o něco zvláštního...https://www.odklepnuto.cz/aukce1041163-kazetovy-strop-cast-zrusena-synagoga?actpage=1
Jinak jěště moc dík
gv...mám zato, že jsem onehdá navštívil onu kavárnu...dal jsem si tam presso a grepfruitový džus a zkoušel napsat nějaké písně do not..Byla tam pohledná a milá slečna..) Iannis
zoom:
Jako celkem dostupny zdroj informaci bych pokladala Kulturni centrum zidovskeho muzea, sidli v Maiselove ul, primo proti c. 18 a prakticky kazdy vecer se tam kona nejaky zajimavy program - kulturni, ci vzdelavaci, jen si vybrat a vstupne je take lidove, zpravidla 20 KC. https://www.jewishmuseum.cz/cz/czvkc.htm
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi