Všeobecná kategorie > Dnešek v Zemi Izrael

Památný výrok

<< < (10/15) > >>

Jicchak:
Pokračování snad navečer většinu citátů čerpám z https://www.notes.co.il/lir/31131.asp
stránka je založená na filmu rabi amnona který jsem já a především paní Zoom již uvedli.

gvodrazka:
 :)
Díky rabi, za váš vzácný čas. Znal jsem Theodora Herzla spíše z úhlu ve stylu

https://muse.jhu.edu/demo/jewish_social_studies/v005/5.3avineri.html

Projít vámi prezentované iwrit citace mi zabere trochu více času. To, co se dovídám, na mne působí tak nějak jako studená sprcha.

Při této příležitosti se obracím na Vadera: I pro mne nemá sionismus ten pravý náboj bez judaismu. I když řada kapacit bude tvrdit, že jde o vzájemně vylučující se pojmy, vidím (jak už jsem řekl dříve) řešení v konvergenci - v religiozním sionismu. Světský sionismus nemá pro mne ten půvab a ten správný "drive". Připomíná mi auto s vymontovaným motorem.
Nemohu nebýt fascinován zemí Izrael, přičemž nejde o fascinaci založenou výlučně na pouhém teritoriálním pojetí, ale výhradně na duchovním pojetí, vycházejícím právě z postulátů judaismu. Je to ode mne možná blábol, ale já nespatřuji v zemi Izrael jen flák půdy jako každý jiný. Nad Erec Jisrael se vznáší šchina a tím je jaksi dáno, že zdánlivě světské hnutí dostává duchovní rozměr.

:)

gv

Jicchak:
Já jsem dlouho přemýšlel zdali údaje zveřejnit ale ve skutečnosti není o čem přemýšlet máme li budovat svoji zem musíme tak udělat na skutečných pravých základech a každá lež má krátké nohy, někdy je potřeba trochu zbořit abych mohli začít hodně budovat. Nyní uvedu další citát od předního spisovatele a myslytele Josefa Chajima Bernara který patřil též mezi špičku "náš národní charakter je závadný od věků až dodedneška, nikdy jsme nebyly tvořivým národem (tomu opravdu nerozumím, pozn. překladatele) vždycky jsme žili jako cigáni a psy, co vůbec chcete od antisemitů? Proč necjcete pochopit co je pochopitelné samo sebou onu vizy nenávisti a pohrdání jisraelem. Židé jsou cigáni, špína, bláto a zdechlina, zapachající bahno, nejsou lidmi, zbití psy. Národy Evropy, které nás bezmilosti dusili tak jak se dusí největší ohavnost si zaslouží čest. Vůbec nejsme lidmi, jen vyplivnutá slina, celé naše duchovní dědictví je chcíplí komár, , zdalipak nyní nezaplaví naše ulice ksichty známé ze všech get, nemoc lidského druhu". Autor je rasista a pravděpodobně hendikepovaný, já pouze vše přeložil, nemohu tohoto člověka "humanistu" otce velikých myšlenek uznávat i kdby takovéto výroku nevznášel proti židům nýbrž proti nežidům, jde o hodnoty velmi nízké, které by měli být oslavovány.

Jicchak:
Jinak zachovat úsměv, to je hlavní. Já ikdyž jsme byl částečně připraven také jsem prodělal jistý šok. Ještě jeden citát z Herclova deníku kde Hercl cituje dalšího předního představitele hnutí (kterému bych nerad říkal sionismus jelikož hora Cijon symbolizuje Toru a naše dědictví v zemi Jisrael) Maxe nordaua "předtím než založíme židovský stát musíme se postarat o to aby židé z východní evropy odstranili vši ze svých oděvů a špínu ze svých těl".

Samuel:
Možná by bylo zajímavé znát u některých výroků i datum jejich vzniku. Je samozřejmě známé, že Herzl byl v podstatě ateista a snažil se být absolutně asimilovaným Židem.
V podstatě až od roku 1895 po Dreyfusově aféře si uvědomil nemožnost asimilace Židů do antisemitské společnosti a přišel s ideou národního státu.
Z Jicchakových příspěvků cítím opravdu značnou míru nenávisti k Herzlovi. Řekl bych však, že svými možnými výroky (kdoví kdy vynesenými) mnoha lidem neublížil. Idea kterou přinesl však pomohla mnohým a měla by přeci jen převážit nad případnými negativy jeho osobnosti.
Jinak poslední výrok uvedený Jichcakem myslím jen reflektuje jakou propast cítil Herzl mezi Židy ze západu a východu. Abych nebyl špatně pochopen, já si nemyslím, že je nutně ten výrok v pořádku, Židé z východu a západu skutečně žili v nesrovnatelných podmínkách, které se samozřejmě musely promítnout do způsobu jejich života, ale zkuste pochopit toho ateistického, vzdělaného, kultivovaného a v západní civilizaci žijícího Žida a jeho možná trochu drsnější vyjádření toho rozdílu.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi