Všeobecná kategorie > Politika v Zemi Izrael

urputna pravoleva flamewar

<< < (18/26) > >>

e.weissova@centrum.cz:
Já bych neváhala ani vteřinu,když vím co Hitler způsobil. Žít v roce 1932 bych nechtěla.Vy se ,ale ptáte,jestli je ospravedlitelné zabít.Není a nemělo by být.
Vynést rozsudek nad vrahy je spravedlivé,ale bůh suď.To se musí každý sám se svým svědomím srovnat.Ale když budeme říkat ten je větší a ten je menší ,tak to je cesta do pekel.

zoom:
Eleazarovi - nespecifikoval zda pisemna nebo ustni Tora. Proto je treba se zeptat, ustni Tora (Misna a Gemara) osvetluji a komentuji, bez nich je Tora neproveditelna - nejsme preci karaiti.  :D

gvodrazka:
 :)

Ještě k tématu "Slánský":

Pokusil jsem se příležitostně konzultovat tuto otázku ve vybraných setmělých pražských pajzlech s cílem "objevit" nějaké "drby" z té doby a zaslechl jsem - pochopitelně ničím nepodložené - avšak zajímavé verze, dávající dohromady jednu fabuli, kterou předkládám. Dává to zapravdu ZOOM, která soudí, že ještě mnoho je skryto. Tyto verze -pochopitelně - jsou tak trochu cítit lihem a jinými toxickými látkami.

Salzi prchá před nácky jako spousta jiných našinců na Východ – odboj řízený Moskvou, partyzánská činnost, návrat do Česka – potud by to bylo celkem beseder. Nastává však jistý, pro partaj nežádoucí, posun jeho partajní mentality: Salzi, šokován upřesněními těch, kteří přežili šoa, byl prý přesvědčen, že velké množství jeho bolševických současníků mají svojí kolaborací s gestapem vinu i na účasti při nacistickém „konečném řešení židovské otázky“ a hodlal to dokázat dokumentací gestapa. Proto velice usiloval o urychlené odkrytí štěchovického archivu se záměrem získat z něj listinné důkazy proti značné části bolševiků ve stávajícím partajním aparátu. Říkalo se dokonce, že stojí již bezprostředně před odkrytím štěchovické štoly, ve které Američané přece jen v r.1945 něco zanechali, i když toho podle svědků dost odvezli nákladními auty. Není tajemstvím, že bolševický odboj v Protektorátu skončil fiaskem a to právě díky velmi rozšířené denunciaci uvnitř odboje. (Denunciace je vůbec jakýmsi národním sportem tohoto národa – když za dob "relativního klidu" 1948 - 1989 byl udavačem StB skoro každý druhý produktivní Čechoslovák – oč více musela být rozšířena denunciace v dobách nacistického teroru.) Jistým potvrzením tohoto Slánského trendu pátrat po štěchovickém archivu by byla skutečnost, že po skončení procesů snaha o odkrytí archivu prakticky ihned ustala a naopak objevily se tendence do ničeho nehrabat a místo spíše zneviditelnit pro různé pozdější hraboše typu "Mužík & spol.". Tak jak byla tato verze servírována (mezi 3. a 4. tuzemákem) lze soudit, že to byl mezi soudruhy boj o přežití - kdo z koho.

Po přečtení napadlých příspěvků se však dovídám, že tuto verzi jsem vyslechl ve chvílích, kdy jsem nemohl tušit, že Scoolieho dědeček byl bolševiky týrán na samotce - je proto absurdní (z toho co bylo řečeno) domnívat se, že dotyčný příbuzný byl konfidentem gestapa.

Uvedená verze mne však spíše utvrdila v tendenci snažit se na ten problém pohlížet více "zevnitř", než zvenčí.

Vader:

--- Citace: eleazar kdy 13. Dubna 2008, 21:31:24 ---Ex 21,25 spáleninu za spáleninu, modřinu za modřinu, jizvu za jizvu.

--- Ukončit citaci ---

Text je sice v doslovnem cteni hruzne znejici, ale mnohe komentare (napr. Rashi) vykladaji tyto pasaze odskodnenim. Adekvatni odskodneni za spaleninu, ktera je jiste horsi nez modrina, atd.

eleazar:

--- Citace: Vader kdy 14. Dubna 2008, 13:58:24 ---Text je sice v doslovnem cteni hruzne znejici, ale mnohe komentare (napr. Rashi) vykladaji tyto pasaze odskodnenim. Adekvatni odskodneni za spaleninu, ktera je jiste horsi nez modrina, atd.

--- Ukončit citaci ---

1-Vy si myslíte, že Bůh chtěl, aby se bohatí, kteří mohou zaplatit to "adekvátní" odškodnění, mohli z trestu vyplácet? Vždyť to by bylo proti celému smyslu Tóry - takhle to chodí v Arábii, takže autorovo ovlivnění prostředím muslimské Andaluzie je zde dost zřetelné.
2-Diskutujeme čistě teoreticky, protože vzhledem k prorockým výpovědím by se takto dost dobře postupovat stejně nedalo. A to i vdobě Makkabejských a dříve, kdy by to bylo technicky realizovatelné.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi