Judaismus > Rabín odpovídá na Vaše dotazy

Talmud

<< < (2/8) > >>

chawwa:
Je to jasnější, díky. Abychom se zase nezamotali do těch slovíček. No ohledně kamenování nemusíš mít obavy-v naší zemi tohle nejde,ani v Izraeli. A víš, kolik by si rodiče i děti sami ušetřili zbytečných problému ;D?Mně se zdálo, že vidíš nemožné žít podle psané Tóry, že jako potřebuješ k tomu Talmud... Já se spíše setkávám s tím- Talmud říká to, talmud říká tohle, rabíni říkají tamto atd. někdy se to "pere" s tím, co čteme v Tóře. Moše nám nestačí?

Elazar:

--- Citovat ---Talmud říká to, talmud říká tohle
--- Ukončit citaci ---
To většinou tvrdí ti, co toho nejméně ví  ;)
Talmud totiž nic neříká. Pod každým výrokem je někdo podepsán nebo je podložen tradicí nebo veršem z Tóry.

V judaismu existuje i ústní tradice, protože Moše zkrátka všechny věci nezapsal. A ty věci se předávají pořád. Když někdo myslí, že dodrží všechno podle psaného textu, tak jo, jen do toho. Nedodrží. Anebo dodrží, ale stejně jen díky tomu, že si vytvoří nějaký výklad. Nám ten výklad dal Moše a my si ten výklad předáváme a vyvíjíme ho až dodnes ;)

dudusko:

--- Citace: Elazar kdy  4. Prosince 2008, 21:08:05 ---
--- Citovat ---Talmud říká to, talmud říká tohle
--- Ukončit citaci ---
To většinou tvrdí ti, co toho nejméně ví  ;)
Talmud totiž nic neříká. Pod každým výrokem je někdo podepsán nebo je podložen tradicí nebo veršem z Tóry.

V judaismu existuje i ústní tradice, protože Moše zkrátka všechny věci nezapsal. A ty věci se předávají pořád. Když někdo myslí, že dodrží všechno podle psaného textu, tak jo, jen do toho. Nedodrží. Anebo dodrží, ale stejně jen díky tomu, že si vytvoří nějaký výklad. Nám ten výklad dal Moše a my si ten výklad předáváme a vyvíjíme ho až dodnes ;)

--- Ukončit citaci ---

PRESNE...tohle je na tom všem nejmilovanější. Živí, znalí lidé provádějí výklad a adaptaci velmi dávných postulátů a doporučení. Proto je ve Víře tolik paralelních proudů, které spolu koexistují (i když to občas skřípe). Nejde tu o "snadné". Právě NESNADNOST může být zkouškou a prubířským kamenem.
Pokud zde pátráte po tom, co je dáno, doplňováno a dále tříděno...je zde brán v potaz Váš vlastní názor...a to mnoho náboženství neposkytuje...můžete si svobodně vybrat, která odnož víry je pro Vás ta pravá. Navíc tu jde o determinaci podle jazykových znalostí...osoby znalé pouze českého jazyka, navíc anglického, navíc hebrejsky...čím víc jazyků, tím víc možných zdrojů informací a tím i více možných zmatků.

eleazar:

--- Citace: Elazar kdy  4. Prosince 2008, 13:38:10 ---To bych mohl říct, že je snadnější žít podle Nového zákona, než podle Talmudu.

--- Ukončit citaci ---
A myslíš si, že je snazší žít podle Nového Zákona než podle Talmudu?

--- Citace: Elazar kdy  4. Prosince 2008, 21:08:05 ---V judaismu existuje i ústní tradice, protože Moše zkrátka všechny věci nezapsal. A ty věci se předávají pořád. Když někdo myslí, že dodrží všechno podle psaného textu, tak jo, jen do toho. Nedodrží. Anebo dodrží, ale stejně jen díky tomu, že si vytvoří nějaký výklad. Nám ten výklad dal Moše a my si ten výklad předáváme a vyvíjíme ho až dodnes ;)

--- Ukončit citaci ---
Jestli Mojše všchno přikázal, či nepřikázal je otázka, na níž odpověd závisí na výkladu prvních veršů Deuteronomia. Názor mně blízký je znám  :-X

Je sice pravda, že dodržet Tóru písmeno od písmene je technicky nerealizovatelné (popel z posvátné červené jalůvky není k dispozici a oltář též ne - a v dohledné době nebudou  :'(). To se ale nedá zpravit tradičním vykládáním určitých pasáží. Prostě žádné řešení problému neschopnosti naplnit Tóru z technických důvodů neexistuje. Jsme prostě hříšníci.  :-[
Což samozřejmě neznamená, že ty mitzvot, které dodržovat jdou by se neměly dodržovat.

Elazar:

--- Citace: eleazar kdy  4. Prosince 2008, 21:56:40 ---Jestli Mojše všchno přikázal, či nepřikázal je otázka, na níž odpověd závisí na výkladu prvních veršů Deuteronomia. Názor mně blízký je znám  :-X

--- Ukončit citaci ---

Já to psal několikrát a budu to psát pořád.

Ty nejsi žid, takže je jasné, že nic (nebo třeba jen něco) z toho neuznáváš a uznávat nemusíš.
Nikdo (ani já) ti to nemá za zlé, na druhou stranu je tvůj názor pro každého žida na stejné úrovni (tj. naprosto nepodstatný) asi jako názor Scooolieho ohledně šabatu (viz nedávná debata) - což je pochopitelné, když jste oba křesťané  ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi