Judaismus > Obecná náboženská debata
jak se jmenovala žena krále Achašveróše?
Scooolie:
Midraše. Samozřejmě velmi zajímavé čtení a velká inspirace pro přemýšlení - nicméně pro mě zcela nezávazné příběhy.
Myslíš tedy, že nežidé nemusejí dodržovat 7 Noachových přikázání? Vždycky jsem si myslel, že z židovského pohledu je pro nežidy podmínkou, aby mohli být být považováni za "spasené", že musí dodržovat 7 NP...
Mám za to, že trest za porušení 7NP přijde - akorát, že to nebude trest smrti od lidí, ale trest zatracení od Pána...
Vader:
Oc zavaznejsi je NZ nez midrase ? ;D Nehlede na to, ze midrasum nemusis verit, jsou tu od premysleni. Vzdy je v nich neco, co te prinuti premyslet i jinak, nez "straight".
Ale zarazil me ten tvuj vyraz "spaseni". Co to ma byt ? Zase nejaka krestanska specialita aplikovana na judaismus :o ;)
IMHO spravedlivy nezid skonci lepe nez spatny Zid.
Scooolie:
No, já zase jednou souhlasím :) Pro tebe NZ samozřejmě závazný není - a nikdy by mě nenapadlo myslet si cokoliv jiného. Moje poznámka směřovala k tomu, že Jicchak odkazoval na midraš - což je sice odkaz na zajímavou úvahu, ale není to text, který by mohl otázku "jak to bylo s Achašverošem" vyřešit...
Prostě někdo si k tomu napsal nějakou moudrou úvahu. Křesťanství je takových úvah nad biblickými (NZ i SZ) tématy plné a rozhodně je neberu příliš vážně (celý katolicismus se dostal do takových bažin,v jakých byl po část středověku, jen a jen proto, že stavěl komentáře a výklady na stejnou roveň jako Písmo - takže my nekatolíci tohle máme jako echt velké memento...Sola Scriptura!)
S tím spasením jsem to napsal ihned do uvozovek, protože mi bylo jasné, že to není správné označení, ale nějak jsem si nemohl vzpomenout na lepší formulaci. Šlo mi o to, co jsi napsal ty, "spasení" bez jako synonymum pro "dobře dopadnout". ;)
Vader:
V judaismu se Karaite ridi jen (vyhradne a pouze) tim, co je psano v Bibli, ale absolutne ignoruji tradici, ktera nevznikla sama od sebe... Stoji za to o tom premyslet. Neptal se Mose na Sinaji na plno veci a neodpovidal a nevysvetloval mu HaShem vsechno detailne ? Ne vse je zapsano, protoze tehdejsi spolecnost stala a padala s naslouchanim, ne tedy pouze tim, co bylo psano. Mrkni na Vajikra (Leviticus) 26:46 a venuj zvlastni pozornost vyrazu (uvedeneho s urcitym clenem) ??????. Az budes hloubat, pripomen si, ze slovo ???? se rozhodne neda prelozit prostym zlovem zakon...
Scooolie:
Pořád říkám, že ortodoxní judaismus a katolicismus si jsou přístupem k Písmu velmi podobné ;D
Co se týče Písma, tak tam s dovolením nesouhlasím - já věřím tomu, že Písmo je bezchybné a úplné. Tedy, že vše podstatné v Písmu je a nic, co tam není, není natolik podstatné, aby o tom musel člověk kdovíjak meditovat.. anebo je to tajemství Páně, kdy prostě věci beru tak, že jsou tak jak jsou, bez toho, že bych nezbytně musel rozumět tomu proč a jak...
Já samozřejmě nepopírám, že i po sepsání Písma se víra vyvíjela a Pán se dával poznat různým lidem, jenže... Mám nějaký doklad o tom, že to, co se o těchto zjeveních a zkušenostech říká je pravda? Že tyto tradice jsou opravdu od Pána a ne od lidí?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi