Všeobecná kategorie > Kultura, hudba, literatura

Knihy

<< < (5/25) > >>

zoom:
Odpoved G: abych tak rekla elegantne, proc se asi uci chytre veci v chytrych skolach? Anebo jste cekal odpoved typu: Rav Kook mel klady vztah k ..... , a i jini rabini maji kladny vztah ..... Proto se dilo stale znovu vydava a take preklada, mimochodem preklady do rustiny jsou velmi zdarile.

Elazar:
Tak dobra - co treba - Rabi Kook je oznacovan za zakladatele nabozenskeho sionismu, jsou taci, kteri rikaji, ze pouze navazal na Rabiho Hirsche - a z Maharalovych spisu se zda, ze prvnim skutecne modernim nabozenskym sionistou, jehoz myslenky nejsou ani zdaleka utopicke, byl prave on. Respektive neznam zadneho jineho ucence, ktery by v 16. stoleti (!) velmi dobre popsal nutnost vzniku svetskeho zidovskeho statu jako nutneho predstupne vykoupeni a navic se ve spouste veci trefil temer na chlup.

gvodrazka:
 :)

Bingo.
To oč tu jde, mi vylíčil před mnoha lety jeden student, jménem Meyer Seidler.
Maharal měl podle něj teorii "návratu věcí do původního stavu". Každá věc, která je v prostředí kam nepatří, se nutně vrátí tam, kam patří, bez ohledu na dobu. Ale jednou to bude. Ergo - Maharal z toho dedukoval, že my, jehudim, se nutně jednou musíme vrátit do Erecu. A to je podle mne důvod a teoretický základ sionismu.  A odtud dále po spojnici Maharal>rav Kook> atd...
Mám dojem, že jste to stejně věděli, jen jste nevěděli, že chci slyšet tohle, aby to bylo na Maharalovi na tomto webu zvýrazněno. (jako malá pocta Meyeru Seidlerovi).
Šalom, boker tov.
gv

zoom:
Kontrolni otazecka - proc se tedy se stejnou intenzitou  uci na nesionistickych jesivach? :D

gvodrazka:

Maharalův duchovní záběr byl širší než jen uvedená teorie, takže je možné, že je vyučován i tam, kde se zmiňujete.
gv
 :-*

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi