Všeobecná kategorie > Kultura, hudba, literatura
Knihy
Zina:
Děkuji,budu se snažit psát srozumitelně.mám tady potíže poslat odpověd,již dvakrát se mě smazal text,tak nevím jestli je to má chyba.
Zina:
Chi se zastavit u první války 1948-1949.Válka v představách mých i většiny lidí je odlišná.Většinou si představíme dokumenty z válečných let 1939-1945.Začala vyhlášením státu Izrael a všechny zůčastněné státy věděly,že k válce dojde.Neznám zdaleka historií území a všechny souvislosti.O autorovi této knihy si myslím,že je gentleman ve smyslu popisu Arabských vojsk a jejich válečného umění.Soudím dle dalších válek jimi vedených.Je pro mne zajímavý a zároveň nepochopitelný postoj Britů.Tolerovali obě strany s vývojem politické situace.V době války byl jejich postoj vyčkavací.
Přesto si myslím,že židé byli na válku připravení.jejich podzemní organizace úžasně pracovaly,dokázali připravit lidi (civilisty)na válku.Ta souhra se mne zdá neskutečná.Válečné zkušeností,jednotné velení,dokázali využít ve svůj prospěch proti přesile zbraní, vojáků, z Arabských zemí.
Brigády Golani,Negev,Harel vznikly za bojů této války?Pojmenovány byly podle místa,kde bojovaly?
Tomsik:
Tyto brigády vlastně vznikly ještě před vypuknutím konfilktu, jednalo se o formální rozložení bojovníků Hagany, která se takto rozdělila právě pro případ vypuknutí konfliktu ještě v roce 1947, především pro potřebu výcviku a zásobování. Nicméně jak se lze dočíst, z 45 000 možných mobilizovaných lidí bylo 30 000 vázaných na obranu osad, takže celá armáda čítala vlastně jen 15 000 mobilních jednotek mužů a žen, kteří měli k dispozici asi 1800 zbraní a munici tak pro tři dny války...teprve 1. dubna 1948 byly z Československa propašovány letecky první další zbraně, 200 pušek a 40 kulometů, jenž prý byla velká posila, což dokládá kritickou situaci na bojišti. V knize, především v té prvni válce, jsou popsány takřka neuvěřitelné boje o jednotlivé osady, pomalu těžko uvěřit co se tam tehdy dělo...
Jinak ty jména brigád jsou podle jejich umístění, správně. Boje vedly většinou v těch místech, ale samozřejmě byly i přesunovány na pomoc jinam.
Zina:
V krátkem čase museli židé získat zbraně,vlastně převahu zbraní.Existují (jsou zveřejněny) počty zbraní.
Jakými zbraněmi disponovaly arabské země?Mám pocit,že na to kolik jich bylo,tak se zbraněmi to žádná sláva nebyla.
Myslíte si,že během této roční války stoupla nenávist Arabu proti židům tak silně,že dodávky potravin a dobytí Jeruzaléma byly těžké?
daqnon:
--- Citace: Zina kdy 30. Srpna 2010, 13:50:34 ---Jakými zbraněmi disponovaly arabské země?Mám pocit,že na to kolik jich bylo,tak se zbraněmi to žádná sláva nebyla.
--- Ukončit citaci ---
Jo to nebyla. Nicméně toho měi víc než Izrael
viz str.27 Kočáry pouště; David Eshel; Bonus A, Brno 1995
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi