Judaismus > Obecná náboženská debata

Košer jídlo

<< < (9/11) > >>

e.weissova@centrum.cz:
Máte pravde Eleazare,zajímá mě již mnoho let historie II.sv.války V knihách které jsem četla a čtu jsem  na toto téma nenarazila, a nemyslím,že knihy nebyly hodnotné,jestli namítnete.Spíš se nemohu upamatovat.Téma  Košer jídlo mě zaujalo.

fanuel:
Zdravím,
               Jak se zachat při ohrožení života,nebo při násilném nedodržování pravidel stravy, zajetí, vězení ap.               Je možné všechno tak jak je psáno dodržet??
 Bez porušení kašrutu,  a za jakých koli okolností?????
                                                                         Stanek (Fanuel)

Elazar:

--- Citace: eleazar kdy  1. Ledna 2008, 17:31:08 ---
--- Citovat ---Kdyz jde o zivot, pak (nepletu-li se) jsou jen tri neporusitelne veci :

* modlosluzba
    * vrazda
    * blasfemicky incest
--- Ukončit citaci ---

V tom případě by ateismus (=popření "šma jisrael") byl v ohrožení života odpustitelný.

Ale teď vážně. V Tenachu vyskytující se paralely jsou pouze Daniel a jeho druhové, kde se jednalo o modloslužbu X smrt a možná Mordokaj s klaněním se člověku, jinak mě už nic nenapadá.

--- Ukončit citaci ---

Vader má pravdu. Toto jsou jediné tři věci, na které se nevztahuje pikuach nefeš a to z jednoho prostého důvodu (a jestli to je nebo není v Tanachu s tím nemá co dělat) - tyto tři věci - služba jiným bohům, smilstvo a vražda - jsou toho rázu, že je nelze nijak odčinit (přestoupím na jinou víru, už navždy budu jinověrec; zabiju někoho, ten člověk už nikdy neobživne; budu s někým smilnit, už to nikdy ničím ani největším pokáním neodčiním, neboť jsem se toho dopustil na druhém člověku).

Jíst vepřové (či trejfe) v situaci, kdy by člověk jinak zemřel hlady, je v pořádku.

petahyah:
Nedávno jsem četl, že izraelští genetici modifikovali prase, a to tak, že má složený žaludek a tedy přežvykuje. Byla to údajně reakce na poptávku po vepřovém mase ze strany Izraelců-bývalých občanů SSSR. Ex-sověti budou moci konzumovat své oblíbené vepřové aniž by jednoznačně porušili zákaz. Zatím se prý autority jednoznačně neshodly jestli je takto modifikované prase košer nebo ne, ale zdá se že většina rabínů bude proti.

Scooolie:
Zajímavé. Mě v souvislosti s tím napadá jiná otázka: Jak se dívá judaismus na genetické manipulace u rostlin a zvířat (a to jak s ohledem na to, zda jsou košer, tak obecně na jejich přípustnost)? Je na to nějaké jasné stanovisko?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi