Děkuji za odpovědi. Nicméně mě zaráží jedna věc, pokud se pojem vyvolenost nechápe ve smyslu nadřazenosti nad ostatními lidmi, proč je tedy tato vyvolenost zrušena v Novém zákoně? Není Žida, není Řeka...jak se tam píše, čili, proč tam zcela jasně dochází k zrovnoprávnění všech lidí před Bohem, pokud ta rovnoprávnost existovala i do doby vzniku Nového zákona? Nejsem žádného vyznání, tudíž můžete odpovídat naplno :-). Měla bych i srovnání s Islámem, kde v Koránu se píše, že do nebe přijde každý, kdo má své písmo, tedy i Židé i Křesťané, čili Islám toleruje tato dvě náboženství, ale zároveň se v Koránu píše, že muslimové jsou jaksi hodnotnější, jakoby na vyšší úrovni. Čili, ano, Bůh má rád všechny, i Židy i Křesťany, ale pozor, muslimové jsou lepší....není to s tou vyvoleností v Judaismu zrovna tak? A pak bych měla ještě dotaz, proč vlastně judaisté nikdy nepřijali osobu Ježíše jako mesiáše a syna božího? Dnes běžel na dvojce první díl hezkého filmu zrovna o Ježíši, byly tam ukázané situace tak, jak je popisuje Bible, zajímavé...i ten jeho marný boj s pokrytectvím, kupčením s vírou atd. Tím nechci útočit na judaisty, toto se myslím týká jakéhokoliv náboženství. A pak bych měla ještě otázku, nebojíte se svého Boha? Připadá mi na rozdíl od toho křesťanského a muslimského( i kdy je to jeden a ten samý) děsně přísný a nic neodpouštějící. Hned potopa, hned Sodoma, hned Gomora..samé tresty a nějak tam nevidím toho laskavého, milujícího...možná to tak vnímám jen já subjektivně, ale při čtení Starého zákona běhá mráz po zádech, samé tresty, hrozby...jakoby byl člověk stále pod tlakem a neměl svobodu. Děkuji za odpovědi.