Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse

Zajímavé články

<< < (12/18) > >>

Tamar:

https://www.muzeum-km.cz/akce.asp?akceid=2342

..tak jsem se strašně natěšila, co se všechno dozvím.. ..volala jsem tam a zjistila jsem, že to není ani výstava - jen výukový program pro školky a první stupeň ZŠ. Materiály si pracovnice našly na internetu (pokud vím, jedna z nich studovala na katedře biblických věd v Olomouci), popřely, že by měly někoho z židovské obce, kdo by jim poradil..
..z toho hovoru ale nebylo moc zřejmé, jestli si dotyčná paní vůbc uvědomuje, že pesach má s velikonocemi společnou jen přibližně tu dobu, kdy se  slaví, pořád používala pojem "židovské velikonoce"..

Marse      ???

eleazar:
Velikonoce znamená ethymologicky Velká Noc. A ta noc, která je myšlena je právě Pesach (česky překročení).

2. Mojžíšova
Byla to moc jejich bdění pro Hospodina, když je vyváděl z egyptské země. Tato noc je všem synům Izraele po všechna pokolení nocí bdění pro Hospodina.

Scooolie:

--- Citace: Marcela kdy 13. Března 2008, 15:30:24 ---

..tak jsem se strašně natěšila, co se všechno dozvím.. ..volala jsem tam a zjistila jsem, že to není ani výstava - jen výukový program pro školky a první stupeň ZŠ. Materiály si pracovnice našly na internetu (pokud vím, jedna z nich studovala na katedře biblických věd v Olomouci), popřely, že by měly někoho z židovské obce, kdo by jim poradil..
..z toho hovoru ale nebylo moc zřejmé, jestli si dotyčná paní vůbc uvědomuje, že pesach má s velikonocemi společnou jen přibližně tu dobu, kdy se  slaví, pořád používala pojem "židovské velikonoce"..

Marse      ???

--- Ukončit citaci ---

Snad to neskončí moc velkým průšvihem. Ale na druhou stranu... V dnešní době, kdy se děti ve škole učí, že Velikonoce jsou "svátky jara" a že symbolem je "králíček  a vajíčko", myslím, že i laický výklad o skutečném významu židovského Pesachu a křesťanských Velikonoc je skutečným pokladem...

Elazar:

--- Citace: Marcela kdy 13. Března 2008, 15:30:24 ---

Marse      ???

--- Ukončit citaci ---

Používat pro Pesach název židovské velikonoce sice může být zavádějící, nicméně tyto dva svátky (křesťanské velikonoce a židovský Pesach) mají spolu pořád více společného, než Chanuka a Vánoce, takže celkem vzato je označení "židovské velikonoce" mnohem více v pořádku, než "židovské vánoce" "vánuka" "christnuka" a podobné slátaniny - to by mělo být trestné  ;)

fanuel:

--- Citace: Yan kdy  2. Prosince 2007, 01:44:19 ---Fanueli, ty pravopisný chyby tam děláš schválně?

--- Ukončit citaci ---
Zdravím, nevím asi to nějak poskočí nebo co????Ale lepším se ne????Sem tam čárka, někde kroužek,i měkké i, y.

Malé písmeno,nebo velké legrace, ne trachtace.(Fanuel)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi