Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse
Satek palestinka
Rob323:
Ahoj,
jak se divate na noseni satku palestinka, arafatka, izraelka ci shemagh ap...? - mam na mysli noseni tohoto kusu latky jako satek kolem krku, ne jako "kuklu".
Setkal jsem se s nazorem, ze je to snad symbol arabskeho povstani v letech 1936-39, urcita sympatizace s palestinci. (??)
Zatim jsem to bral pouze jako nic nesymbolizujici, ale zato prakticky modni doplnek. Jak to tedy je. Dekuji.
... za b- maji barvy techto satku nejaky vyznam? napr. modrocerna
Iva Farkačová:
záměrné zakoupení tohoto kusu látky je myslím výrazem přízně jeho původním nositelům. Stejně tak jako záměrné nekoupení tohoto kusu textilie je záměrné odmítání .
Nejrozšířenějšími kupci jsou nemyslící kolemjdoucí, kteří si výrobek koupí protože je levnější a protože je nosí jejich kamarádi.
Že by to byl módní doplněk, tak to si nemyslím.
Scooolie:
Někdo to nosí jako vyjádření podpory palestinským Arabům, jiný jako recesi (například člen ČUŽM na purimové oslavě), další jako praktický doplněk bez významu.
Osobně bych si ten hadr na sebe nikdy nevzal - a to i kdyby neměl žádný politický podtext. Prostě kostkatý ručník na hlavě ani kolem krku mi nekonvenuje. Ale to už je věc osobního vkusu.
K barvám podrobnosti na české, lépe na anglické Wikipedii.
wocicko:
To je jako se vším: původně má všechno svůj smysl, ale jak lidé přestali přemýšlet a kultura masovět, už si oblékají, baští a dělají doslova co chtějí... Tedy ano, původně podpora palestinců, pro konkrétní hnutí, konkrétní barva, ale teď už to mohou někteří, když neradi zapojují mozek, vzít jen jako šálu... Dokonce jsem někde četla, že je k dostání pro-izraelská kefija modro-bílá.
Talmid:
že si to někdo koupí jako doplněk, zvlášť když je to teď v různých barvách a variacích, rozhodně neznamená že to je nemyslící individuum. Lidi co dělaj v té branži by vám to určitě potvrdili - je to doplněk. Propalestinci tomu samozřejmě dali nádech - takže to teď nosej např. anarchisti. Ale dá se to nosit i politicky zcela neutrálně.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
Navštívit plnou verzi